• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

GVH: kifutóban a fogyasztóvédelmi ügyek

Hírek Forrás: MTI

Több mint ötmilliárd forint bírságot szabott ki tavaly a versenyhivatal.

Több mint ötmilliárd forint bírságot szabott ki tavaly a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A bírság nagyobb részét a versenykorlátozó megállapodások, a kartellezés miatt szabták ki - mondta Juhász Miklós, a GVH elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén kedden.

Tavaly a lezárt ügyek száma az előző évivel megegyezően alakult, 125 eljárást fejeztek be. Száznegyven versenyfelügyeleti eljárás indult, ami 12 százalékkal meghaladja a 2014-est. A korábbi évekhez hasonlóan a fogyasztóvédelmi ügyek aránya volt a legmagasabb (47 százalék), de 2015-ben meghatározóvá vált a fúziós ügyek száma és aránya, mivel a válság elmúltával megnőtt a vállalati akvizíciók száma.

A 2014-es 36 ügyhöz képest 2015-ben 54 fúziós ügy indult, ami 60 százalékos emelkedés. Az elnök jelentős előrelépésnek értékelte, hogy a GVH minden fúziós ügyben a törvényben megszabottnál rövidebb idő alatt hozott döntést annak érdekében, hogy a piaci szereplők számára mielőbb megszűnjön a hatósági eljárásból adódó bizonytalanság. Az átlagos lezárás határideje az egyszerűbb ügyekben 19 nap volt tavaly.

Juhász Miklós kitért arra: a 125 munkatárssal rendelkező versenyhivatal és a versenytanács számos egyéb döntést hoz, ami nem nyilvános, példaként az iratbetekintési kérelmek százat meghaladó számát említette, ami jól reprezentálja a leterheltségét.

A GVH adatai alapján kifutóban vannak az előző években még "slágerszerűnek" számító fogyasztói csoportokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi ügyek a jogi szabályozás és a büntetőjogi következmények miatt is, ám továbbra is sok a megalapozatlan gyógy- és egészségre ható állítást érintő, vagy a termékbemutatókkal, üdülési jogok értékesítésével kapcsolatos eljárás.

Bánki Erik a bizottság fideszes elnöke elmondta: a hivatal erősítette ügyfélbarát jellegét, az ügyszám adatai alapján pedig lehetséges kapacitásának határán dolgozik. Ha a létszámbővítésre a 2016. évi beszámoló során javaslatot tesznek, akkor a gazdasági bizottság érdemben megfontolja azt - mondta.

Az ülésen több kormánypárti és ellenzéki képviselő is méltatta a GVH tevékenységét, a jogalkotáshoz tett javaslatait.

A gazdasági bizottság 10 igen, két tartózkodás és egy nem szavazat mellett támogatta a GVH elnökének és két elnökhelyettesének kinevezését a következő hatéves ciklusra. A bizottság 10 igen és 3 tartózkodás mellett elfogadta a GVH 2015. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolót.