• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halvány ígéret a transzplantált sportolóknak

Hírek Forrás: MTI

Csak "halvány ígéretet" kaptak a transzplantált sportolók a világjátékokon való részvételre.

Nem kaptak határozott ígéretet a szervátültetett sportolók a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozatának csütörtöki ülésén arra, hogy kiutazhatnak az idei Speciális Világjátékokra - közölte az Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) pénteken az MTI-vel.

Miközben - írják közleményükben - a Magyar Paralimpiai Bizottság 70 millió forint plusz pénzt kap nemzetközi versenyekre, és további 50 millió forintot ígértek nekik az állami költségvetésből.

Az MSZSZ szerint Szekeres Pál sportért felelő helyettes államtitkár az ülésen azt mondta, jelenleg nem áll rendelkezésre további forrás, nincs több pénz a kasszában. Ezt a szervátültetettek szövetsége diszkriminációnak érzi.

Mint írják, a helyettes államtitkár közölte azt is: a Speciális Világjátékokon való éremszerzés után kapnak jutalmat a speciális sportolók is. "Most úgy tűnik, ez nem fog sokba kerülni az államnak, hiszen az utazásra nem sok esély van. Már nincs egy hónap a nevezésig és a regisztrációs díj befizetéséig" - olvasható MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A szövetség korábban azt közölte, a szervátültetett válogatott csapat nevezési és útiköltsége nem szerepel a MOB által a Fogyatékos Tagozat számára biztosított támogatások között a 2013. évben megrendezendő világjátékra.

Az MSZSZ kedden nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a problémával, többek között azt a kérdést feltéve a kormányfőnek, hogy "mi az oka annak, hogy a szervátültetett sportolók kevesebbet érnek, mint a paralimpikonok, miközben a transzplantáltak nemzetközi szövetségét elismerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB)".

A MOB ezt követően még aznap jelezte, hogy a bizottság elnöksége múlt hét csütörtöki ülésén felkérte Szekeres Pált, hogy az államtitkárság rendelkezésére álló költségvetési forrásból biztosítsák a magyar csapat részvételét a Szervátültetettek Világjátékán.

Szekeres Pál: a MOB-nak még nincs elfogadott költségvetése

A Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) még nincs elfogadott költségvetése, így nem is mondhatta azt, hogy a Speciális Világjátékokon való részvételre nem lesz fedezet - mondta Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár pénteken az MTI-nek a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) közleményére reagálva.

A sportért felelős helyettes államtitkár közölte: ugyan nincs még elfogadott költségvetése a MOB-nak, de az eddig beérkezett javaslatokra módosult a pénzügyi keretterv, amely módosítás pozitívan érintette a fogyatékosok sportjának területét. Hozzátette: a MOB levélben fordult az államtitkársághoz, hogy a kormánytól további plusz forrásokat kérjenek különböző világeseményekre, köztük a szervátültetettek világjátékára is.

Szekeres Pál kiemelte, van lehetőség arra, hogy a szövetség a MOB főtitkárához fordulva kölcsönt kapjon a szóban forgó sporteseményre való kiutazáshoz.

A helyettes államtitkár nehezményezte, hogy a szervátültetettek szövetsége a "sajtón keresztül üzenget". Hozzáfűzte: az államtitkárság semmilyen értesítést vagy levelet nem kapott a szövetségtől az általuk felvetett pénzhiánnyal kapcsolatban.

Szekeres Pál jelezte: megérti az aggodalmat, de vádaskodást és igazságtalanságot felhozni olyan kérdésekben, amelyekben még döntés nem született, szerinte nem etikus és taktikus.

A jutalmakról szólva pedig azt mondta, a fogyatékossággal élő sportolók világrendezvényein elért eredmények után 2000 óta mindig kaptak jutalmat a sportolók, kivéve a 2005 és 2010 közötti időszakot.

Várhatóan március közepén lesz végleges költségvetése a Magyar Olimpiai Bizottságnak.