Ha nem vigyázunk, komoly gyomor- és bélrendszeri panaszokat is okozhatnak a rosszul tárolt, hőkezelt ételek.
A hirtelen jött kánikula számos kellemetlen mellékhatással jár, ebben az időszakban fokozottan ügyelnünk kell egészségünk védelmére. Érdemes ezt rögtön a konyhákban kezdeni, ugyanis a meleg idő az ételeinket sem kíméli, írja a heol.hu.
A kánikula idején fokozottan ügyelni kell ételeink megfelelő tárolására és hőkezelésére, mert azok, ha nem vigyázunk, komoly gyomor- és bélrendszeri panaszokat is okozhatnak. De nem csak itthon, hanem az éttermekben is érdemes résen lenni, ajánlatosabb a frissen elkészíthető, könnyű fogásokat választani, mivel a hosszú idő alatt elkészülő étkek esetén nagyobb az esélye, hogy valamelyik összetevő megromlik a nagy melegben.
A bevásárlástól kezdve a tároláson át egészen az ételek elkészítéséig számos alkalommal romolhatnak meg az ételeink a kánikula során, ezért érdemes néhány óvintézkedést bevezetnünk – derül ki a kormányhivatal tájékoztatásából. A bevásárlások alkalmával például ajánlott hűtőtáskát, jégakkukat is magunkkal vinni, hiszen a hűtést igénylő áruk könnyebben felmelegednek ilyenkor, a húsokat, sajtokat mindenképpen hűvösen kell tartani. Ezenfelül érdemes odafigyelni hűtőnk megfelelő karbantartására, valamint az ételeink megfelelő szortírozására is, tejterméket például nem tanácsos tojással és földes áruval – zöldségfélékkel – egy polcon tárolni. Nagy gondot kell fordítani az alapanyagok megmosására, a korábban eltett készételek utólagos hőkezelésére is. Ha esetleg strandra szeretnénk ételt vinni magunkkal, azt mindenképpen helyezzük hűtőtáskába, akár több jégakkuval együtt, így gátolva ételeink hirtelen megromlását.
A nem megfelelően tárolt élelmiszerekben, ételekben elszaporodó kórokozók komoly gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhatnak, többek között hasfáját, görcsöket, hányást, hasmenést – derül ki a kormányhivatal lapunkhoz eljuttatott közleményéből.
Ezek a tünetek akár lázzal, fejfájással, levertséggel, gyengeséggel, izomfájdalmakkal is együtt járhatnak. Erősségük, fennállásuk ideje függ a kórokozó típusától, és az ételben való megjelentésének mértékétől, valamint a beteg szervezetének ellenálló képességétől. Intenzív, elhúzódó panaszok, kiszáradás veszélye esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, különösen ügyelni kell a gyermekekre, idősekre, krónikus betegekre, mert ők nagyobb veszélynek vannak kitéve.