• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ezer radiológusból négyszáz eljött

Címoldal Forrás: Radiologia.hu

Konferenciát tartott a Magyar Radiológusok Társasága a klinikus-radiológus párbeszéd jegyében.

A hihetetlen kánikula és a viszonylag korai kezdés ellenére már reggel több mint százan hallgatták három párhuzamos szekcióban a színvonalas előadásokat szombaton a Magyar Radiológusok Társaságának (MRT) XXVIII. háromnapos Kongresszusán. Lévén szombat az utolsó nap volt, érdemes egy kis számvetést készíteni - tudósított a radiológia.hu.

A becslések szerint Magyarországon illetve külföldön tevékenykedő összesen 1000 radiológus közül a kongresszuson több mint 400-an megjelentek. A 149 MRT tagon kívül sok, a szakma iránt érdeklődő nyugdíjas, rezidens, szakorvosjelölt, egyetemi hallgató, valamint szakdolgozó is eljött. Több mit 70 volt a meghívottak, és szintén 70 fölötti volt a cégképviselők száma.

Három nap alatt 184 tudományos előadás hangzott el, amelyeket a legkiválóbb magyar szakemberek mellett 19 olyan nemzetközi hírű kutató tartott, akiknek tanulmányaira gyakran az egész radiológiai szakma felkapja a fejét.

A terület 25 legismertebb műszergyártója állította ki újdonságait a Semmelweis Egyetem kongresszusnak helyet adó Elméleti Orvostudományi Központjában. A kiállított berendezések értéke olyan magas volt, hogy többek között biztonsági okból is mindenkinek láthatóan magánál lett tartania a kongresszusi részvételre jogosító, vonalkódos kártyáját.

Az elmúlt két évről számvetést tartott az MRT régi-új elnöke, dr. Bérczi Viktor professzor is. A radiológus társaság újraválasztott vezetője többek között beszámolt arról, hogy a bíróságon is bejegyeztetett új alapszabály szerint egységesen 2 év az MRT vezetőségi tagjainak és az elnöknek is a mandátuma (korábban a vezetőségi tagok mandátuma 4 évre szólt). Szintén az alapszabály szerint a vezetőséget csak kétszer lehet újraválasztani, a kincstárnokot viszont többször is, korlátlanul. Ez utóbbi módosítással az MRT csatlakozott a nemzetközi gyakorlathoz, ugyanis más nagy társaságoknál is ez a bevett eljárás.

A társaság elnöke a posztgraduális oktatásról is beszélt, kiemelve, hogy a négy hazai grémium vezetőinek egyeztetésével tavaly volt az első olyan szakvizsga, ahol az írásbeli kérdések országosan egységesek voltak. Megemlítette azt a nagy sikerű, száz fős, nagyerdei rezidens-szakorvosjelölt találkozót is, amelyet a debreceni grémium elnöke kezdeményezett.

S ahogy nyitóelőadásában, úgy elnöki beszámolójában is a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a társaság elnöke. E téren is sikerült eredményeket elérni, mint ahogy ez a mostani kongresszus is igazolta. A klinikus-radiológus párbeszédet jól példázza többek között a stroke, a pulmonális, a sürgősségi diagnosztikáról szóló szekció, a társ-társaságokkal folytatott párbeszédet pedig a Magyar Orvostudományi Nukleáris Társasággal, és a Magyar Sürgősségi Orvostani Társasággal közös szekció. Az Európai Radiológiai Társaság elnökének jövő évi jelenléte és az MRT tagság mostani aktív részvétele is az elnök szerint jelzi, hogy sikerült kiterjeszteni a párbeszédet.

Prof. dr. Bérczi Viktor végül bejelentette, a vezetőség megszavazta, hogy a következő, 2018-as MRT kongresszust dr. Bogner Péter professzor elnökletével Pécsett rendezzék meg.

Legolvasottabb cikkeink