• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Főleg gyerekeket érint az új vírusjárvány

Hírek Forrás: ECDC - beb

Kansasban 500 gyermeket ápolnak EV-D68 fertőzéssel, 15 százalékukat intenzív osztályon kezelik.

Viszonylag ritka vírus fertőz az Egyesült Államokban. Az EV-D68-nak nevezett enterovírus főleg gyerekeket (általában 4-5 éveseket) betegít meg és olykor olyan súlyos légúti problémákat okoz, hogy az ECDC legfrissebb jelentése szerint a mostani fertőzés miatt több gyermek lélegeztetőgépre szorult. A hivatalos adatok szerint eddig az USA hat államában 82 betegnél igazolták, hogy az EV-D68 fertőzte meg őket, de a médiabeszámolók szerint valójában már tizenkét államban 1000-nél is több gyerek kapta el a kórt.

Az ECDC beszámolója szerint először Kansasban észlelték augusztus 19-én, hogy a szokásosonál több gyermek jelentkezett orvosnál súlyos légúti tünetekkel, Pár nappal később Chicago is hasonló esetekről számolt be az amerikai járványügyi hatóságnak (CDC). A súlyos tünetekkel, köhögéssel, zihálással kórházba került fertőzőttek életkora a néhány hetestől 15-16 éves korig terjedt. A betegek mintáiból mindkét helyen kimutatták az 1962-ben azonosított enterovírust az EV-D68-at.

Az európai járványügyi hatóság jelentése alapján főleg azok a gyerekeket fertőzte meg a vírus, akik kórtörténetében szerepelt valamilyen krónikus légzószervi betegség, asztma vagy nehézlégzés, illetve gyenge volt az immunrendszerük. Az igazolt esetek közül többeknek intenzív ellátásra volt szükségük, sőt közülük néhányuk lélegeztetőgépre szorult.

Az első esetek óta is folyamatosan nő a hasonló tünetekkel kórházba kerülő betegek száma, Kansasban például szerptember 3-i adatok alapján 500 ilyen gyermeket ápoltak, 15 százalékukat intenzív osztályon. Csak becsülni lehet, hogy valójában hányan fertőződhettek meg, mivel az EV-D68 nincs a kötelezően jelentett betegségek között.

Az EV-D68 vírus megtalálható a légúti váladékokban, ilyen a nyál, az orrnyálka vagy köpet. Egyik emberről a másikra a vírus köhögéssel, tösszentéssel, illetve szennyezett felületek érintésével terjed. A tünetek a náthához hasonlóak: köhögés, tüsszögés, láz, izomfájdalom. A vírusfertőzés megelőzésére jelenleg nincs védőoltás, és a betegségre speciális kezelés sincs, csak a tüneteket tudják enyhíteni.

Az ECDC jelentése nem tartja kizártnak, hogy a járvány erősödik az USA-ban. sőt lehetségesnek tartja, hogy az az országon kívül is továbbterjed.

Legolvasottabb cikkeink