• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Folytatták a szenzációs műtétsorozatot az orvosok

Hírek 2018.08.20 Forrás: Weborvos
Folytatták a szenzációs műtétsorozatot az orvosok

Újabb sikeres műtétet végeztek el a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásán dolgozó magyar orvosok.

Összesen 14 órányi eredményes operáción jutott túl tegnap a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány háromfős orvoscsoportja - adta hírül a szervezet közleményben. Dr. Csókay András és Dr. Hudák István idegsebész, illetve Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész a korábbi eredményes bangladesi szakorvosi missziók nyomán kapta meg a felkérést tavaly a kétéves Rabia és Rukia szétválasztására.

A koponyánál való összenövés még a sziámi ikrek között is igen ritka: az összes eset mindössze 2-6%-a. A probléma megoldása rendkívül nehéz, gondosan megtervezett műtétsorozattal lehetséges, amelynek első lépése 2018. február 28-án sikerrel zárult: ekkor a fő agyi szállítóér-hálózat szétválasztása történt meg rendhagyó módon, endovaszkuláris úton, azaz a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel.

Az orvostudományi áttörést jelentő, kétlépcsős agyi érszakasz-szétválasztás második lépésére augusztus 19-én került sor. A tervezés és a kivitelezés új utakat nyithat meg az agyi érbetegségek, daganatok és a sziámi ikrek kezelésében.

A hátralévő beavatkozásokra való hazai felkészülés során nagy teljesítményű számítógéppel végzett elemzéssel és 3D-s modellezéssel, az ikrek agyának pontos feltérképezésével derült fény arra, hogy lehetőség van még egy érelzárásra a végleges koponyaszétválasztás megkönnyítéséhez. Ezt a műtétet végezték most el az Alapítvány orvosai – ismét a világ egyik legismertebb neurointervenciós szakemberének, Hudák doktornak a vezetésével Bangladesben.

Az ikreknek hamarosan várhatóan még egy plasztikai sebészeti műtéten, szövettágító beültetésen kell átesniük Pataki doktor vezetésével, amelyet a legnehezebb idegsebészeti-plasztikai sebészet műtét, az agyak és koponyák végleges szétválasztása, továbbá a a koponyák helyreállítása követ majd.

Dr. Hudák István a Honvédkórház Idegsebészeti Osztályának főorvosa, Dr. Csókay András ugyanott osztályvezető főorvos, Dr. Pataki Gergely pedig a Szent János Kórház Gyermeksebészeti Osztályának plasztikai sebészeti ambulanciáját vezeti. (További fotók itt találhatók)

Legolvasottabb cikkeink