• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gulyás: fokozott óvatossággal utazzon mindenki külföldre!

Hírek 2020.08.06 Forrás: MTI nyomán
Gulyás: fokozott óvatossággal utazzon mindenki külföldre!

A zöld besorolású országokba utazás is fokozott óvatosságot igényel, mindenki józanságát kéri a kormány.

Fokozott óvatosságra kéri a kormány a külföldre utazókat - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, a zöld besorolású országokba utazás is fokozott óvatosságot igényel, mindenki józanságát kéri a kormány. Nagyobb kockázat nélkül lehet utazni a környező országok közül Szlovákiába, Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba. A többi európai országban - a balti államok és Finnország kivételével - lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon - tette hozzá.

A zöld jelölésű országokba is csak fokozott óvatosság mellett javasolja a kormány az utazást - mondta a miniszter, aki emlékeztetett arra is, hogy Spanyolország zöld helyett sárga besorolású lett, mivel a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony.

Egyre több a beteg Csehországban

A cseh egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint szerdán a laboratóriumi vizsgálatok 244 személynél állapították meg a Covid-19-fertőzést, és ezzel a betegek száma 5232-re emelkedett, ami új rekordot jelent. Március elseje óta, amikor az első fertőzést regisztrálták, Csehországban 17 529 ember kapta meg a kórt, közülük mintegy 12 ezer, azaz 70 százalék már meggyógyult. Az áldozatok száma csütörtök reggel 388 volt.

A cseh tisztiorvosi szolgálat szerint a járvány terjedésének szempontjából kulcsfontosságú tényező, hogy jelentősen nem változik a kórházban kezelt betegek száma, illetve azoké, akiknek állapotát súlyosnak lehet minősíteni és intenzív kezelést igényelnek.     

A csütörtök reggeli kimutatás szerint a kórházakban 121 embert kezelnek, közülük az orvosok 15-nek az állapotát minősítették súlyosnak. Ezek a számok valamivel alacsonyabbak, mint szerdán.

A új koronavírus-esetek napi száma az utóbbi időben mintegy 250 körül mozog, ez hasonló a márciusi-áprilisi helyzethez, amikor az országban szükséghelyzet volt, és a közéletet, valamint a gazdaságot központilag korlátozták.

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk hivatalának igazgatója szerint az országos járványhelyzet kielégítőnek tekinthető, és a több mint egytucatnyi lokális fertőzésgóc ellenőrzés alatt van. Az illetékes hatóságok azonban folyamatosan az óvintézkedések betartására hívják fel az emberek figyelmét.

Szerbiában javulás mutatkozik

Szakértők szerint több mint egy hónapja nem volt olyan ígéretes a járványhelyzet Szerbiában, mint most, a napi új fertőzöttek száma 300 alá csökkent. Ana Brnabic miniszterelnök szerint az ország felkészülten várja az őszt, a koronavírus-járvány második hullámát és az influenzaszezont. Az országban szerdáról csütörtökre 26 738-ról 27 033-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szerdán kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 614-re emelkedett.

Bosznia-Hercegovinában szerdáról csütörtökre 12 856-ról 13 138-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és heten haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 379-re emelkedett.

Az aggasztó járványhelyzet miatt a Szarajevói Filmfesztivál szervezői az online térbe helyezték át az augusztus 14. és 21. közötti hétre tervezett rendezvényt. A fesztivál versenyprogramjának filmjeit és a készítőkkel zajló beszélgetéseket is a rendezvény honlapján követhetik az érdeklődők.

Koszovóban egy nap alatt 9274-ről 9492-re nőtt az azonosított fertőzöttek és tizenöttel 284-re a halálos áldozatok száma. A koszovói kormány tárgyalásokba kezdett a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel a koronavírus elleni védőoltás mihamarabbi beszerzéséről.

Közben az ellenzék szerint a járványnak sokkal tartósabb hatásai lesznek az országban, mint azt a vezetés bevallja, és ha nem kezelik hamarosan a helyzetet, akkor a járvány miatt hosszú távú gazdasági károkra, a megfelelő oktatás hiányára, ebből következően a bűnözés növekedésére, nagyarányú elvándorlásra, belpolitikai instabilitásra, a családon belüli erőszak növekedésére, a pszichés betegek számának emelkedésére, valamint - a kórházak túlterheltsége miatt - a más betegségben szenvedők számának és halálozási arányának növekedésére lehet számítani.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 11 202-ről 11 289-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szerdán hat halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 511-re nőtt.

Montenegróban csütörtökre 3361-ről 3411-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában négy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 57-re nőtt. A szakemberek azt mérlegelik, hogy milyen feltételek mellett nyithatnák meg a határokat a térség állampolgárai számára, a környező országokból ugyanis több mint egy hónapja nem utazhatnak turisták az Adria-parti államba.

Romániában ismét több mint 1300 új fertőzöttet azonosítottak

Romániában ismét több mint 1300-zal növekedett egy nap alatt a koronavírussal diagnosztizáltak száma, és újabb 45 halálesetről számolt be csütörtöki jelentésében a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A járvány eddig 2566 áldozatot követelt Romániában.

A nyilvántartott több mint 26 ezer aktív fertőzött közül csaknem nyolcezren vannak kórházban. A súlyos esetek száma valamelyest csökkent, csütörtökön 458 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon.

Az utóbbi 24 órában újabb 1345 embernél mutatták ki a fertőzést: ez megközelíti a múlt csütörtökön feljegyzett negatív csúcsot és több mint 15 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál.

A járvány továbbra is Bukarestben és a főváros északi szomszédságában található Prahova és Arges megyében terjed, ahol a fertőzésszám az utóbbi napon is meghaladta, vagy megközelítette a százat. Ezzel szemben a partiumi Szatmár megyében és a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyében csak két-két új fertőzést jelentettek.

További megyék járványügyi operatív törzsei rendelték el a kültéri maszkviselést. Szombattól kezdődően a veszélyhelyzet végéig Kolozsváron és Kolozs megye egész területén is maszkot kell viselnie minden felnőttnek és öt évet betöltött gyereknek, amikor szabadtéri rendezvényen, népünnepélyen, búcsún vagy zarándoklaton vesz részt.  Erdélyben korábban Brassó, Arad, Temes, Kovászna és Szatmár megye hatóságai fogadtak el hasonló rendeletet.

Legolvasottabb cikkeink