• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyorsteszt a tünetmenteseknek a Dr. Rose-nál

Hírek 2020.04.11 Forrás: Weborvos Szerző:
Gyorsteszt a tünetmenteseknek a Dr. Rose-nál

A munkavállalók koronavírusra történő letesztelésével a cégek is biztonságban tudhatják dolgozóikat.

A jövő héttől újabb magánegészségügyi szolgáltatónál lehet elvégeztetni a koronavírus gyorstesztjét Budapesten. Mostanra kiderült, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a COVID-19 szűrés iránt, mivel az állami mintavétel protokollja igencsak szűkre szabja a vizsgálatba bevonhatók körét. Ha tehát a tünetmentes, illetve enyhe tünetes páciensek tudni akarják az aktuális állapotukat, vagy például egy cég szeretne biztos lenni abban, hogy munkavállalói egészségesek, csak privát ellátókhoz fordulhatnak. A szűrésekbe bekapcsolódó Dr. Rose Magánkórház járóbeteg-ellátásáért felelős szakorvosát dr. Junger Évát kérdeztük.

- Más magánintézmények már korábban elindultak ezzel a szolgáltatással, önök miért csak most?

- Egyrészt most érkezett az országba nagyobb mennyiség ezekből gyorstesztekből. Másrészt szerettünk volna biztosak lenni abban, hogy ezek az ellenanyag kimutatására alkalmas tesztek megbízhatóak. Ezért vártuk azoknak a László Kórházban végzett vizsgálatoknak a kimenetelét, amelyek összehasonlítják ezeknek a gyorsteszteknek az eredményét, a hivatalos (a vírus kimutatására alkalmas) PCR-tesztekével. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevizsgált gyorstesztek alapján is megbízható diagnózis állítható fel. Egyébként az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA is nemrég fogadta be az általunk alkalmazott teszteket és mondta ki, hogy használhatóak.

- Tehát ezzel a teszttel egyértelműen ki lehet mutatni, hogy valaki fertőzött-e, illetve, hogy átesett-e a fertőzésen?

- Egy teszt sem tud 100 százalékos eredményt mutatni, mindenütt van hibahatár. De ez minden teszten fel van tüntetve, az általunk alkalmazott teszt pl. 97%-os pontosságú, tehát alapvetően nagy eséllyel jó diagnózist mutat, csak tudni kell értelmezni. A fertőzés utáni első pár napban például PCR-teszttel sem lehet kimutatni a vírust, hiszen még nagyon kevés van belőlük a szervezetben. Csak miután felszaporodtak, úgy a fertőzéstől számított 3-5. nap lehet PCR-ral detektálni. A szervezet immunválasza, tehát a vérben lévő ellenanyag csak ezután 3-4 nappal lesz kimutatható mennyiségben. Tehát az alkalmazott gyorstesztek a fertőzéstől számított 6-7. naptól adnak választ a vírus jelenlétére, illetve arra, hogy a páciens átesett-e a betegségen.

- Tehát ez a teszt azt is kimutatja, hogy elmúlt a veszély, az illető nyugodtan jöhet-mehet, dolgozhat, segítheti a betegellátást, hiszen védett a kórral szemben?

- Így van. A gyorsteszt ugyanis kétféle ellenanyagot mutat ki. Az úgynevezett IgM az akut fertőzést jelzi, az IgG pedig - a jelenlegi tudásunk szerint még nem ismert tartamú-  hosszabb, tartósabb védelmet.

- Vannak olyan szolgáltatók, akik tünetes pácienseket is letesztelnek, a Dr. Rose-nál csak a tünetmenteseket fogadják. Miért?

- Több szempontot is megvizsgáltunk, amikor ezt a szolgáltatást előkészítettük. Egyrészt nem akartuk a gyanús pácienseket letéríteni az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) eljárásrendje által meghatározott útról. Másrészt nagyon sok az olyan ember, aki bár tünetmentes, de kapcsolatban volt fertőzöttekkel, esetleg önkéntes karanténban is volt, és tudni szeretné, hogy átesett-e a fertőzésen. Ráadásul a Dr. Rose nagyon sok vállalattal van kapcsolatban, számos cégnél mi végezzük a foglalkozás-egészségügyi alapellátást. Ezeknek a vállalatoknak is fontos, hogy tudják, munkatársaik fertőzöttek vagy védettek, hiszen sok cég nem tudja megoldani a homeoffice működést.

- Hogy oldják meg a szűrést a kórházban, hiszen sok másfajta kórral küzdő betegük is van, akiket meg kell védeni az esetleges fertőzöttektől?

- Épp ezért, betegbiztonsági okokból döntöttünk úgy, hogy a tesztelést külön telephelyen, a MOM parkban lévő rendelőnkben végezzük, a kórházba nem engedünk be koronavírus-szűrésre pácienseket. Ebben a rendelőben is megteszünk mindent azért, hogy az orvosaink, ápolóink, a személyzet is maximálisan védett legyen, ami nemcsak a védőfelszerelést, az egyszer használatos ruhát, kesztyűt, FFP 2-3 maszkot, szemvédőt jelenti, hanem azt is, hogy őket is rendszeresen szűrjük. Egyébként, biztonsági okokból, teszteljük a sürgős műtétre váró betegeinket is.

- A külön telephelyen, hogy zajlik le egy ilyen vizsgálat?         

- A páciens részletes kérdőívet tölt ki, ezután a nővér az ujjbegyből vért vesz, amit rácsöppentenek a tesztre. Körülbelül 10-15 perc múlva csík jelzi, hogy van-e a vérben IgM, illetve IgG ellenanyag. A páciens helyben megvárja az eredményt, amelyet azonnal egy szakemberrel, az orvossal megbeszél. Azért fontos ez a konzultáció, mert a kapott eredményt értelmezni kell. Fontos tudnia az érintettnek, a már szóba került idősávról, tehát arról, hogy a negatív eredmény még nem feltétlenül jelent fertőzésmentességet. Aztán például arról is tájékoztatni kell az ügyfelet, hogy egy negatív IgM és pozitív IgG sem biztos, hogy azt jelenti: túl van már teljesen a betegségen. Épp ezért bizonyos esetekben ajánlott, hogy pár nap, egy hét fertőzésmentes körülmények között töltött idő után, megismételjék a tesztet, vagy PCR-teszttel kiegészítsék.

- Mi történik, ha találnak egy pozitív esetet?

- Azon kívül, hogy a pácienst tájékoztatjuk, kötelességünk jelenteni az esetet telefonon és elektronikusan is a területileg illetékes NNK-nak. Innentől tehát a hivatalos állami eljárásrend lép életbe. (A képen egy negatív eredményű teszt látható)

Legolvasottabb cikkeink