• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Folytatódik az országos csonttörési kockázatfelmérő program

Hírek 2019.10.17 Forrás: Weborvos
Folytatódik az országos csonttörési kockázatfelmérő program

Az országos törési kockázat felmérő kampány folytatásában számítanak a családorvosok segítségére is.

A Csontritkulás Világnap alkalmából ma számoltak be az egy évvel ezelőtt elkezdett, és az idén áprilisban folytatódott országos csonttörési kockázatfelmérő és edukációs kampányt eredményeiről és a program további felfutásáról. Az Amgen Kft. támogatásával a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság, az Affidea Magyarország Kft. és a BENU Zrt. mellé időközben támogatóként felsorakozott a Béres Gyógyszergyár Zrt, az Oktató háziorvosok Egyesülete és az Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesülete is - tudatták a szervezők sajtóközleményben.

A tavaszi kampány során 59 BENU gyógyszertárban, összesen 3 386 jelentkezőnél - azaz 50 %-kal többnél, mint ez első fázisban - végezték el a magyar epidemiológiai adatokkal feltöltött, nemzetközi szabványon alapuló, hitelesített, számítógépes, törési rizikót mérő FRAX tesztet. (A FRAX teszt azt mutatja ki, hogy az alanynak hány százalék esélye van az elkövetkezendő 10 évben csontritkulással összefüggésben csonttörésre, illetve csípőtáji törésre. Közepes és magasnak mutatkozó kockázat esetében javasolt a további kivizsgálás.)

A kampányban résztvevők több, mint 23%-nál, azaz 791 személy esetében már meglévő típusos csontritkulásos törésre derült fény. Összesen 1088 közepes és magas törési rizikójú beteget fedeztek fel.

Most ősszel a gyógyszertári felmérésen kívül családorvosok is részt vehetnek a FRAX teszt kitöltésben betegeikkel, annak érdekében, hogy a felismert betegek útja az ellátórendszerben lerövidülhessen.

„Magyarországon a csontritkulásos betegeknek csupán 20%-a, azaz minden ötödik áll megfelelő kezelés alatt. A betegek kiszűrése elsőrendű feladat, főleg, ha már a kórtörténetből ismert a beteg porotikus törése.” - mondta Prof. Dr. Takács István, a program együttműködő szervezete, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság Elnöke.

“A családorovosoknak nagyobb szerepet kellene kapniuk a diagnózis felállítása idejének lerövidítésében azzal, hogy ha kiszűrnek egy már csonttörésen átesett beteget a FRAX teszt segítségével, aki egyelőre nem részesül csontritkulás elleni kezelésben, akkor maguk kezdeményezhessék a csontsűrűségvizsgálatot – jegyezte meg dr. Vajer Péter, oktató családorvos.

„A BENU 2018-ban állt a kampány mellé és az idén is szívesen támogatja ezt a preventív, kockázatfelmérő programot, mivel a tavalyi szűrések eredménye – mely szerint a résztvevők több mint 50%-ánál mutatkozott valamilyen mértékű kockázat – igazolta a kampány jelentőségét. Gyógyszertárainkban a betegek gyógyszerrel történő ellátása mellett nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre és az egészséges életmód támogatására, ezért is tartjuk fontosnak, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a csontritkulás veszélyeire, valamint preventív magatartásra késztessük őket.” – nyilatkozott dr. Zlinszky János – a BENU Magyarország Zrt. igazgatóságának tagja.

„A csontritkulás miatti törés az egyik legnagyobb gátja annak, hogy az idősödő generáció mozgásképes és független maradhasson. A családban az unokák felnevelésében is aktív szerepet szeretnénk vállalni, ezzel tehermentesítve gyermekeinket” – nyilatkozta Zalatnai Klára az Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesülete elnök asszonya.

A partnerek reményei szerint a kampány folytatásában segíthetnek a betegeknek a megfelelő szakemberek bevonásával minél hamarabb diagnózishoz és ellátáshoz jutni.

Legolvasottabb cikkeink