• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Figyelmeztetések hó és eső miatt

Hírek Forrás: MTI

Elakadt járművek és balesetek miatt riasztották a tűzoltókat csaknem százszor.

Viharos szél, havazás, hófúvás és a sok eső miatt is több megyére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez péntek reggel eljuttatott veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a viharos szél miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Vas megyére a havazás miatt, Veszprém megyére a havazás és a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére a várható jelentős mennyiségű eső miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a nap folyamán több mint 20 milliméternyi eső hullhat.

Az Alföldön késő délelőttől többfelé viharossá fokozódik a szél. Ezzel együtt délelőttre a csapadék a legtöbb helyen esőbe vált át, inkább csak az Északi-középhegység vidékén lehet továbbra is kisebb havazás, havas eső. Kora délutántól először az Alpokalján és a Bakonyban, majd fokozatosan a Dunántúl többi részén is egyre inkább megint havas eső, hó hullhat. Délután a Dunántúl északnyugati megyéiben és a Bakonyban képződhet viszonylag rövid idő alatt több centiméteres, vizes hóréteg, estétől már inkább a Bakonytól keletre lévő hegyvidéki területeken eshet több centiméternyi (szintén vizes) hó. A fővárosban késő estétől valószínű újra havazás.

Délutántól a Bakonyban az északnyugatira forduló szél kisebb hófúvást okozhat.

Elakadt járművek és balesetek miatt riasztották a tűzoltókat
Több mint nyolcvan esethez kérték a tűzoltók segítségét a csütörtökön kezdődött havazással összefüggésben, általában árokba csúszó, az úton keresztbeforduló, elakadó járművekhez, valamint koccanásos balesetekhez riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek reggel az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta, hogy a legtöbb riasztást Veszprém és Fejér megyében, valamint a fővárosában kapták. Leginkább elakadt teherjárművek akadályozták a forgalmat. Veszprém megyében egy felfelé haladó tehergépkocsinak épp az emelkedő tetején fogyott ki az üzemanyaga, emiatt mintegy harminc teherjármű torlódott fel. Veszprém megyében átmenetileg forgalomkorlátozást is bevezettek a 7,5 tonna feletti járművekre a 8-as, a 82-es és a 83-as úton.
Emellett a 8-as út Fejér megyei szakaszán is történtek balesetek, a M7-es autópályán pedig Szabadbattyán térségében fordult keresztbe egy teherautó.

Az OKF-nél öt személyi sérülést jelentettek - mondta Hajdu Márton.

Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, kövesse az időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu), a katasztrófavédelem Facebook-oldalán és honlapján közzétett információkat. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt is javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu).

Télen is biztonságban: tippek, tanácsok