• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Felmérés a medikusok véleményéről

Hírek Forrás: Semmelweis Figyelő

A külföldre készülő orvostanhallgatók másképp látják a szakma helyzetét.

A Semmelweis Egyetem negyedéves hallgatóival egy 31 kérdést tartalmazó kérdőívet töltettek ki 2009 és 2010 őszi félévében. A felmérés célja az volt, hogy kiderítsék, a diákok mit gondolnak a hivatáson belül gyakorolt autonómiáról és az orvos-beteg kapcsolatról. A Semmelweis Figyelő beszámolója szerint azok közül, akik nem készülnek külföldre, többen gondolják szolgálatnak a hivatást.

A mintába kerültek többsége Budapesten vagy nagyvárosban nőtt fel. 81 százalékuk szülei házasságban élnek és hasonló arányban nem az egészségügyben dolgoznak. Csaknem kétharmaduk elfogadhatónak tartja családjának pénzügyi helyzetét, de harmaduk legalább időszakosan munkát vállal az egyetem mellett.

Ami a keresetre vonatkozó elvárásokat illeti, nettó átlagfizetésként több mint 70 százalékuk 300 000 Ft-nál nagyobb összeget jelölt meg, és úgy vélik, hogy a pályán lévők jelenlegi bére 100 és 200 ezer forint között van. A megkérdezettek háromötöde elfogadna hálapénzt, 22 százalékuk felső határ nélkül – ellenben háromnegyedük szerint a beteg anyagi helyzete határozza meg az összeget.

A válaszadók több mint 30 százaléka külföldi munkavállalást fontolgat. Az orvosi szakma megítélése 54 százalékuk vélekedése alapján közepes, és csaknem negyedük szerint rossz. A betegekhez fűződő kapcsolat majdnem kétharmaduk szerint paternális, tehát olyan alá-fölérendeltségi viszony, amelyet a jóakarat motivál. A diákok 56 százaléka szolgálatnak gondolja ezt a hivatást, ötödük pedig szolgáltatásnak, ám csaknem tizedük szerint művészet, míg huszaduk bérmunkának látja.

A társadalmilag elvárt szerepekre kitérve a Semmelweis Egyetem megkérdezett negyedéveseinek elsöprő többsége a szakemberi, orvos szakértői és klinikai döntéshozói feladatokat tartja a leglényegesebbnek, de négyötödük az együttműködést, háromnegyedük pedig a kommunikátori és az egészségvédői funkciót is fontosnak véli. A menedzserlét azonban csak 20 százalékot kapott.

Az elemzés során fény derült arra, hogy a külföldi munkavállalást nem fontolgatók között magasabb a vallásosak aránya, beérik kevesebb fizetéssel, és az orvosok jelenlegi bérét is alacsonyabbra taksálják, emellett pedig magasabb hányadban gondolják szolgálatnak a hivatást, így a betegközpontúság, a tisztelet, a becsület és az önzetlenség magasabb pontszámot kapott náluk.

Legolvasottabb cikkeink