• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gulyás Gergely: nem foglalkoztak a MOK követeléseivel

Hírek 2023.02.09 Forrás: MTI - Weborvos
Gulyás Gergely: nem foglalkoztak a MOK követeléseivel

A tárcavezető szerint az egészségügyi államtitkárság feladata, hogy szükség esetén további egyeztetéseket folytasson az orvosi kamarával. 

A kormány szerdai ülésének végén Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor miniszter bejelentette, hogy február 15-től nem folytatja tevékenységét az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A tárcavezető a Kormányinfón közölte: "azt várjuk továbbá, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így", tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra.  Közölte: szeretnének mielőbbi megállapodásra jutni Brüsszellel, tudósít az MTI. 

Magyar mentőcsapatok Törökorszgában

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy huszonhét túlélőt és több tucat holttestet találtak a romok között a magyar mentőalakulatok a dél-törökországi Hatay tartományban, ahol hétfőn nagy erejű földrengés volt. Elmondta, a külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása, a térségben tartózkodó 16 magyar állampolgárral pedig felvették a kapcsolatot, mindannyian jól vannak.

A miniszter beszámolt arról is, hogy szerda este 156 főre és 26 kutyára emelkedett a törökországi mentési munkálatokban részt vevő magyar kontingens létszáma.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Magyarország minden lehetséges módon megpróbál segíteni az életek mentésében Törökországnak. Együttérzését fejezte ki a földrengés áldozatai miatt. A Belügyminisztérium jelentése szerint a török hatóságok és civil szervezetek hétfő hajnal óta több mint 110 ezer fős kutató-mentő személyzettel, katonákkal, rendőrökkel, egészségügyi személyzettel, önkéntesekkel végzik a mentési munkálatokat. Közel 50 ország 5700 tagból álló mentőalakulatai dolgoznak a földrengés sújtotta területen - tette hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Hunor kutató-mentő csapata, az Életjel szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport, a Magyar Református Szeretetszolgálat, valamint a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat mentőalakulatai mentették ki a huszonhét túlélőt. Megjegyezte, szerdán érkezett a helyszínre a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet 31 fős és hat kutyából álló alakulata. Kitért arra is, hogy az OKF mentőcsapatához csütörtök hajnalban csatlakozott a Terrorelhárítási Központ 18 fős egysége is, adta hírül az MTI. 

Alig akadt egészségüggyel kapcsolatos kérdés 

Mivel Takács Péter vasárnap délután tartott sajtótájékoztatója megfelelő válaszokat adott a MOK aggályaira, így ezek nem kerültek szóba a háromnapos kormányülésen, válaszolta Gulyás újságírói felvetésre. Olyan kérdésről, mint például, hogy idős orvosoknak ne kelljen ügyeletet vállalniuk, továbbra is az egészségügyi kormányzat tárgyal a kamara képviselőivel. Hozzátette: minden orvos azonos elvek alapján kap fizetést, és mondhatjuk, hogy bizonyos kor fölött mást vállalnak, de akkor ennek az ügyeleti díjban vagy valamilyen formában meg kell jelennie. Nem akarnak teljesítménybér rendszerre visszaállni, de van olyan plusz teljesítmény, amit el kell ismerni, az ügyeleti díj is ilyen, hangsúlyozta a miniszter. A tárgyalások során nyilván ezekre a részletekre is ki kell térni Gulyás Gergely szerint. 

A Hajdú-Bihar megyei projektet eredményesnek és hatékonynak ítélte az egészségügyi államtitkárság, válaszolta egy újabb kérdésre konkrét adatok nélkül, hozzátéve, hogy könnyebb, gyorsabb és szakszerűbb az ellátás az új ügyeleti rendben. 

 

Legolvasottabb cikkeink