• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felsőoktatás: tüntetnek és népszavazást kezdeményeznek

Hírek Forrás: MTI - Weborvos összeállítás

Össztűz a kormányra a keretszám-csökkentés miatt.

Népszavazást kezdeményez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért - jelentette be Nagy Dávid elnök csütörtökön Budapesten. A hallgatói szervezet vezetője a Nemzetgazdasági Minisztérium előtti sajtótájékoztatón elmondta: további lépéseket is terveznek, az intézmények képviselőivel pénteken egyeztetnek, de jövő hétre már várhatóak megmozdulások. Nagy Dávid a lehetséges lépések között említette nagyobb demonstrációk tartását, és a kisebb egyetemfoglalásokat is. A HÖOK kiálltványa 

Tüntetnek a hallgatók!
Tiltakozást szervez a Hallgatói Hálózat (HaHa) hétfő délután négy órára az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi épületei elé - jelentette be a szervezet Facebook-oldalán. "Nem nyugszunk bele a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentésébe, amely a felsőoktatási forráskivonás újabb állomása. A helyzet tarthatatlan, ezért feljogosítva érezzük magunkat az ellenállásra, a szembefordulásra, a mostani és leendő egyetemisták, valamint az oktatók érdekeinek megvédésére. Országszerte önszerveződésre és cselekvésre szólítunk fel minden érintettet" - írják.

Giró-Szász: mindenkinek fizeti az állam a felsőfokú tanulmányait
Mint ismeretes, felsőoktatási koncepciót fogadott el szerdán a kormány: ennek keretében elfogadta a jövő tanévre érvényes felsőoktatási keretszámokat, valamint arról is döntött, hogy bizottságokon keresztül felügyeli majd az egyetemek adósságrendezését, illetve a jövőben minden egyetem és főiskola vezetésében a rektor mellé az intézmény gazdasági döntéseiért felelős kancellárt nevez ki a kormány - közölte a kormányszóvivő.

Giró-Szász András tájékoztatóján a felsőoktatási keretszámokról részleteket egyelőre nem mondott, az MTI kérdésére annyit árult el, hogy a jövő évi keretszámok fő számai - így az állami ösztöndíjas és a részösztöndíjas hallgatók létszáma - megegyeznek a sajtóban megjelent előterjesztésben foglaltakkal.

A korábban az MTI birtokába került, december 3-i keltezésű előterjesztésben az áll, hogy a kormány összesen 74 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát. A megállapított létszámkeretből jövőre 10 480-an teljes ösztöndíjas, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat. Emellett 16 ezren mesterképzésben, 1300-an doktori képzésben tanulhatnának.

A kormányzat felsőoktatási koncepciójának lényege, hogy az állam mindenkinek kifizeti felsőfokú tanulmányait: valakinek ösztöndíj, valakinek Diákhitel 2 formájában - mondta a HÖOK bejelentésére reagálva az MTInek a szóvivő, hozzátéve: a hallgatói önkormányzat állításaival szemben a kabinet jelenlegi felsőoktatási koncepciójának az a lényege, hogy a korábbiakkal szemben mindenkinek elérhetővé teszi a felsőfokú tanulmányok elvégzését, aki átlépi a bekerüléshez szükséges ponthatárt.

Korábban, ha valaki nem volt állami ösztöndíjas, ezt csak akkor tehette meg, ha rendelkezett a finanszírozáshoz szükséges anyagi feltételekkel - közölte Giró-Szász András, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi rendszerben az állam mindenkinek kifizeti felsőoktatási tanulmányait: valakinek hallgatói ösztöndíj formájában, valakinek pedig a Diákhitel 2 finanszírozásában. Az utóbbit igénybe vevők esetében pedig ha az államnál helyezkednek el, az állam kiváltja őket a hitelükből, ha pedig a piacon vállalnak munkát, akkor adókedvezménnyel ösztönzi a cégeket arra, hogy vállalják át e terheket - magyarázta.

A szóvivő szavai szerint az állam felsőoktatási koncepciója lehetővé teszi, hogy - ellentétben a korábbiakkal, amikor 50-60 ezer diák tanulhatott egyetemeken, főiskolákon - felülről lényegében teljesen nyitott legyen a felsőoktatás, és akár 100-120 ezer diák is részt vehessen benne, "hiszen mindenkinek finanszírozza az állam a felsőoktatási képzését".

A szegedi egyetem működését veszélyeztetheti a csökkentés
A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK)az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint, amennyiben véglegesek a sajtóban megjelent, 2013-ra vonatkozó felsőoktatási keretszámokról szóló információk, abban az esetben komoly esélye van annak, hogy bezárja kapuit a szegedi intézmény. A hallgatói önkormányzat számítása alapján az SZTE tizenkét karának legjobb esetben is 60 százalékos hallgatói létszámcsökkenéssel kell számolnia. Az SZTE EHÖK szerint ez három év alatt azt jelenti, hogy a hallgatói létszám a harmadára, nagyjából 10 ezer főre csökken.

A hallgatói önkormányzat érthetetlennek, megmagyarázhatatlannak és elfogadhatatlannak tartja a kormány terveit. Az SZTE EHÖK a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hivatalos álláspontjának ismeretében dönt a további lépéseiről - áll a közleményben.

Egyharmadára csökkenhet a Debreceni Egyetem diákjainak létszáma
A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK) szerint ha az egyetemre felvehető hallgatók száma a kormány által elfogadott rendelet szerint csökken, az intézmény hallgatói létszáma néhány éven belül akár a jelenlegi egyharmadára eshet vissza.

A hallgatói önkormányzat megdöbbenéssel értesült a felsőoktatási keretszámok csökkentéséről, és december 12-re egyetemi összhallgatói fórumot hívnak össze a követendő stratégia kidolgozására - közölte Körösparti Péter, a DEHÖK elnöke csütörtökön az MTI-vel. Felidézte, hogy a Debreceni Egyetemtől idén már összesen 976 millió forintot vontak el, emiatt december 22. és január 6. között kénytelen bezárni az intézmény. A DEHÖK egyben követeli a keretszámoknak legalább a tavalyi szinten tartását és a "megbukott részösztöndíjas finanszírozási forma" állami támogatású helyekké alakítását. Véleményük szerint a keretszámok csökkentése az oktatási és kutatási munka tönkretételéhez vezet.

A szakszervezete tiltakozik a durva csökkentés ellen
Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke a tömörülés elnökségi ülésén hozott állásfoglalást ismertetve kifejtette: elfogadhatatlannak tartják az állami ösztöndíjas keretszámok tervezett átgondolatlan csökkentését, amely szerintük fiatalok ezreit zárja ki a továbbtanulásból. Az FDSZ felkéri a Magyar Rektori Konferencia elnökségét, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetőségét, az érintett szülőket, hogy együttes erővel lépjenek fel a brutális kormányzati intézkedések ellen - közölte, hozzátéve: az FDSZ mindent megtesz a közös fellépés érdekében, és a felsőoktatás értékeinek megőrzéséért kész a legmesszebbmenőkig is elmenni.

Az elnökségi ülésen elfogadott állásfoglalásban szintén tiltakozásukat fejezték az ki az ország valamennyi állami fenntartású felsőoktatási intézményét sújtó, 2012-re vonatkozó több mint 7 milliárd forint zárolását elrendelő kormányzati intézkedés ellen. Ez a zárolás az intézmények döntő többségének alapvető működőképességét veszélyezteti, és az oktatásban-kutatásban visszafordíthatatlan károkat okoz - mutatott rá, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy főiskolák és egyetemek dolgozóinak napi megélhetési gondokkal és fenyegető elbocsátásokkal kelljen szembenézniük akkor, amikor a jelenleg meglévő nehézségek ellenére erejükön felül látják el a nemzetgazdasági szempontból meghatározó munkájukat.

A Rektori Konferencia véleménye