• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Folytatódik a gyermekjogi projekt

Hírek Forrás: MTI

Jövőre a gyermekek egészséges környezethez való jogát vizsgálja az ombudsman.

Szabó Máté ombudsman 2013-ban a gyermekek egészséges környezethez való jogának vizsgálatával folytatja gyermekjogi projektjeinek sorát - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel. Vizsgálatai során az alapjogi biztos a gyermekek testi-lelki egészségével foglalkozó 2011-es projektjének eredményeire, a kisebbségi és a jövő nemzedékek jogaiért felelős ombudsman korábbi kapcsolódó munkáira, valamint az alaptörvény és a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény rendelkezéseire fog támaszkodni.

Az ombudsmani hivatal azt írta: a környezetnek alapvető szerepe van az emberi élet biztosításában, az élelmiszerekhez, az iparhoz és a fejlődéshez szükséges nyersanyagok előteremtésében. Ugyanakkor egyes környezeti kockázati tényezők - mint amilyen a túlzott sugárzás vagy a szennyezett ivóvíz - az egészségi állapot romlását, genetikai károsodást is okozhatnak, vagyis fenyegethetik az élethez való alapvető jogot.

A közleményben kitértek arra, hogy az egészséges környezethez való jog merőben mást jelent a mélyszegénységben élő gyermekek esetén. Számukra ugyanis nem a magasabb szintű környezeti kockázati tényezők (például a levegőtisztaság) jelentik az elsődleges veszélyt, hanem gyakran a minimális környezeti feltételek - például a megfelelő étkezési, lakhatási és higiénés lehetőségek - kényszerű nélkülözése.

Emellett az egészséges környezethez való jog sérelmét jelenti az is, hogy az intézmény- és szolgáltatórendszer hiányosságai miatt nem minden gyermek férhet hozzá egyenlő eséllyel a szükségleteinek a leginkább megfelelő minőségi ellátáshoz, illetve szolgáltatáshoz - tették hozzá.

Mindezek alapján az ombudsmani projekt három nagy pillérre épül. Az egyik az egészséges környezethez való jognak az iskolában való érvényesülése, ez az oktatástól a környezettudatosságon át az étkezésig számos területre kiterjed. Szabó Máté azt is vizsgálja, hogy milyen a környezeti ártalmak (például lég- és zajszennyezettség, hulladékkezelés) hatása a gyermekekre. A projekt harmadik területe a mélyszegénységben élő és a hátrányos helyzetű gyermekek jogainak érvényesülése az egészséges környezethez való jog szempontjából - olvasható a közleményben.