• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Friss hírek a nagyvilágból: Lemondott a cseh miniszter

Hírek Frissítve 2020.09.21 Forrás: MTI
Friss hírek a nagyvilágból: Lemondott a cseh miniszter

Németországban több szabad intenzív ellátási ágy van, mint Franciaországban és Olaszországban együttvéve.

Lemondott a cseh egészségügyi miniszter

Távozik tisztségéből Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter. Adam Vojtech, aki három évig irányította a tárcát, hétfő reggeli sajtótájékoztatóján bejelentette: lemondólevelét már át is adta Andrej Babis kormányfőnek. Döntését azzal indokolta, hogy távozásával szeretne teret adni az egyre súlyosabb koronavírus-járvány elleni küzdelem "új megoldásainak".

A távozó miniszter azt mondta: a járvány tavaszi szakaszával Csehország sikeresen megbirkózott, de a mostani második hullámban új megoldásokra van szükség."Mindent megtettünk annak érdekében, hogy megvédjük az ország lakosságát a járványtól. Bátran állíthatom, hogy ez az első hullámban sikerült is" - mondta Vojtech újságíróknak. Leszögezte: nincs miért szégyenkeznie.

Andrej Babis kormányfő a Twitteren megjelent nyilatkozatában köszönetet mondott Adam Vojtechnek munkájáért. Szerinte a koronavírus-járvány első hullámát a távozó miniszter "hihetetlenül jól kezelte". Babis ugyanakkor megjegyezte: érti, hogy Vojtechnek elege lett a személyét érintő "alaptalan" támadásokból az ellenzék és a sajtó részéről. A kormányfő szerint Vojtech tisztességes és nagyon szorgalmas miniszter volt.

Adam Vojtech pártonkívüli kormánytag, akit a kormányzó ANO mozgalom jelölt a miniszteri bársonyszékbe. Távozását az ellenzék már hosszabb ideje követelte, arra hivatkozva, hogy nem képes megbirkózni a járvánnyal, intézkedései kaotikusak és kárt okoztak az országnak.

Csehországban az elmúlt héten meredeken nőtt, és csütörtökön a háromezret is túllépte az igazolt napi fertőzések száma. Az egészségügyi tárca hétfő reggeli kimutatásából kiderül, hogy az aktív fertőzöttek száma mintegy 24 ezer. A kórházakban 513 beteget kezelnek, akik közül 87 állapota súlyos, lélegeztetőgépre szorulnak. Vasárnapig a járványban 503 ember halt meg.

Rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma Hollandiában

Meghaladta a kétezret, és ezzel új rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Hollandiában - közölték a helyi hatóságok hétfőn. A holland közegészségügyi intézet adatai szerint az elmúlt 24 órában 2215 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye Hollandiában, ez 350-nel haladja meg a vasárnapi fertőzésszámot.

Hétfői sajtóbeszámolók szerint az elmúlt hét napban immáron ötödik alkalommal döntött csúcsot az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Ezt megelőzően április 10-én rögzítették a legtöbb új esetet (1327). A Johns Hopkins Egyetem arról számolt be, hogy Hollandiában az igazolt fertőzöttek száma átlépte a 100 ezret, a halálos áldozatoké pedig a 6300-at.

A fertőzés hullámának megállítására a helyi hatóságok a múlt hét végén szigorítottak a már korábban bevezetett korlátozó intézkedéseken az ország négy legnagyobb városában. Amszterdamban, Rotterdamban, Hágában és Utrechtben a rendkívüli szabályok főként a kávézókat, bárokat és éttermeket érintik. A vendéglátóhelyek legkésőbb éjjel egy óráig maradhatnak nyitva, és tilos az 50-nél több ember részvételével tervezett rendezvények megtartása.

Az új koronavírussal összefüggő első fertőzéseket február 27-én jegyezték fel Hollandiában.

 

Brit tanácsadók: nem szabad hagyni, hogy elszabaduljon a járvány

A brit kormány tanácsadói szerint nem szabad hagyni, hogy az új típusú koronavírus okozta nagy-britanniai járvány elszabaduljon, mert ellenintézkedések nélkül rövid időn belül elvileg több tízezer új fertőzés is történhet naponta. A szakértők ugyanakkor derűlátóan nyilatkoztak a hatékony oltóanyag kifejlesztésének esélyeiről.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója és Chris Whitty angliai tisztifőorvos - aki e minőségében a kormány egészségügyi főtanácsosa - hétfőn közös tájékoztatót tartott a Downing Streeten a nagy-britanniai járványhelyzetről. Vallance grafikus kimutatásokkal illusztrált ismertetésében elmondta: ha semmilyen ellenintézkedés nem történik, a napi új fertőződések száma 7-8 naponta megkétszereződhet, és e terjedési modell alapján október 13-ára már 49 ezren fertőződhetnének meg egyetlen nap alatt az új koronavírussal. Hozzátette: egy ilyen elméleti forgatókönyv esetén egy hónappal később napi kétszáz fölé emelkedne a halálos áldozatok száma.

Sir Patrick többször is nyomatékosan hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem előrejelzés, és az előkészítés alatt álló, illetve a már meghozott ellenlépésekkel a jelenleg felfelé tartó terjedési görbe várhatóan megtörhető. A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai alapján a vasárnap este zárult 24 órában 3899 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal az Egyesült Királyságban. Ugyanezen a napon 18-an haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Cris Whitty professzor a hétfői tájékoztatón elmondta, hogy jelenleg egyes országrészekre - a tisztifőorvos által bemutatott grafikus illusztrációk alapján főleg Észak-Angliára - koncentrálódik a nagyon magas vírusterjedési ráta. Whitty szerint azonban az Egyesült Királyság sok egyéb térségében is jelentős a koronavírus terjedési rátája. A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a halálozási számok alapján a Covid-19 betegség kórokozója virulensebb, mint a szezonális influenzáé. Chris Whitty elmondta: a szezonálisan visszatérő influenzának éves átlagban hétezer körüli, rosszabb években - mint amilyen például a három évvel ezelőtti influenzajárvány volt - húszezerhez közelítő halálos áldozata van az Egyesült Királyságban. A brit koronavírus-járványban eddig 41 777-en haltak meg.

Sir Patrick Vallance tudományos főtanácsadó ugyanakkor bizakodóan szólt az új koronavírus elleni védőoltás sikeres kidolgozásának esélyeiről. Kijelentette: jelentős előrelépések történtek a különböző vakcinafejlesztési programokban, sok az olyan kísérleti oltóanyag, amely védelmet jelentő immunreakciót vált ki, és ezek közül több a klinikai tesztelés nagyon előrehaladott szakaszában jár. Vallance szerint lehetséges, hogy egyes oltóanyagok kis mennyiségben még az idei év vége előtt hozzáférhetővé válnak, egyelőre célzott rizikócsoportok számára. Hozzátette: sokkal nagyobb valószínűséggel a jövő év első felében lesz meg a koronavírus ellen bevethető vakcina.

Romániában második hete gyorsuló ütemben terjed a járvány

Romániában átmenetileg csökkent hétfőn a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, de immár második hete egyre gyorsuló ütemben terjed a járvány. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában - a hétköznap szokásosnál jóval kevesebb, mindössze 8000 vasárnapi teszt kiértékelését követően - újabb 808 embernél mutatták ki a koronavírust. Mivel a napi esetszám kisebb, mint az utóbbi napon gyógyultnak nyilvánítottak száma (878), illetve a járvány további 23 áldozatot is követelt, hétfőn csaknem százzal (18 482-re) csökkent a nyilvántartott aktív esetek száma.

A csökkenés azonban a járványügyi szakemberek szerint csak átmeneti, és a hétvégén kiértékelt tesztek alacsony számának tulajdonítható. A heti összesítések azt mutatják, hogy Romániában az utóbbi héten több mint nyolcszázzal - csaknem tíz százalékkal - több új esetet diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban. Míg egy hete a napi 1177 új eset számított áltagosnak, hétfőn 1261-re nőtt az utóbbi két hét napi megbetegedéseinek átlaga.

Romániában eddig több mint 113 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 4458-an életüket vesztették. A kórházban kezelt fertőzöttek száma háromnapi fokozatos növekedés után hétfőn elérte a 7240-et, a súlyos eseteké pedig egy hete stagnál. Hétfőn 464 fertőzöttet ápoltak intenzív terápián.

 

Öt nap után először csökkent száz alá a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Horvátországban és Szlovéniában öt nap után először esett száz alá az új típusú koronavírussal fertőzöttek napi száma, és ezzel folytatódott a hétvégi csökkenő tendencia - derült ki a válságstábok hétfői jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 70-nel nőtt, és elérte a 14 992-őt az azonosított fertőzöttek száma. Öt idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 254-re nőtt, 12 737-en viszont már meggyógyultak. Kórházban kezelnek 2297 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Szombaton még 197 új esetről számoltak be, a hét közepén pedig a kétszázat is meghaladta a napi új esetek száma. Az aktív betegek száma 2002, és 9159 ember van hatósági karanténban.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 50-nel 4470-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, de kevesebb tesztelést is végeztek a hétvégén. Szombaton még 111 új esetről számoltak be. Múlt kedd óta nem csökkent száz alá a napi új esetek száma, csütörtökön a járvány kezdete óta legtöbb, 137 esetet regisztrálták az országban. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi elhunytjainak száma 142 maradt. A diagnosztizált betegek közül 70-en vannak kórházban, közülük tizennégyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1280. A kormány legújabb, múlt hét csütörtöki rendelete szerint Szlovéniában hétfőtől a vendéglátóhelyek reggel hat és este fél tizenegy között tarthatnak csak nyitva.

Gyorsan nő Ukrajnában a koronavírusos betegek száma

Számottevően nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, noha az elmúlt hét utolsó napján a korábbiakhoz képest kevesebb új fertőzöttet és halálesetet regisztráltak, az aktív betegek száma viszont már meghaladta a 96 500-at - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által hétfőn közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 2675 új esettel 178 353-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 26 újabb halálos áldozattal 3583-ra emelkedett, miközben eddig 78 184-en gyógyultak meg, közülük előző nap 672-en. Jelenleg 96 586 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1977-tel nőtt egy nap alatt. Múlt szerdán regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig egy múlt kedden.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 275-öt - továbbá két halálesetet - az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből jelentették, a második legtöbbet, 245-öt és egy elhunytat pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből. Kijevben az azonosított fertőzöttek száma elérte a 19 758-at, az elhunytaké a 318-at. A második legfertőzöttebb régióban, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében - amely vezet a halálesetek tekintetében - újabb öttel 526-ra nőtt az elhunytak száma. Kárpátalján az azonosított fertőzöttek száma 9189-re, az elhunytaké eggyel 292-re emelkedett, és eddig 4110-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján kiemelte, hogy az előző héten 21 556-an betegedtek meg koronavírus-fertőzés következtében, míg az azt megelőző héten 18 729-en, azaz csaknem háromezerrel nőtt a megbetegedések száma. Ugyancsak nőtt a kórházi ápolásra szorulóké: az elmúlt héten 3740, míg a megelőző héten 2920 Covid-beteg került kórházba. 

Hétfőn életbe lépett az ország településeinek pénteken felülvizsgált színes - azaz zöld, sárga, narancs és vörös - besorolása. A kórházi ágyak leterheltségének határértékét 50-ről 70 százalékra emelték a vörös besoroláshoz. Így a vörösből az enyhébb, narancs besorolásba került át három megyeszékhely a nyugati országrészben: Ivano-Frankivszk, Ternopil és Csernyivci. Mindhárom vezetése hevesen tiltakozott a legszigorúbb korlátozásokkal - egyebek mellett a közösségi közlekedés leállításával és az iskolák bezárásával - járó vörös besorolás ellen.

Kárpátalján viszont továbbra is "vörös" maradt Csap település. Narancs besorolású lett Ungvár, sárga Beregszász, Munkács és Huszt. A főváros, Kijev továbbra is narancs besorolású. A narancs zónában egyéb szigorítások mellett a sport-, kulturális, vallási és egyéb rendezvények résztvevőinek létszáma legfeljebb 220 fő lehet.

Aggasztó a járványhelyzet Montenegróban

Szakértők szerint aggasztó a járványhelyzet Montenegróban, ahol 3208 aktív esetet tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy százezer lakosra 509 fertőzött jut. A kormány hetek óta újabb korlátozó intézkedések bevezetéséről beszél, a jelenlegi helyzetben pedig valósággá is válhatnak az ígéretek - vélik egészségügyi szakemberek a helyi sajtó beszámolója szerint.

A hatályos intézkedések értelmében a hét évnél idősebbeknek zárt és nyílt térben is maszkot kell viselniük, tartaniuk kell a kétméteres távolságot egymástól, valamint a vendéglátóipari egységekben négynél többen nem ülhetnek egy asztalnál. Korábban a tanévkezdést október elsejére halasztották, de nem kizárható, hogy további csúszás lesz.

Montenegróban a járvány első hullámában csupán 324-en fertőződtek meg és kilencen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. Az Adria-parti ország június elején koronamentes övezetté nyilvánította magát, 42 nappal később viszont - miután megnyitották a határokat - újra megjelent a vírus, és azóta már több mint nyolcezer fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Vasárnapról hétfőre a tengerparti országban 226-tal 8124-re nőtt a fertőzöttek, és kettővel 136-ra a halottak száma.

A Nyugat-Balkánon vasárnapról hétfőre 745-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és 14-gyel a halálos áldozatok száma. Hétfőre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 68-cal 32 908-ra, Koszovóban 61-gyel 15 063-ra, Észak-Macedóniában 178-cal 16 735-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 212-vel 25 426-ra emelkedett. Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 741-re, Koszovóban kettővel 616-ra, Észak-Macedóniában néggyel 693-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig öttel 762-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Új védekezési stratégiát dolgoznak ki Németországban

 Új stratégiát dolgoznak ki Németországban a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésre - jelentette be a szövetségi egészségügyi miniszter hétfői interjúkban. Jens Spahn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az őszi és a téli hónapokra szóló stratégia egyik fő eleme az úgynevezett lázambulanciák felállítása, amelyeken csak a légúti panaszokkal, vagyis az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) jelenlétére és az attól nehezen elkülöníthető egyéb klasszikus meghűléses megbetegedésre utaló tünetekkel jelentkező pácienseket vizsgálják majd. Az ilyen betegek elkülönítése csökkenti a SARS-Cov-2 terjedésének veszélyét a háziorvosi rendelőkben - mondta a miniszter a Deutschlandfunknak.

Egy másik interjúban, a Rheinische Post című lapban elmondta, hogy a lázambulanciák rendszerét helyi és regionális szinten építik ki, a tervek szerint az önálló rendelőt üzemeltető szakorvosok tartományi szövetségeivel (Kassenärtzliche Vereinigungen) együttműködésben. Hozzátette: a koncepció már elkészült, és ideális esetben ősszel országszerte megnyílnak a lázambulanciák.

Átdolgozzák a tesztelési stratégiát és a karanténra vonatkozó szabályokat is. Az új előírásokat a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányokkal együtt készítik elő, várhatóan október közepére végeznek a munkával. A tervek szerint a tesztelési gyakorlatnak része lesz az úgynevezett antigén-gyorstesztek használata, amelyekkel néhány perc alatt elkészül a lelet. "Ez minőségi lépés lenne előre" - fogalmazott Jens Spahn.

Kiemelte, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok számára külön stratégiát készítenek, fertőzésgyanú nélkül is, megelőzés céljából rendszeresen tesztelik majd SARS-Cov-2-re a többi között az idősotthonok lakóit és dolgozóit.

A miniszter rámutatott, hogy az utóbbi hetekben minden korábbinál nagyobbra bővítették a tesztelési kapacitást. A laboratóriumok már hetente több mint egymillió mintát tudnak elemezni, és az utóbbi négy hét alatt több tesztet végeztek el, mint a megelőző bő két hónap alatt.

Azzal kapcsolatban, hogy a kórházak intenzív osztályain csökkentik a SARS-Cov-2 által okozott betegségben (Covid-19) szenvedőknek fenntartott ágyak arányát, a miniszter a Deutschlandfunknak elmondta, hogy jelenleg főleg fiatalok kapják el a vírust, és körükben ritka a súlyos megbetegedés. Viszont előfordulhat, hogy a vírus ismét erősebben terjed majd az idősek körében, de a kórházak jól felkészültek a terhelés esetleges növekedésére, és a Covid-19-ben szenvedőknek fenntartott ágyak aránynak csökkentésével együtt is Németországban több szabad intenzív ellátási ágy van, mint Franciaországban és Olaszországban együttvéve.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfőn ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában 922 új SARS-Cov-2-fertőzést regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 272 337-re emelkedett. A járvány halálos áldozatinak száma nem változott, továbbra is 9386 eset szerepel az RKI kimutatásában. Az adatokat torzíthatja, hogy a járási és városi egészségügyi hivatalok hétvégenként rendszertelenül továbbítanak adatokat a berlini RKI-nek.

Legolvasottabb cikkeink