• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Főzéssel ünneplik a Lámpás születésnapját

Hírek Forrás: Weborvos

Sztárszakácsok, gasztroguruk a Lámpás 92 Alapítvány 20. és az ÉTA 15. születésnapján.

Mi a közös a gasztronómián kívül Benke Laci bácsiban, Sági Szilárdban és Rákóczi Feriben? Mind együtt ünneplik a Lámpás 92 Alapítvány 20. születésnapját szeptember 29-én Taksonyban. Fogyatékos és egészséges fiatalok ismert sztárokkal csapatokat alkotva mutatják be főzőtudományukat és azt, hogy mindegy, hogy valaki fogyatékos, vagy egészséges, a finom ételeket mindenki szereti elkészíteni, és persze azután megenni.

„Minek a hit, a tudás, ha nem adjuk át a jövő nemzedékének" válaszolta Benke Laci bácsi arra a kérdésre, miért fontos számára ifjúsági rendezvényeken részt venni. „Mindegy, hogy ép, vagy fogyatékos fiatalról van szó, a mi jövőnk az ő kezükben van." Laci bácsi szerint ezzel a közös főzéssel mindenki győztesnek érezheti magát, és a legnagyobb élmény - a finom ételek elfogyasztása mellet - a fogyatékos fiatalok arcán látható mosoly alkotás közben, amit már nagyon vár, és amire külön készül az olimpiai bajnok mesterszakács.

Húsz évvel ezelőtt a Lámpás’ 92 Alapítvány az elsők között volt, akik kihasználták az akkor új lehetőséget és civil szervezetként fogyatékos fiatalokért kezdtek dolgozni – hittel és azzal a reménnyel, hogy munkájuk sok-sok fogyatékos ember életét tudja majd segíteni. Az elmúlt húsz évben sokan álltak az alapítvány mellé, számtalan ismert és kevésbé ismert ember, számos szervezet, mint például az ÉTA Szövetség (Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége), aki most velük együtt ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.

A Lámpás’ 92 Alapítványról

Immáron húsz éve dolgozik aktívan a Lámpás’ 92 Alapítvány azért, hogy (elsősorban értelmi) fogyatékos fiatal felnőttek számára személyre szabott, egyedi lakhatási és foglalkoztatási lehetőségeket dolgozzon ki. Számos fogyatékos fiatal számára biztosít élethosszon át tartó gondoskodást, lakóotthonos ellátást és speciális foglalkoztatási programok keretein belül munkát. Az Alapítvány azért dolgozik, hogy a fogyatékkal élő felnőttek - a több száz fős nagyintézményeket felváltva - családias, 8-12 fős otthonokban élhessenek önálló életet, személyre szabott segítséggel. Mára már 13 intézményben közel 120 fő számára teremtette meg ezt a lehetőséget, és 200 személynek nyújt egyéb szociális-, az életvitelt könnyítő szolgáltatást a Támogató Szolgálatokon keresztül.

Az ÉTA Szövetségről

Az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége célja és feladata: a gyakorlati segítségnyújtás. 15 év után a Szövetség "ernyője" alatt gondozott, képzett, foglalkoztatott értelmi sérültek száma 7000 fő. Munkájában szakmai és tapasztalati információk közvetítésével, folyamatos pályázatfigyeléssel, képzési és foglalkoztatási programokkal halad a célja felé: a társadalmi integráció megvalósulásáig.

Legolvasottabb cikkeink