• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Földrengés: jelentősen megnőtt az áldozatok száma

Hírek Forrás: MTI

247-re emelkedett a szerda hajnalban Olaszország középső részét megrázó, erős földrengés halálos áldozatainak száma.

Az eddigi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a Közép-Olaszországot szerda hajnalban sújtó erős földrengésnek - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az MTI-nek. A sajtófőnök kifejtette: az olasz hatóságok arról tájékoztatták a római magyar nagykövetséget, hogy a jelenlegi ismereteik szerint az áldozatok és a sérültek között nincs magyar állampolgár. Továbbá sem a KKM, sem a római nagykövetség nem kapott segítségkérő telefonhívást, nem jelezte magyar állampolgár, hogy keresi rokonát, ismerősét, aki az érintett térségben tartózkodhatott - közölte.

Menczer Tamás arról is beszámolt, hogy összességében augusztus hónapra 262 olyan magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért, aki jelezte, hogy Olaszországban lesz. Közülük a mai napot illetően 67-en közölték, hogy az országban tartózkodnak, és azok közül, akik megadták, hogy Olaszországon belül pontosan hol lesznek, senki sem jelölt meg olyan települést, amelyet érintett a földrengés - magyarázta.

A sajtófőnök ismét felhívta a figyelmet a konzuli regisztráció fontosságára és arra, hogy hasznos megadni egy országon belüli konkrét tartózkodás helyét is, hiszen a mostani esetben is látszik, hogy erre nagy szükség van, ez a segítségnyújtás hatékonyságát, gyorsaságát növeli.

A legfrissebb jelentések alapján legalább 21-en vesztették életüket és több mint százan eltűntek a Közép-Olaszországot szerdán sújtó erős földrengés következtében. A természeti csapás Umbria, Lazio és Marche régiókban okozott károkat, az egyik legnagyobb pusztítást a Marche régióbeli Arquata településen végezte, ahonnan 10 halottról és 20 sérültről érkezett jelentés. Hat halálos áldozatot jegyeztek fel a Lazio régióbeli Accumoliban és további ötöt Amatricében. A hatóságok szerint azonban a halottak száma ennél lényegesen nagyobb lehet, sok ugyanis az eltűnt.

Mentőcsapatot küldene a Katolikus Karitász
Mentőcsapatot küldene Olaszországba, a szerdai földrengés helyszínére a Katolikus Karitász - mondta Csapó Viktória, a szervezet sajtóreferense az M1 aktuális csatornán.

A sajtóreferens szerint olasz testvérszervezetük egyelőre türelmet kért a külföldi mentőegységektől, és bár már regisztrálták a magyarokat, még nem kaptak engedélyt az utazásra.

Terveik szerint hat-hét, a speciális városi mentő és kereső szakember menne a földrengésben érintett közép-olaszországi területre.

A csapat több terepjáróval érkezne a helyszínre, sérültek kutatására és kiemelésére alkalmas eszközökkel, orvosokkal, műszaki mentőkkel és két keresőkutyával.

Hatvanháromra emelkedett a szerda hajnalban Olaszország középső részét megrázó, erős földrengés halálos áldozatainak száma - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földmozgás a legnagyobb pusztítást a Rómától északkeletre fekvő Marche régióban okozta. Amatrice településen 35-en, Accumoli városkában 11-en vesztették életüket. A szerencsétlenség miatt Arquata és Pescara del Tronto területén is többen meghaltak.


A hivatalos jelentések szerint legalább 73-an vesztették életüket

Közepes erősségűnek lehet nevezni azt a földrengést, amely óriási károkat okozott szerdán Olaszországban - mondta Tóth László szeizmológus az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint évente körülbelül kétszáz hasonló rengést észlelnek a bolygón. Az olaszországi hatásfokát növelte, hogy sűrűn lakott területen történt, ahol többnyire régi épületek álltak, valamint az is, hogy felszínhez viszonylag közel, tíz kilométeres mélységben pattant ki.

Elmondta azt is, hogy Olaszország középső részén rendszeresen - körülbelül tízévente - előfordulnak jelentősebb földrengések, amelyek hátterében az afrikai és az eurázsiai kontinens lassú ütközése áll.

Ebben a folyamatban a Földközi-tenger medencéjén túl egy egészen a Kárpát-medencéig húzódó zóna is érintett - tette hozzá.

Erős földrengés rázta meg Közép-Olaszországot szerda hajnalban, a katasztrófában a legfrissebb jelentések szerint legkevesebb 73-an életüket vesztették, több mint százan eltűntek. A katasztrófa óriási pusztítást okozott az érintett térségekben.

A földmozgás Umbria, Lazio és Marche régiókban okozott károkat, a legnagyobb pusztítást a Rómától északkeletre fekvő Marche területén idézte elő. Amatrice településen 35-en, Accumoli városkában 11-en vesztették életüket. A szerencsétlenség miatt Arquata és Pescara del Tronto területén 17-en haltak meg.


Jelentősen megemelkedett az áldozatok száma

A közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma 247-re emelkedett - jelentette csütörtök reggel az Ansa olasz hírügynökség.

Csak Amatrice városában mintegy négyszázra teszik a sérültek számát. Kétezerötszázan maradtak otthon nélkül. A lakosok sátrakban és a szabad ég alatt töltötték az éjszakát.
A túlélők keresése egész éjszaka folytatódott. A reflektorfényekkel megvilágított romok közül egy életben maradt kislányt húztak ki tizenhét órával a földrengés után.

Egy, a szerda hajnali földrengés perceiben egy autóban csókolózó szerelmespárt is életben találtak meg az épületek romjai alatt összeroncsolódott kocsiban.

Van azonban, aki még mindig a rokonait keresi, és elkeseredetten a nevüket kiabálja a házak romjai felett.
A halottakat egyelőre ott helyezik el, ahol tudják, Amatrice városában egy mezőn sorakoznak a lefedett holttestek, az életben maradt helyi papok imádkoznak értük. A halottak között magas a gyerekek és az idősek száma: több esetben unokákról és nagyszülőkről van szó, akik együtt töltötték a nyári vakáció napjait.

A nagy részében teljesen megsemmisült Amatricében a földrengés jelképe a toronyóra lett, amelynek mutatói megálltak a földrengés pillanatában.

Luca Cari, a tűzoltóság helyi szóvivője elmondta, hogy a túlélők keresése csütörtökön is folytatódik: a romokat darabról darabra távolítják el, egyúttal stabilizálva az épületroncsokat az újabb omlások elkerülésére.

Harminc olaszországi kutyás mentőegység dolgozik, a túlélőket kereső kutyák azonban egyre kevesebb szimatot fognak.
A mentésben részt vevők attól tartanak, hogy az áldozatok nagy részét majd csak a romok mélyén fogják megtalálni.
Sergio Pirozzi, Amatrice polgármestere elmondta, hogy a város Róma nevű szállodájában tudomása szerint hetven vendég aludt, de eddig csak két halottat találtak meg.

Az éjszakát végigdolgozó mentőcsapatokat reggel újabbak váltották le. A földrengés egész térségét az olasz fegyveres erők katonái felügyelik esetleges rablások és más bűncselekmények elkerülésére is.

Az éjszaka több mint hatvan utórezgés történt, a legerősebb 4,5-ös erősségű volt, és csütörtök hajnali öt óra után következett be. A földrengés térségében senkit sem engedtek vissza otthonába, még akkor sem, ha az épület nem károsodott meg. Több ezren töltötték az ezer méter magas hegyekben hűvös éjszakát a szabad ég alatt takarókba burkolózva vagy autóikban. Eddig három sátortábor épült, de ide nem fért be mindenki.

Az első élelmiszercsomagokat az olasz termelői szövetség juttatta el a helyszínre.

Pszichológusok is segítenek a túlélőknek és a mentőknek egyaránt. Az olasz polgári védelem és a tűzoltóság tapasztalt emberei is gyakran a sírással küszködnek élők és halottak megtalálásakor.

Nagyon sok helyi fiatal beállt a mentők közé, és szerda hajnal óta megállás nélkül segít.

A sérülteket a közeli Rieti és más olasz városok kórházaiba szállították. A szerdai országos véradási akciónak köszönhetően elég plazma áll rendelkezésre.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök azonnali segítséget ígért, a kormány csütörtökön jelenti be, hogy milyen intézkedéseket vezet be a földrengés sújtotta tartományok számára.
Olasz szeizmológusok szerint a földrengés pusztító hatását csekély mélysége magyarázza. Az Appenninek csúcsain történt földmozgás epicentruma 5-7 kilométeres mélységben volt, ezért okozott ennyi felszíni kárt a rezgés. Ugyanakkor köztudott, hogy a földrengések hazájaként ismert Olaszországban az épületek hetven százaléka nem felel meg a földrengés-biztonsági előírásoknak. Amatricében azonban a 2012-ben felavatott, földrengésbiztos általános iskola épülete is szabályosan szétmorzsolódott.