• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Férfiak életét menti meg a terhességi teszt?

Hírek Forrás: kodpiszkalo.blog.hu

A „házilag" végzett rákszűrés veszélyeire hívja fel a figyelmet a ködpiszkáló blog.

Igen, akár még az megtörténhet, hogy terhességi teszt életet ment, de persze a valóság - ez esetben is - bonyolultabb, mint a hírt széles körben elterjesztő csajszinet.hu olvasói gondolhatják. A ködpiszkáló blog szerzőjének legfrissebb bejegyzése alapján lássuk csak, miről van szó.

A női portál szerint  a terhességet mutató teszt fotóját egy srác posztolta egy külföldi közösségi oldalra. Az exbarátnője fürdőszobai cuccai között találta, és gondolta poénból kipróbálja, hogy mit mutat ki a teszt, ha ő használja fel. A legnagyobb megdöbbenésére a teszt pozitív lett, és mivel nehezen hitte el, hogy egy poronty növekedik a hasában, más választ keresett. Az egyik kommentelőtől azt a javaslatot kapta, hogy menjen el rákszűrésre. Óriási szerencséjére megfogadta a tanácsot, mert hamarosan kiderült, hogy hererákja van.

A dolognak nagyon egyszerű magyarázata van: a terhességi gyorstesztek a szervezetben lévő HCG hormon szintjét mérik, amit egy nő szervezetében a méhlepény termel, így mutatható ki egyszerűen a várandósság. Viszont a heredaganatok nagy része is HCG hormont állít elő a férfiak szervezetében, így ha egy terhességi teszt egy férfinál pozitív eredményt mutat, a lehető leggyorsabban érdemes orvoshoz fordulni, ahogy ez a srác is tette. Őt már megműtötték, és mivel korai stádiumban fedezték fel a betegségét, nagyon jó eséllyel gyógyul fel - olvasható a női portálon.

Hogy mi igaz ebből? A ködpiszkáló blog szerzője szerint a terhességi tesztek valóban a HCG hormon kimutatásán alapulnak. Ez a vegyület, bonyolultabb nevén a humán coriogonadotropin hormon várandós nők méhlepényében termelődik, feltételezett legfontosabb szerepe más hormonok szintjének regulálása, a terhesség fenntartása. A megtermékenyítést követő második héten már kimutatható a terhességi tesztekkel.
Nem várandósok nőkben és férfiakban a HCG emelkedett szintje bizonyos daganatos betegségek (például here-, petefészek-, hasnyálmirigy- és emlőtumorok) jelenlétére utalhat.

És mi lehet félrevezető? Bár bizonyos daganatos sejtek HCG-t termelnek (ez mérhető a terhességi teszttel is), HCG-meghatározás önmagában nem alkalmazható szűrővizsgálatként. A nagyon sok daganattípusnak csak nagyon-nagyon kis hányada termel HCG-t. Ezért nem sok értelme van terhességi teszttel házi daganatszűrést végezni. Férfiaknál egy pozitív eredmény figyelmeztető, orvoshoz fordulást indokló, de semmiképen nem tekinthető egyértelmű diagnózisnak. A pozitív eredmény nőknél elsősorban terhességre, másodsorban méhen kívüli terhességre utalhat, de a hormonszint emelkedését nőknél is okozhatja daganat.

A negatív eredmény nem zárja ki a daganat jelenlétét. Ezért aki valamilyen elváltozás, tünet miatti aggodalmában otthoni rákszűrést tervez terhességi teszttel, könnyen tévútra kerülhet.