• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezer iskolát céloz meg a Magyar Judo Szövetség

Hírek Forrás: MTI

A gyermekek a cselgáncs alapjainak elsajátításával a hétköznapokra is megtanulják az esés erejét tompítani.

Az alternatív kerettanterv részeként a tervek szerint három év múlva már ezer iskolában oktathatják a cselgáncs alapjait, indul a Tompítás művészete program - erről tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ).
   
Amint Tóth László, az MJSZ elnöke hangsúlyozta: eddig is nagyon sokat tettek azért, hogy a dzsúdó bekerülhessen az oktatási rendszerbe - derül ki az MJSZ közleményéből. Hozzátette: a különböző utánpótlás programok révén már 312 iskolában van jelen a cselgáncs, és a korábbi 2500 fős igazolt létszámmal ellentétben az idén januárban már 13 000 fővel büszkélkedhettek.
   
"A diáksport szövetséggel kötött együttműködésünknek köszönhetően a tervek szerint két és fél év alatt ezer testnevelő tanárt fogunk kiképezni, akik az iskolákban tudják majd oktatni a judo alapjait, a program a Tompítás művészete nevet kapta" - fogalmazott Tóth László. Hozzátette: a mindennapi életre való felkészítés szempontjából is fontos egy gyermek számára elsajátítani bizonyos elemeket, amelyek valójában a cselgáncs alapjait képezik, megtanulják az esés erejét tompítani.
   
Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke jelezte: néhány alapsportágnak lehetősége van célzottan bekerülni a mindennapos testnevelés keretében az alternatív kerettantervbe, a labdarúgó- és a kézilabda-szövetség mellett a cselgáncsozók az újabb partnerek, akikkel ilyen jellegű megállapodást köthettek.
   
Az alternatív kerettanterv keretében heti két testnevelés órát lehet kifejezetten sportági tartalommal megtölteni. A Tompítások művészete nevű judoprogram az alsó évfolyamokban jelenhet meg, hattól tízéves korig tudja a harminc órás akkreditált képzés keretében felkészített tanár vagy tanító oktatni. Balogh Gábor hozzátette: a program finanszírozását az MDSZ és az MJSZ közösen vállalja, és kaptak forrást az Európai Uniótól is.
   
Bardóczy Gábor, az MJSZ alelnöke utalt rá, hogy elindul a módszertani anyagok kialakítása, amellyel nagyjából jövő tavasszal végezhetnek, és akkor kezdődhet el azoknak a képzése, akik majd a testnevelőket fogják a program oktatására felkészíteni.
  
"Várhatóan jövő őszre juthatunk el oda, hogy a képzés elkezdődhessen, az azt követő tanév lehet a célkitűzésünk, amikor már a gyerekekhez is eljuthat a program" - tette hozzá Bardóczy Gábor.