• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha bevisz a mentő, kipakoltok? Nem érdekel, ki, csak csinálja”

Lapszemle 2021.05.08 Forrás: szabadeuropa.hu
Ha bevisz a mentő, kipakoltok? Nem érdekel, ki, csak csinálja”

Az időtényező nagyon fontos, a betegség bizonyos fajtáinál már egész fiatalon kialakulhat súlyos, nagyon komoly műtéti beavatkozást igénylő állapot.

A járvány és az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyt szabályozó törvény előtt sem volt egyszerű az endometriózisban szenvedő nők helyzete, már akkor is kibírhatatlanul hosszúnak tűnt a várólista a vizsgálatokra, műtétekre. Mostanra viszont sokan érzik kilátástalannak a helyzetet, állandó fájdalommal élnek, és a legtöbben nem tudják megfizetni a magánpraxisba vonuló orvosuknál a kezelést. Gyógyíthatatlan betegségről van szó, ami Magyarországon legkevesebb 200 ezer nőt érint, írja a szabadeuropa.hu.

„Nem gyógyítható és a legjobb műtéti technika ellenére is kiújulhat”

Ezt a szakorvos, dr. Katona Renáta mondja a Szabad Európának. A szülész-nőgyógyász maga is érintett, pontosan tudja, mit élnek át azok a nők, akik ettől a betegségtől szenvednek. Mint mondja, a nemzetközi adatok alapján a termékeny korú nők 15-17 százalékát érinti az endometriózis valamilyen formája.

Az orvos szerint ugyanakkor ez egy alul becsült szám, mert az endometriózis négy fajtája közül csak kettőt, a petefészekre és a méhre lokalizáltat mutatja ki az ultrahang, a másik kettőt csak a laparoszkópia, eddig a vizsgálatig pedig nem mindig jutnak el.

„Még mindig megdöbbent, mennyire jó a tűrőképességünk. Évek telnek el pokoli fájdalommal, mire szakorvoshoz fordul egy nő” – mondja Katona Renáta, aki azért lát némi javulást az utóbbi öt évben.

Azt mondja, egyre inkább gondolnak a nők arra, hogy esetleg endometriózisuk van, hogy már az anyukák hozzák a kislányukat ezzel a gyanúval a nőgyógyászhoz, mert úgy gondolják, hogy „​talán mégsem normális az, hogy összeesik a fájdalomtól az iskolában a 13 éves menstruáló kislány, és elviszi a mentő”.

Arra a kérdésre, mikor kezdjen el valaki gyanakodni, hogy endometriózisról lehet szó akár nála, akár a gyermekénél, a doktornő azt mondja, amikor a ciklushoz kötődő fájdalom olyan fokú, hogy rontja a gyermek életminőségét, akadályozza abban, hogy iskolába menjen, mindenképpen számolni kell ennek a betegségnek a lehetőségével és utána kell járni.

„Az időtényező nagyon fontos, a betegség bizonyos fajtáinál már egész fiatalon és nagyon rövid idő alatt kialakulhat súlyos, nagyon komoly műtéti beavatkozást igénylő állapot.”

Mint mondja, tudomásul kell venni, hogy ez a betegség jelenleg nem gyógyítható, a legjobb műtéti technika ellenére is kiújulhat.