• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

H7N9: szemmel tartja az ÁNTSZ az új vírust

Hírek Forrás: ÁNTSZ - MTI

Az ÁNTSZ szerint indokolt lehet a Kínából érkezők járványügyi vizsgálata, ha betegek.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) figyelemmel kíséri a Kínában felbukkant, eddig ismeretlen madárinfluenza vírussal kapcsolatos járványügyi világhelyzet alakulását. Az Országos Epidemiológiai Központ és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szorosan együttműködik az európai és nemzetközi szakmai szervezetekkel, továbbá követi az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ április 3-án megjelent gyors kockázatbecslésében megfogalmazott ajánlásait.

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá az emberről emberre történő terjedést. Amennyiben heveny, súlyos légúti megbetegedés lép fel egy olyan személynél, aki 10 napon belül Kínában járt, indokolt a H7N9 influenza vírus irányában történő virológiai vizsgálat – melyre az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírus Laboratóriumában kerül sor –, illetve a kontakt személyek járványügyi megfigyelése - közölte az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ pénteken az MTI megkeresésére ugyanakkor leszögezte: a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá a vírus emberről emberre történő terjedését.

A madárinfluenzáról az ÁNTSZ hétfőre ígért bővebb tájékoztatást.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője kiemelte: a H7N9-es típusú madárinfluenza egyelőre csak Kínában okozott megbetegedéseket, ott is csak három tartományban. Pusztai Zsófia megnyugtatónak nevezte, hogy a kínai hatóságok nagyon komoly járványügyi intézkedéseket tettek. Helyben kezelik és követik a problémát, de ezzel egy időben a világ összes vezető laboratóriuma dolgozik az ügyön.

A WHO sehol semmilyen utazási szigorítást nem javasolt a kínai járvány miatt - tette hozzá a magyarországi iroda vezetője.

Korábban a Külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott óvatosságot kért a távol-keleti országba indulóktól. A fertőződés veszélyének elkerüléséért - a WHO ajánlásaival összhangban - azt javasolták a Kínába utazóknak, hogy kerüljék az érintkezést az élő vagy nyers szárnyasokkal, a húsételeket csak megfelelő elkészítés - legalább 70 Celsius-fokon történő sütés-főzés - után fogyasszák, továbbá fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat, gyakran és alaposan mossanak kezet. Azt is kérték az utazóktól, hogy influenzára utaló tünetek - például magas láz, hasmenés, hányás, alhasi fájdalom, légzési nehézségek - esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz, és szükség esetén használjanak védőmaszkot.

A Hszinhua hírügynökség pénteki tájékoztatása szerint először mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelő H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon, a fertőzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták. A hatóságok elrendelték az árusítás felfüggesztését és az összes ott lévő, mintegy 20 ezer szárnyas levágását. Két másik közeli piacot is bezártak, az ottani állatokban ugyanis a madárinfluenza H7-es törzsének egy másik variánsát mutatták ki. A városban szombattól átmeneti jelleggel minden, élő szárnyast árusító piacot bezárnak.

Legolvasottabb cikkeink