• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyors út vezet az első szál cigarettától a COPD betegségig

Hírek 2024.03.18 Forrás: Weborvos
Gyors út vezet az első szál cigarettától a COPD betegségig

A COPD betegek 85 százalékánál a tartós dohányzás vezetett a betegség kialakulásához és a betegek száma egyre nő.

„Az első szál cigitől a COPD betegségig" címmel tartott sajtónyilvános szakmai kerekasztalbeszélgetést a WHO magyarországi irodája, az Országos Korányi Pulmonológia Intézet és a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárság Dohányzás Fókuszpont. Megdöbbentően gyors út vezet az első szál cigarettától a COPD betegségig, amelytől a legszerényebb adatok szerint is több mint 500.000 honfitársunk szenved. A hiteles kommunikáció szerepét, a gyógyíthatatlan krónikus obstruktív tüdőbetegség és a dohányzás összefüggéseit, valamint a megelőzés lehetőségeit vitatták meg a szakemberek - foglalták össze az elhangzottakat közleményben.

Dr. Szigeti Szabolcs a WHO Magyarországi Irodájának egészségpolitikai szakértője bemutatta azt a rövid videót, melyben a WHO fiatalokat szólított meg, a dohányzási szokásaikról érdeklődve. A kisfilmben hallható volt, hogy ez a korosztály nem tekinti veszélyforrásnak a dohányzás hagyományos, illetve alternatív formáit sem, és ez az oka annak, hogy a fiatalok (13-15 évesek) 12,5 százaléka használja ezeket a termékeket, miközben súlyos következményekről - például a COPD betegségről - semmilyen szinten nem tájékozott. Kiemelte, hogy a dohányzás népegészségügyi szempontból járványnak tekinthető, amelynek a leküzdéséhez összetett kommunikációs eszköztár szükséges. A film a COPD ellátás betegközpontú fejlesztését szolgáló projekt keretében készült az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködésben az EU DG REFORM támogatásával. 

Dr. Bogos Krisztina az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója beszámolt a COPD- hez kapcsolódó hazai adatokról, köztük arról a fontos tényről is, hogy a COPD betegek 85 százalékánál a tartós dohányzás vezetett a betegség kialakulásához. Az előrejelzések szerint a betegségben szenvedők számának emelkedése várható, ezért különös jelentőséggel bír a társadalmi szintű figyelemfelhívás és a betegséggel kapcsolatos prevenciós jellegű tájékoztatás.

Dr. Cselkó Zsuzsa, az OKPI Szervezési és Módszertani Osztály vezetője kiemelte, hogy a COPD-sek dohányzásról való leszokásának segítésekor fontos azt figyelembe venni, hogy jellemzően régóta dohányzó, magas nikotinfüggőségben szenvedő krónikus betegekről van szó, akiknél nagy hangsúlyt kell fektetni a személyre szóló, intenzív leszokás támogatásra és hosszú távú követésre.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a hiteles, őszinte és közvetlen kommunikáció kulcskérdés ebben a súlyos egészségügyi kérdésben. Ennek érdekében hozta létre a WHO a hazai szakemberekkel együttműködésben a copd.info.hu weboldalt és egy zárt social média csoportot, ahol a betegek meg tudják osztani egymással a kérdéseiket, tapasztalataikat.

Legolvasottabb cikkeink