• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halottakból operáltak ki csontokat oktatási célból

Hírek 2024.10.17 Forrás: MTI
Halottakból operáltak ki csontokat oktatási célból

Felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabtak ki egy pécsi orvosra és egy boncmesterre, mert szabálytalanul jártak el.

Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést szabott ki nem jogerősen a Pécsi Törvényszék szerdán egy pécsi fül-orr-gégész szakorvosra és boncmester társára, mert jogosulatlanul használtak fel halottakból származó emberi csontokat oktatási célokra.

A bíróság közleménye szerint az ügy elsőrendű vádlottja a pécsi fül-orr-gégészeti klinikát irányította a bűncselekmény elkövetésekor, másodrendű társa pedig boncmesterként dolgozott a patológián, ahol munkairányítói jogkörrel is bírt. Az ügy harmadrendű vádlottja adjunktus, fül-orr-gégész szakorvos, intézetigazgató-helyettes volt.

A klinika 2019 januárjában két napra, magyar és külföldi orvosok részére - sziklacsontfúrás gyakorlásának céljából - kurzust szervezett, melyet széles körben hirdettek meg.

A sziklacsont a koponyán a halánték egyik csontja, melyet orvostudományi egyetemi oktatási felhasználás végett holttestből kizárólag kórbonctani vizsgálat során és abban az esetben lehet eltávolítani, ha ellene az elhunyt életében nem tiltakozott.

A kurzuson az klinikaigazgató személyenként 3-3, holttestekből kivett sziklacsontot biztosított volna a résztvevőknek.

Az igazgató 2018. február környékén vállalta magára a sziklacsontok beszerzését, azokat pedig a másodrendű vádlott boncmesteren keresztül akarta beszerezni.

Az év során a patológiai intézetben elhelyezett, hamvasztás előtt álló holttestekből oktatási célból, folyamatosan, havi rendszerességgel legalább 15-20 sziklacsontot, valamint egy nyakszirtcsonttöredéket távolított el a boncmester, így 100 sziklacsontot az elsőrendű vádlott kérésére kifejezetten a kurzus megtartása céljából összegyűjtött. Utóbbiakért darabonként 2500 forintot kapott az elsőrendű vádlottól.

A másodrendű vádlott - pontosan meg nem határozható, ám több esetben - három patológus szakorvos jelenlétében, az ő tudtukkal, az általuk végzett kórbonctani vizsgálat során távolította el a sziklacsontokat, míg az esetek többségében más patológusok tudta nélkül végezte a műveletet. Az előbbi esetben sem került azonban rögzítésre a boncjegyzőkönyvekben - a jogszabályok kötelező rendelkezése ellenére - a sziklacsontok eltávolítása.

Az ügy során összesen legalább 320 sziklacsontot távolítottak el a pécsi patológiai klinikán kórboncoláson átesett holttestekből, melyeket részben a másodrendű vádlott közreműködésével szállítottak át a fülklinikára, ahol azokat később a nyomozó hatóság lefoglalta.

Az ügy harmadrendű vádlottja oktatóként maga is végzett sziklacsontfúrást, külföldi tanulmányútra utazását megelőzően pedig nyolc sziklacsontot vett magához, hogy azokon a műtéti technikákat elsajátíthassa.

A bizonyítási eljárás során nem lehetett megállapítani, hogy a harmadrendű vádlott milyen eljárásrendben és mikor beszerzett csontokat vett magához, így azt sem, hogy azok holttestekből történő eltávolítása során a kötelező jegyzőkönyvezés megtörtént-e.

A Pécsi Törvényszék az elsőrendű vádlottat emberi test tiltott felhasználása és folytatólagosan, közvetett tettesként elkövetett csalás, a másodrendű vádlottat emberi test tiltott felhasználása miatt mondta ki bűnösnek, és ezért az elsőrendű vádlottat 1 év 8 hónap, a másodrendű vádlottat 1 év 6 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, velük szemben pénzbüntetést szabott ki. A harmadrendű vádlottat felmentették. A bíróság az első- és másodrendű vádlottakat - a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól - előzetes mentesítésben részesítette.

Az ítélet nem jogerős, mivel az elsőrendű vádlott és védője teljeskörű felmentés érdekében jelentett be fellebbezést, az ügyész és a másodrendű vádlott védője a jogorvoslati nyilatkozat megtételére három napot tartott fenn. A tárgyalási jelenlét jogáról korábban lemondott másod- és harmadrendű vádlott a kézbesítést követően jogosult jogorvoslati nyilatkozatot tenni.