• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fotókiállítás a legkisebb legnagyobb hősökről

Hírek Forrás: Weborvos

25 éves a Gézengúz, a jubileumot különleges fotópályázattal és kiállítással ünnepli a szervezet.

A Gézengúz Alapítvány huszonöt év alatt ötvenezer beteg gyermeken segített, a kicsik több mint fele koraszülött volt. A jubileumot különleges fotópályázattal és kiállítással ünnepli a szervezet.

Dr. Schultheisz Judit a megnyitón felidézte az alapítvány történetének kezdetét, azokat a heteket, hónapokat, amikor megszületett harmadik gyermeke, akinek segítségre volt szüksége. Ő volt az első „gézengúz". Az elmúlt negyedszázad alatt már egy nagyvárosnyi család életét sikerült teljesebbé tenni, a legnagyobb apróságok pedig ma már egyetemisták - mondta. Akkoriban még ritka volt, hogy egy pici baba, aki fél-egy kilogrammal született, életben maradjon, míg ma már sokkal nagyobb a túlélési esélyük az ilyen kicsiknek is. „A mi feladatunk, felelősségünk is nőtt ezzel együtt. Ezeknek a gyerekeknek szinte mindegyike valamilyen lemaradással, idegrendszeri problémával küzd. Ha kapnak segítséget, rendszeres fejlesztést, akkor csodákra képesek, de ha az első néhány év elveszik, az az egész életüket meghatározza" – emelte ki az alapítvány elnöke.

A Gézengúz Alapítvány fotópályázatára egyébként édesanyák, hivatásos fotósok és gyerekek is neveztek, így néhány hét alatt több mint ötszáz fotó érkezett. Ezekből választotta ki a zsűri, Keleti Éva és Szigeti Tamás fotográfusok, Bartos Erika mesekönyvíró és Kelemen Viktória, Óbuda alpolgármestere azokat, amelyek a leginkább bemutatják, mekkora erő rejlik a legkisebbekben és milyen hatalmas eredményeket érhetnek el.

A fotópályázat szervezésében a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület is együttműködött. Kulcsár Judit, a szervezet alelnöke elmondta: november 17-e a koraszülöttek világnapja, de a kicsiknek az év 365 napján különleges gondoskodásra van szükségük ahhoz, hogy felnőve teljesebb életet élhessenek. Ez pedig a szülőknek embert próbáló feladat, mégis – ahogy a kiállított fotókon is látszik – rengeteg felemelő, erőt adó pillanatot találni a hétköznapokban.

A megnyitóra a kicsi és nagy gézengúzok első fotóikkal kezükben érkeztek, hogy megmutassák, hogyan változtak az évek alatt, és mennyi mindenre elég „néhány csepp törékeny erő". A kiállítás november 29-ig a Vigadóban látható, utána az alapítvány a képekből vándorkiállítást tervez.

(Fotó: Rakonczai László: Ikrek – Közönségdíjas. Endre ikertestvérével, Bencével. A huszonötödik hétre születtek, Endrénél negyedfokú agyvérzést és kisagy állományhiányt diagnosztizáltak. Mint minden huncut gyereket, az ikreket is jobban érdekli az ajtókilincs, a kapaszkodó, a doboz, mint az „egyszerű" játékok. De az igazi kedvenc a „bandázás" bárhol, bármikor…)