• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyászhír: elhunyt Flór Ferenc

Hírek 2024.06.12 Forrás: Weborvos Szerző:
Gyászhír: elhunyt Flór Ferenc

Integrálta mindazon szervezetek és személyek szakmai tudását, aktivitását, amelyek az egészségügy menedzsmentjét alkották és alkotják ma is.

A modern magyar egészségügy ikonjától búcsúzunk. Egy olyan szakterület kiemelkedő művelője és képviselője volt, amelyik sohasem állt reflektorfényben. Leginkább akkor veszik észre a munkáját, ha valami hiányzik, vagy nem működik. Igen, az egészségügy gazdasági, műszaki, informatikai, adminisztrációs területeire gondolok. 1979-ben ismertük meg, az újonnan megnyílt Dél Pesti Jahn Ferenc kórház fiatal gazdasági igazgatójaként Flór Ferencet. Büszkén mutatta be a zöldmezős kórház infrastruktúráját, gazdálkodási rendszerét, személyzeti és betegadminisztrációját.

Attól kezdve az egészségügyi gazdálkodás, oktatás, továbbképzés, majd a tudományos igényű interpretáció vezető alakja maradt több mint 40 éven át. Már akkor modern rendszerező gondolkodásáról lehetett felismerni, amikor még az egészségügy „nem termelő ágazat” besorolással szigorú állami irányítás és igazgatás alatt működött. Ahogy lehetőség nyílt az egészségügy rendszerének, gazdálkodásának korszerűsítésére, már ott tevékenykedett az „egységes pénzalap kezelés” kísérletben, aktívan használta a szekszárdi GYÓGYINFOK nyújtotta informatikai ismereteket és bekapcsolódott az Egészségügyi Reformtitkárság munkájába is.

Támogatta a rendszerváltás után elinduló professzionális menedzserképzést és tevőlegesen részt vett a Magyar Egészségügyi Menedzser Klub (MEM Klub) megalakításában. Ennek volt évtizedeken át az újraválasztott főtitkára, hogy az utolsó években már az „Örökös Tiszteletbeli Főtitkár” címet viselve vegyen részt a munkában. A Klub alapításakor hatalmas élményként éltük meg, hogy az addig viszonylag elkülönült szervezetek, a Kórházszövetség (a kórházigazgatók szervezete), az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Szervezete (a gazdasági igazgatók és a főkönyvelők egyesülete), a Szakdolgozói Kamara, a Mérnökkamra  egészségügyi Tagozata között megjelent az integráló szervezet, a MEM Klub.

Integrálta mindazon szervezetek és személyek szakmai tudását, aktivitását, amelyek az egészségügy menedzsmentjét alkották és alkotják ma is. A napjainkból visszatekintve ez forradalmi, előre mutató cselekedet volt. Remek konferenciák, szakmai rendezvények, menedzsergyakorlatok és külföldi egészségügyi intézmények meglátogatása, tapasztalatok cseréje adta a Klub különleges értékét, amelynek egyik legismertebb, legjelentősebb alakja Flór Ferenc volt. A Klub kiváló elnökei és az elnökségi tagok váltották egymást, de a főtitkár 25 évig változatlanul Feri volt. Mert persze mindenki Ferinek nevezte a rendkívül nyitott, barátságos, mindig derűs és jó humorú kollégát. Ha kérdeztük egymást, honnan van Ferinek ennyi energiája, akkor csak rá kellett nézzünk a mindig mellette mosolygó Gyöngyire, meghallgatnunk a felcseperedő fiai sikereit, majd az életüket beragyogó unokák történeteit. Csendben, ahogy az illik, egy nagyon erős, szeretetteljes család segítette és tartotta Ferit, hogy messze a szokásos korhatárokon túl aktív maradhasson. Még az utolsó két és fél év egyre súlyosabb betegséggel múló hónapjaiban is reménykedhettünk, hogy egyszer még találkozunk vele egy rendezvényen, hogy megöleljük, és megkérdezzük a terveiről.

A Sors másként döntött és most búcsút kell vennünk a kollégától, a tanítómestertől, a példaképtől és a jóbaráttól, akit - kívánsága szerint - szűk családi körben temettek el.

Nyugodj békében drága Feri. Álmodban játssz vidáman a remélhetően még gyarapodó számú unokáiddal, és álmodd tovább közös álmunkat egy javuló, felemelkedő magyar egészségügyről.

Sit tibi terra levis.

Dr. Szepesi András