• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Gerincgyógyászati Szemle, az új szakmai lap

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Megjelent az Országos Gerincgyógyászati Központ új szaklapja.

Megérkezett végre a magyar nyelvű orvosi szaklapok legújabb reprezentánsa. Bevallom, én már jó ideje vártam erre a pillanatra. Több mint három évtizede követem Dr. Varga Péter Pál szakmai pályáját. Jól emlékszem a fiatal, invenciózus ortopéd sebész gyakornokra, aki az akkortájt induló csípőprotézis sebészet helyett a rendkívül nehéz és bonyolult szervrendszer, a gerinc megismerését, gyógyítását választotta élethivatásul, és mind a mai napig kitartott mellette.

Szinte járatlan ösvényen indult el. Akkortájt a gerinc súlyosabb betegségei szinte egyet jelentettek az életre szóló rokkantsággal, a rettenetesen rossz életminőséggel. Több szakterületen, koordinálatlanul folyt a gyógyítás. Ortopédek, reumatológusok, traumatológusok, idegsebészek egymástól függetlenül próbálkoztak segíteni a fejlődési rendellenességgel, degeneratív betegséggel, sérüléssel, daganattal jelentkező betegeken. 

A gyógyítás eszköztára rendkívül szegényes volt: gipszágy, bonyolult, kényelmetlen corsettek, műtét csak a legvégső esetben, bizony szerény eredményekkel. Ebben a meglehetősen reménytelen helyzetben kezdte el Varga dr. összegyűjteni mindazokat az ismereteket, melyek akkoriban rendelkezésére álltak. Szerencsére a kor jelentős szakemberei, Krakovits GáborRiskó Tibor (aki maga is a gerincsebészet egyik úttörője volt) és Vizkelety Tibor a Klinika igazgatója támogatták munkáját. De az igazán nagy előrelépést az USA kiemelkedő idegsebészének, a gerincsebészetben is meghatározó jelentőségű, világhírű Ralph B. Cloward professzornak az iskolája, majd barátsága jelentette, aki felismerte tanítványa tehetségét és partnernek tekintette még a gerincsebészet eszköztárának fejlesztésében is.

Varga kezdeményezésére jött létre 1991-ben a Magyar Gerincgyógyász Társaság, ahol a korábban említett klinikusok mellett a neurológusok, a neuroradiológusok és a rehabilitációs szakemberek részvételével igazi multidiszciplináris megközelítést lehetővé tévő szakmai csoport helyezte új alapra e súlyos betegek gyógyítását.

Az elmúlt 20 év már a komplex gyógyítás intézményesüléséről szól. A nem mindig barátságos környezetben fokozatosan felépült egy önálló osztály, és ennek eredményei láttán lehetőség nyílt az Országos Gerincgyógyászati Központ kifejlesztésére. Napjainkra egy igazi, komprehenzív, minden érintkező szakterületet felölelő gyógyító intézmény jött létre, aminek csodájára járnak
a hazai és külföldi szakemberek. Egy épületben zajlik a világszínvonalú gyógyítás, az ehhez szükséges diagnosztika, a nagy nemzetközi figyelmet kiérdemlő kutatómunka és a hazai, külföldi orvosok, gyógytornászok és egyéb szakemberek továbbképzése.

Ennek a hatalmas fejlődésnek, a bonyolult tudományos és gyakorlati munkának, nemzetközi kapcsolatrendszernek a tükörképe, professzionális bemutatása ez az új szaklap.

Olvassák a kollégák és az érdeklődők olyan figyelemmel, gondossággal, örömmel, ahogyan ezt a készítői tették elénk.

A lap elérhető interneten: http://bit.ly/gerincgyogyaszati-szemle-1

Aki szeretné kézbe is venni, díjtalan példányt igényelhet: rita.kecskes@bhc.hu címen.

Szerkesztőségünk örömmel gratulál a lap főszerkesztőjének és munkatársainak!

Dr. Szepesi András

Legolvasottabb cikkeink