• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha jönne a vihar a tüzijáték alatt...

Hírek Forrás: Weborvos

Központi Bázis felügyeli idén is az augusztus 20-ai rendezvények biztonságát.

Az elsőként tavaly létrehozott Központi Bázis felügyeli idén is az augusztus 20-ai rendezvények biztonságát. A szakemberek rendkívüli, a biztonságot veszélyeztető körülmények esetén akár a programok megszakítása mellett is dönthetnek. Ha vihar közeledik, a Duna-parton elhelyezett hangosítókon értesítik a tűzijáték nézőit. Emellett egyes médiumok is kötelesek - akár műsoruk azonnali megszakításával - tájékoztatást adni a riasztásról - tudatta közleményében a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság közleményben.

Az augusztus 20-ai rendezvények biztonságát az Operatív Törzs, illetve a Központi Bázis felügyeli, teljes ünnepi program alatt, feladatuk a nemzeti rendezvények szervezett és biztonságosabb lebonyolításával kapcsolatos teendők ellátása. Az Operatív Törzs vezetője Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki rendkívüli helyzet esetén a rendezvény megszakításáról is dönt.

A Központi Bázison az összes érintett szervezet (a BRFK és a hozzá tartozó Dunai Vízrendészeti Rendőrkapitányság, az ORFK, a Terrorelhárítási Központ, a Köztársasági Őrezred, a BKV, a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, a Honvédelmi Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium valamint a tűzijáték lebonyolításáért felelős cégek) szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a rendezvény lebonyolítását.

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető rendkívüli körülmények és más elháríthatatlan okok esetén a Központi Bázis javaslatot tesz a program egyes elemeinek vagy egészének elhalasztására, illetve megszakítására. Az irányítók veszély esetén az eseményt akkor is lemondják, ha a veszélyt okozó időjárási jelenség végül elmarad.

A Központi Bázishoz befutó információk legfontosabb eleme az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránkénti jelentése, illetve a várható veszélyt okozó időjárási jelenség esetén - zivatar jégesővel, felhőszakadás, 45 km/h feletti viharos szél - azonnali riasztása. Ezek bármelyike esetén a szervezők legalább harminc perccel a várható esemény előtt a Margit híd és az Erzsébet híd között elhelyezett hangosítók segítségével tájékoztatják a közönséget.

Emellett a veszélyhelyzetet jelző riasztások a médiaszolgáltatókon keresztül is eljutnak a lakossághoz az új médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően illetve a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság között létrejött együttműködési megállapodás értelmében.

A rendezvények helyszínein mentőautókkal a tűzijáték alatt pedig a helyszínre kitelepített betegellátó ambulanciákkal készülnek a szervezők. A helyszínt biztosító szakemberek a menekülési útvonalakat és kiürítési pontokat szabadon fogják tartani a területek biztonságos kiürítése érdekében.

Az Államtitkárság kéri, hogy a tűzijátékra érkezők lehetőség szerint úgy tervezzék programjukat, hogy a Buda felől jövők a budai, a Pest felől érkezők pedig a pesti oldalon tekintsék meg a látványosságot, tekintettel a két partot összekötő útvonalaknak a tűzijáték biztosítása szempontjából történő forgalomkorlátozására.

Kérik továbbá, hogy ha valaki megsérül, vagy bajba jutott embert lát a környezetében, jelezze pontos pozíciója és a probléma meghatározásával a 104-es hívószámon, vagy a legközelebbi biztosítást végző személynél, aki továbbítja az információkat a Központi Bázisra, és a mentők kiérkezéséig segít az elsősegélynyújtásában is.