Kedvezően fogadták a magyar elnökség kompromisszumos javaslatát.
Terített asztallal várta a magyar elnökség az uniós nagyköveteket 2011. június 22-én, Brüsszelben. A nehéz jogalkotási kérdésekből álló elnökségi menü négy főfogása közül az egyik az élelmiszerek-ről szóló fogyasztói tájékoztatás dossziéja volt, amelyről a május 10. és június 14. között tartott intenzív tárgyalásokat követően sikerült második olvasatban megállapodni az EP-vel.
A tagállamok egyhangúlag megerősítették az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalásokon létrehozott kompromisszumos elnökségi javaslatot, amely a jövőben szabályozni fogja az élelmiszerekre vonatkozó fogyasztói tájékoztatók feltüntetésének módját. A jogszabály végleges szövege nagymértékben elősegíti, hogy a fogyasztók hozzáférjenek a számukra fontos információkhoz, ugya-nakkor nem ró túlzott terheket a kis- és középvállalkozásokra.
Először is: jelentősen ki fog bővülni az előrecsomagolt élelmiszereken kötelezően feltüntetendő élelmezési információk köre, így kiterjed a tápértékekre, valamint a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrát-ok, a fehérje, a cukor és a só mennyiségére is. Az olvashatóság érdekében legalább 1,2 milliméteres betűméretet kell alkalmazni. A szabályozás célja elősegíteni a megfelelőbb étrend összeállítását úgy, hogy a fogyasztók jobban megértsék, mit esznek.
Másodszor: az új szabályozás szigorítja a félrevezető információk tilalmát (például azokét, amelyek látszólag valamely összetevő jelenlétére utalnak, miközben azt egy másfajta összetevő helyettesíti), és előírja a pontos, világos és közérthető információk feltüntetését.
Ezeken túl az allergén összetevőket első ránézésre azonosítható módon kell feltüntetni, hogy az étel-allergiás fogyasztók vásárlási döntései a továbbiakban ne találgatásokon és szükségtelen önkorláto-záson alapuljanak.
Végül: a transzzsírokkal és állatjóléttel kapcsolatos aggodalmak eloszlatása céljából a Bizottságnak elemeznie kell ezeket a kérdéseket, hogy három éven belül egy újabb jogszabálytervezetet készíthessen.