• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyerekszállító magyar busz balesetezett Olaszországban

Hírek Forrás: MTI

Többen meghaltak egy gyerekeket szállító magyar busz olaszországi balesetében. Újabb jelentés: tizenhatan bennégtek a buszban.

Legkevesebb heten meghaltak egy gyermekeket szállító magyar busz olaszországi balesetében, amely péntek este történt egy veronai autópálya-kijáratnál - jelentette az Agi olasz hírügynökség.
   
Az olasz média által idézett mentőszolgálat szerint több tucat sérültet kellett kórházba szállítani, miután a busz oszlopnak ütközött, szétroncsolódott és kigyulladt.
   
Az Agi hírügynökség szerint a busz francia sofőrje is az áldozatok között van.

Veronai baleset - Tizenhatan bennégtek a buszban

Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók a Verona mellett balesetet szenvedett, magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz roncsai közül - közölte szombat reggel az olasz rendőrség parancsnoka, Geralomo Lacquaniti.
   
Közlése azt jelenti, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet.
   
Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett.
   
A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.
   
Az MTI tudósítója, Sárközy Júlia értesülései szerint 39 sérültet veronai kórházakba vittek.
   
Az olasz tűzoltóság korábban azt közölte, hogy 36 sérült el tudta hagyni a buszt.
   
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke a magyar M1 televíziónak szombat reggel elmondta, hogy az autóbuszon egy budapesti gimnázium diákjai utaztak, és a jármű az autópálya melletti korlátnak, majd egy falnak csapódott.
   
A hivatalos adatok szerint 54 utas - köztük felnőtt kísérők - és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból - tette hozzá.

Orbán Viktor: imáimmal a gyászolók mellett vagyok

"Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás" - írta Orbán Viktor az éjszakai olaszországi buszbaleset kapcsán az MTI-nek elküldött nyilatkozatában.
   
A miniszterelnök közölte, utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében.
   
A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok - zárul Orbán Viktor nyilatkozata.

Szijjártó: egy sérült életveszélyes, kettő nagyon súlyos állapotban van

Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van az éjfél előtt Olaszországban, Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet - közölte szombat délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
   
Jelezte: nagyjából mostanra állt össze a sértetlenek listája, és "nagyjából végleges" a kórházban ápoltaké.
   
A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését kifejezve Szijjártó Péter elmondta, hogy a balesetről tájékoztatta az államfőt és a miniszterelnököt. A kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja - közölte.
   
A magyar diplomácia vezetője azt mondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a balesetet, de az olasz rendőrök nem találtak féknyomot. Arról is ellentétesek az információk, hogy hányan ültek a buszon, amely Velence és Verona között az autópálya szalagkorlátjának, majd egy felüljáró pillérének csapódott, ami után rendkívül gyorsan terjedő, sűrű, fullasztó füstöt okozó tűz ütött ki a jármű első részében - tette hozzá.
   
Szólt arról is, hogy hajnalban a milánói magyar főkonzul és egy munkatársa Veronába érkezett, ahol három kórházban ápolják a sérülteket. A többieket a veronai polgármester közreműködésének köszönhetően a város déli részén szállodában helyezték el, hozzájuk már kirendeltek pszichológust - tette hozzá.
   
Már négy magyar diplomata van a helyszínen, két nagyon tapasztalt konzul pedig útnak indult Budapestről; egyikük olaszországi tapasztalatokkal rendelkezik, míg a másik korábban hasonló válsághelyzetekben állt helyt. A római konzult ugyancsak a helyszínre küldte, a tárca közigazgatási államtitkára pedig vasárnap érkezik Veronába. Vasárnap kezdődik munkájuk különösen nehéz része, a holttestek azonosítása és a halotti anyakönyvi kivonatok kiadása - ismertette Szijjártó Péter.
   
A szülők a milánói főkonzulátus ügyeleti számán is (00-39/339-62-19-517) érdeklődhetnek gyermekük állapotáról - tette hozzá.
   
A külügyminiszter elmondta azt is, hogy beszélt annak a budapesti gimnáziumnak az igazgatójával, amelynek diákjai balesetet szenvedtek, de az intézményt nem nevezte meg. (Sajtóhírek szerint a Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának résztvevőit érte baleset, amit alátámaszt az is, hogy szombaton a VI. kerületi középiskola épületére gyászlobogót tűztek ki.)
   
Szijjártó Péter közölte: az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, valamint vezető főorvosa is a helyszínre indult, de konzultált a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójával is, és az intézmény kész a hazaérkező sebesültek fogadására.
   
Szólt arról is: Olaszország miniszterelnöke részvétét nyilvánította a római magyar képviseleten keresztül, és így tett a lett külügyminiszter is.

OMSZ: megkezdődtek az előkészületek a túlélőik hazaszállítására

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megkezdte az előkészületeket a veronai buszbaleset túlélőinek hazahozatalára, kórházi elhelyezésük megszervezésére - mondta a szervezet kommunikációs és pr-igazgatója szombaton az MTI-nek.
   
Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát.
   
Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre.
   
Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.

Fekete zászló lobog a Szinyei Merse Pál Gimnázium falán a főváros VI. kerületében 2017. január 21-én. Ennek az iskolának a diákjait szállító, Franciaországból hazafelé tartó autóbusz szenvedett balesetet az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, a sérültek száma 39. MTI Fotó: Marjai János


Áder János: az egész ország osztozik a gyászban

Részvétet nyilvánított Áder János köztársasági elnök szombaton a péntek éjszakai olaszországi busztragédia áldozatai hozzátartozóinak, az államfő szerint az egész ország osztozik a gyászban.
   
Részvétnyilvánítását a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el az MTI-hez.
   
Áder János mély megrendüléssel értesült a magyar gimnazistákat ért tragikus buszbalesetről. "Az elhunytak szüleit, testvéreit, hozzátartozóit, osztálytársait és tanárait ért gyász ma mindannyiunké" - írta.
   
"A szomorú hír minden édesanyában és édesapában ugyanazokat a szorongató érzéseket hívja elő, mert senki sem adhatja vissza szeretteiknek azok életét, akiket örökre elragadott ez a tragikus baleset. Lélekben közösen reménykedünk a baleset túlélőinek mielőbbi és maradéktalan felépülésében" - közölte az államfő.
   
Áder János megköszönte a mentésben résztvevők, valamint az olasz és a magyar szervek munkáját.                                                                                                                        

Iskolaigazgató: a diákok mellett volt tanulók, tanárok és egy család is volt a buszon

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében - mondta el az intézmény igazgatója szombaton az MTI-nek.
   
Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon.
   
Az számára is rejtély, miért vezette - az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint - a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra - mondta.
   
Az MTI kérdésére az igazgató közölte azt is, hogy az iskola évek óta a Pizolit Busz Kft.-vel utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre Franciaországba. Az önköltséges táborokat a testnevelő tanárok szervezik. Hozzátette: a gimnázium minden utazásnál köt élet-, baleset- és csomagbiztosítást a résztvevőkre, ami a sérültek ellátására, az érintettek kompenzációjára is kiterjed.
   
Tóth Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy az itthon maradt diákoknak osztályfőnökök, iskolapszichológus, és más pszichológusok közreműködésével segítenek abban, hogy feldolgozzák valamilyen módon a tragédiát - különösen azokban az osztályokban, ahol kiderül, hogy egy diák nem tér haza.

Veronai baleset - Két magyar sofőr vezette az autóbuszt

Két főállású magyar sofőr vezette a péntek éjjel az olaszországi Verona közelében súlyos balesetet szenvedett buszt - mondta el a járművet adó Pizolit Személyszállító Kft. egyik alkalmazottja szombaton az MTI-nek.
   
Mint fogalmazott: nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette.
   
A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak - tette hozzá.
   
A cég tulajdonos-ügyvezetőjét nem tudta elérni az MTI.

Felajánlotta segítségét a miskolci megyei kórház

Felajánlotta segítségét a veronai buszbaleset égési sérültjeinek ellátására a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemei Kórház gyermekegészségügyi központja - közölte az intézmény az MTI-vel szombaton.
   
A tájékoztatás szerint az országban két olyan központ van, ahol égéssérült gyermekek ellátására szakosodtak, az egyik a budapesti Bethesda, a másik a miskolci megyei kórház gyermekegészségügyi központja.

Pszichológusra van szükségük a diákoknak

Nagyon várják a péntek éjjeli veronai buszbaleset túlélői a pszichológusi segítséget - jelentette szombat délután a helyszínről a közmédia tudósítója.
   
Az M1 aktuális csatorna híradójában a tudósító a Verona külvárosában található szálloda elől jelentkezett, amelyben a baleset túlélői és könnyebb sérültjei kaptak szállást. Elmondta: a diákok a szállodában csoportokban vannak, senki sem marad egyedül. Elkeseredettek, sokan sírnak, egymást vigasztalják.
   
Zsigmond Attila, akinek lánya a buszon utazott, és úgy tudják, jól van, az M1-nek elmondta: reggel óta tíz gyermek szüleivel vannak a helyszínen. Elképesztő összefogás támogatja a gyerekeket, felsorolni is nehéz, mennyi segítséget kapnak az ügyintézéstől a ruhaneműkig a konzulátustól, a veronai magyaroktól és a helyiektől. A hatalmas lelki nyomás és az információhiány miatt nagyon várják a pszichológusi és a hatósági segítséget.
   
A szálloda térítésmentesen ad nekik szállást. A vizsgálat tart az ügyben, és valószínűleg a szombat éjszakát is ott kell tölteniük - közölte az apa.
   
A közmédia tudósítója beszámolt arról is, hogy a diákokat egyenként hallgatják ki a szállodában vagy a rendőrségen. Sok fiatalnak nincs cipője, ruháikat elvesztették a tűzben. A diákok leginkább információt szeretnének arról, hogy mi lesz most velük, mikor, és hogyan utazhatnak haza.
   
Elmondta azt is, hogy a gyermekektől származó értesülések szerint a busz a baleset előtt megállt, a sofőrök váltották egymást, tehát nem fáradt sofőr vezetett.

A baleset túlélői beszélgetnek a sérülteket elszállásoló hotel előtt az észak-olaszországi Veronában 2017. január 21-én. A balesetben tizenhat diák életét vesztette, a sérültek száma huszonhat. MTI Fotó: Varga György

Az előző napon este történt buszbaleset helyszíne az A4-es autópályán az észak-olaszországi Veronánál 2017. január 21-én. MTI Fotó: Varga György

Legolvasottabb cikkeink