• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Gulyás Gergely: pénteken meglehet a 3,5 millió beoltott

Hírek Frissítve 2021.04.22 Forrás: MTI
Gulyás Gergely: pénteken meglehet a 3,5 millió beoltott

A vakcinák hatékonyságát vizsgáló magyar kutatások szerint a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, a Szputnyik pedig a legjobb az összes közül.

Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a teraszok este fél 10-ig lehetnek majd nyitva, ahogy az üzletek. Egyúttal este 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete - közölte.  A vendéglátóhelyek újraindulása az első lépés a szabadság visszanyerése felé, és remélhetőleg ezt követően gyorsan tovább lehet lépni, hiszen jelentős mennyiségű oltóanyag érkezik az országba.

A kormány mindent megtesz a kieső Janssen-vakcinák pótlására, a következő egy hétben egymillió kínai vakcina érkezik, 200 ezer adag orosz első oltás jön, és ütemezetten érkezik a második is. A Pfizerből a jövő héten több mint 300 ezer dózist hoznak. Az oltóanyagokat a lehető leggyorsabban szeretnék beadni, ami fokozott erőfeszítéseket kíván az egészségügyben dolgozóktól. Fontos, hogy a tömeges oltás akadálytalanul folytatódhasson. A jövő héten a 4 milliós határt is átlépheti az oltottak száma, és aki most regisztrál oltásra, akár egy-két héten belül megkaphatja a vakcinát.

4,4 millió regisztrált

Eddig mintegy 4,4 millióan regisztráltak. A társadalmi immunitáshoz legalább hatmillió beoltott kell - tette hozzá.  Most próbálják ki az online foglalási rendszert, akik SMS-t kaptak, online foglalhatnak időpontot az oltásra. Ha ez a rendszer beválik, általánossá tehetik - mondta.

A kormány értékelése szerint helyes volt, hogy hétfőn újra kinyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai - közölte. Az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka tért vissza az intézményekbe, és ez az arány napról napra növekszik. A tanárok és a szülők józanságát dicséri, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a gyerekek az óvodákban és az alsó tagozaton - tette hozzá.

Nagyon sokan voltak, különösen ellenzéki politikai erők, valamint olyan szakszervezetek, amelyek ellenzéki pártpolitikai tevékenységet folytatnak, akik, amelyek mindent megtettek, hogy bizonytalanságot és félelmet keltsenek az óvodák, iskolák újranyitása miatt - mondta.  A miniszter közölte, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló, a parlament előtt lévő törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége, a koronavírus-járvány elleni védekezés biztosított maradjon. Magyarország az EU legsikeresebb oltási programját hajtja végre, folyamatosan nő a beoltottak száma és csökken a fertőzötteké, de a járvány még nem ért véget, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása.

Egyelőre ismeretlen kategória a vakcinafelesleg

Arra a kérdésre, hogy mit kezd majd a kormány az esetleges vakcinafelesleggel, Gulyás Gergely azt mondta, "a vakcinafelesleg egyelőre ismeretlen kategória, csak kívánhatjuk hogy legyen".

Azt mondta: az oltásellenes, bizalmatlanságot gerjesztő kampánynak hinni életveszélyt hordoz magában. Kiemelte: a koronavírusos elhunytak átlagéletkora továbbra is 70 év felett van. Bár az elhunytak 75 százaléka továbbra is 65 év feletti, további 20 százalékot az 50-65 év közötti korosztály tesz ki, ami azt mutatja, hogy a középkorosztály is veszélyeztetett.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: minden Magyarországon vizsgált, engedélyezett és forgalomban levő oltás komoly védettséget jelent.

A közelmúlt ellenzéki botrányairól a miniszter megjegyezte: Magyarországon szólásszabadság van, ami azt jelenti, hogy "butaságokat is lehet következmények nélkül beszélni", de a vizsgálatok lefolytatása nem tartozik a kormány hatáskörébe.

...

Az oltás hiánya miatt tesztelnek sokat Ausztriában  

Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég vakcina, de Magyarország hamarosan olyan helyzetben lesz, hogy folyamatosan tudják oltani a regisztráltakat. Nem a teszt, hanem az oltás a megoldás - jelentette ki.

Megjegyezte: nem igaz, hogy a járvány ideje alatt leállt volna a daganatos betegek ellátása Pécsett.

Azt is elmondta, hogy a lélegeztetőgépek mindvégig megfelelő számban álltak rendelkezésre, és jól működnek, a lehető legmodernebb gépek adottak a gyógyításhoz.

Az ideológiai vitákat és az egészségügyi védekezést el kell választani egymástól, ezt mutatja a vakcinabeszerzés kérdése is Európában, de a magyar kormány nem követte el ezt a hibát - magyarázta. Hozzátette: ha az általános gazdasági kérdésekben nincs gond a Kínával folytatott együttműködéssel, akkor az egészségügy területén sem lehet.

Gulyás Gergely kifejtette: Magyarország kormányzati, európai uniós és V4-es szinten is kifejezte szolidaritását Csehországgal, közös nyilatkozatban biztosította az országot a támogatásáról.

A védettségi igazolványról a héten döntenek

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban kiemelte, azokat nem érheti hátrány, akiknek azért nincs igazolványa, mert nem oltathatják be magukat, de ez csak a 18 év alattiakra vonatkozik. Az igazolványt az első oltás után 6-10 nappal kapják meg az érintettek. Közölte, a második oltás után alakul ki a legnagyobb védettség, de az érdemi kockázatcsökkenés már az első oltás után megtörténik.

Jelezte, az igazolványhoz kapcsolódó jogosultságokról a héten döntenek, a döntést a miniszterelnök ismerteti.

Vizsgálják és publikusak lesznek a vakcinahatékonysági vizsgálatok

A beadott vakcinák hatékonyságát vizsgáló magyar kutatásokról Gulyás Gergely közölte, a végeredményt nyilvánosságra fogják hozni. Hozzátette: az adatok alapján a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, a Szputnyik a legjobb az összes oltóanyag közül. Mindegyik vakcina rendkívül hatékony és mindegyikre lehet azt mondani, hogy aki az oltást megkapta - már az első oltás után is - , azok legfeljebb egy százalékánál vannak a koronavírusnak tünetei - mondta.

Legolvasottabb cikkeink