• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyors teszttel a hatékony antibiotikum használatért

Hírek 2020.11.12 Forrás: Weborvos
Gyors teszttel a hatékony antibiotikum használatért

30 perc alatt eredményt mutató gyorsteszt segíthet meghatározni, hogy melyik antibiotikum típusra rezisztens az adott baktérium.

A túlzott antibiotikum fogyasztásból eredően egyre több olyan baktérium vesz minket körül, amelyekre nem hatnak a jelenleg használatos gyógyszerek és kezelések – ellenállnak egy adott gyógyszernek (antibiotikum rezisztensek). A jelenleg használatos, akár több napot is igénybe vevő diagnosztikai teszt helyett már 30 perc alatt eredményt mutató gyorsteszt segíthet meghatározni, hogy melyik antibiotikum típusra rezisztens az adott baktérium, így a szükséges kezelés is gyorsabban és pontosabban szabható a betegre. - Novemberben kerül sor az antimikrobiális rezisztencia hetére is.

Novemberben a bajusz növesztő No-shave November, vagy a Hálaadás ünnepe mellett a világ figyelmét az antimikrobiális rezisztenciára (AMR) is igyekszenek felhívni a szakemberk minden évben (pl. az Egészségügyi Világszervezet - WHO). A túlzott antibiotikum fogyasztás eredményeként egyre több olyan baktérium vesz minket körül, amelyekre nem hatnak a jelenleg használatos gyógyszerek és kezelések – ellenállnak egy adott gyógyszernek, antibiotikum rezisztensek. Ezek a „Superbug”-nak is nevezett, gyakran halálos betegségeket okozó és rendkívül fertőző baktérium törzsek a mikroorganizmusok gyors mutációjával és a rezisztencia „átadásával” jönnek létre, és egyre több antibiotikumnak tudnak ellenállni.

A Covid-19 járvány okozta tömeges fertőtlenítés, a betegek védelme érdekében adott egyre nagyobb mennyiségű, esetenként „megelőző jellegű” antibiotikum és az otthoni random „kúrák” a jelenség felgyorsulását okozzák. Egy, a Világbank által készített felmérés szerint, ha a pandémiát megelőző ütemben halad a folyamat, akkor ezen betegségek okozta károk (kezelések, betegápolás, munkaerő kiesés, halálozások) a 2008- 2009-es gazdasági krízis nagyságrendjének megfelelő GDP csökkenést okozhatnak évente világ szinten. 2030-tól a globális GDP 1 billió dolláros veszteséget érhet el, ha pedig erősebb antibiotikum használatot feltételező forgatókönyvet nézünk (mint amilyet a jelen járvány is eredményez), akkor ez a szint 3,4 billió dollár is lehet. És akkor ez még csak a gazdasági vonatkozás…

Jelenleg évente 700.000 ember hal meg antibiotikum rezisztens baktériumok okozta fertőzésben. Szerencsére sok lehetőség van a folyamat lassítására, megállítására, bár ehhez is fegyelmezett, előrelátó és tájékozott társadalmakra van szükség. Az eszközök között nagyon fontos szerepet kap a megfelelő, célzott kezelés és gyógyszer kiválasztása, a lehető legrövidebb idő alatt. Ezt a megfelelő teszteléssel lehet elősegíteni.

A jelenleg használatos diagnosztikai tesztek (a köznyelvben elterjedt „tenyésztés”) viszonylag sok időt, akár napokat vesznek igénybe az esetenként gyors lefolyású bakteriális fertőzéseket kiváltó kórokozó beazonosítására. Az antimikrobiális rezisztencia gyors tesztelésére több kutatás és fejlesztés is folyik, többek között egy Európai Uniós összefogással megvalósuló projekt, az AMR DetecTool. A jelenleg használatos, akár több napot is igénybe vevő diagnosztikai teszt helyett már 30 perc alatt eredményt hozhat egy olyan eszköz kifejlesztésével, amely segít meghatározni, hogy melyik antibiotikum típusra vagy típusokra rezisztens az adott mintában található baktérium.

A világszinten is elismert fejlesztő csapat már évek óta együtt dolgozik, köztük spanyol, francia és magyar szakemberek, kutatók és kórházak is. A Semmelweis Egyetem több intézete is részt vesz a projektben: az Orvosi Mikrobiológiai Intézet és a Laboratóriumi Medicina Intézet Mikrobiológiai Laboratóriuma az eszköz validálásában, tesztelésében lát el fontos feladatokat, illetve az Egészségügyi Menedzserképző Központ a projekt nemzetközi kommunikációját szervezi, és hozzájárul az eszköz piaci bevezetésének előkészítéséhez is. Így egészségügyi döntéshozókkal, biztosítókkal, kórházi szakemberekkel, illetve beteg-képviselettel foglalkozó szervekkel épít ki kapcsolatot, elsősorban az európai piacon.

A verseny természetesen ezen a területen is erős, több gyorsteszt fejlesztés is folyik a világ számos pontján. Ez a verseny minden bizonnyal kedvez majd az AMR elleni küzdelemnek, és így egyre gyorsabb és hatékonyabb tesztek kerülnek majd forgalomba. Az AMR DetecTool projekt támogatja az antibiotikum rezisztencia megismertetését és fontosságát célzó kampányokat, egy online kvízzel és nyereményekkel is készül a novemberi World Antimicrobial Awareness Week-hez csatlakozva.