• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyíthatatlan betegek léggömbök nélkül

Hírek Forrás: Weborvos

A médiapályázat kapcsán csaknem száz cikk foglalkozott az SM betegek helyzetével.

A betegszervezetek által meghirdetett hasonló kezdeményezések között az utóbbi évek egyik legeredményesebb egészségügyi tematikájú országos médiapályázatát zárta le a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE): 38 szerkesztőség 42 pályázatot nevezett, s ennél is több újság és internetes portál hasábjain, rádiós és televíziós műsorban foglalkoztak a sclerosis multiplexes betegekkel.

A Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Egészségügyi Szakosztályának célja a Segíts Mozdulni! Médiapályázattal az volt, hogy a riporterek és újságírók a május végi, országszerte látványos megmozdulásokkal kísért SM Világnap után se feledkezzenek meg az SM betegekről, s mutassák meg, hogy a hétköznapokban milyen világ rejtőzik a világnapon évről-évre szélnek eresztett színes léggömbök mögött.

Mozgásképességük, munkájuk, barátaik elvesztése miatt reményvesztett, valamint az eredményes gyógykezelés, a támogató családtagok és sorstársközösség nyomán reménykedő betegek egyaránt megnyilvánultak, családok és közösségek sorsa elevenedett meg drámai erejű riportokban. A máig ismeretlen eredetű, az ingerületvezetést tönkretevő, szerteágazó tünetei nyomán ezerarcú kórnak is nevezett idegrendszeri betegségről nyilatkozó szakorvosok, kutatók és ápolók válaszai nyomán cikkek és interjúk sora szólt informatív módon, tudományos-ismeretterjesztő jelleggel az SM-ről.

Helyi, megyei és országos újságok, napi-, heti- és havilapok, internetes portálok, regionális és országos rádióadók, televíziós szerkesztőségek munkatársai kerestek meg SM betegeket, betegklubokat, neurológus szakorvosokat, hogy az olvasók, hallgatók és nézők bepillantást nyerhessenek abba, mit is jelent ezzel a neurológiai betegséggel élni, milyen kihívások gyötrik nap mint nap a betegeket, illetve mi segíthet a fizikai és mentális állapotuk javulásában. A felhívás eredményeként több SM beteg és érintett családtag is önmaga megfogalmazta tapasztalatait, gondolatait, majd keresett publikálási lehetőséget írásának.

A médiapályázat eredményhirdetésére 2012. szeptember 9-én, a budapesti Millenárison megrendezendő Országos SM Nap keretében kerül sor, amikor az országból és a határokon túlról összességében több száz sorstárs érkezik a fővárosba.
A pályázók névsora, a társadalmi kezdeményezésben szerepet vállaló szerkesztőségek listája, valamint az Országos SM Nap programja a betegszervezet www.smboe.hu oldalán érhető el.