• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Harmadik oltás: ajánlják az egészségügyieknek

Hírek 2021.10.07 Forrás: MTI
Harmadik oltás: ajánlják az egészségügyieknek

A francia egészségügyi hatóságok javasolják az emlékeztető oltást a Pfizer-vakcinával.

Franciaországban a harmadik védőoltás kampánya már szeptember elején megkezdődött, de eddig csak a 65 éven felülieknek és a veszélyeztetetteknek, mintegy 18 millió embernek javasolták, hogy a BioNTech/Pfizer vakcináinak egy további adagjával növeljék a Covid-19-et okozó vírus elleni antitestek előállításának képességét. Az egészségügyi főhatóság (HAS) két nappal azután fogalmazta meg új ajánlását, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emlékeztető oltást javasolt.

A francia főhatóság nem zárta ki, hogy a harmadik védőoltás lehetőségét hosszú távon megnyitja a teljes lakosság számára, de úgy ítélte meg, hogy ez egyelőre még korai lenne. "Az emlékeztető oltás beoltása valószínűleg a következő hónapokban mindenki számára szükséges lesz" - hívta fel a figyelmet a HAS.

Az új ajánlás, amelyet a kormány nem köteles követni, további 3,5 millió embernek nyitja meg a harmadik védőoltás lehetőségét. Az egészségügyi dolgozóknak egyébként kötelező a koronavírus elleni oltás felvétele.

Az emlékeztető oltást ugyanakkor legalább hat hónappal az első oltási ciklus beadása után javasolja a francia hatóság, miután az oltási hatékonysága a hatodik hónaptól mutat csökkenést, függetlenül a vakcinától és a beoltott személy korától.

Az oltásra jogosult franciák 87 százaléka vette fel eddig legalább az első oltást, 85 százalékuk mindkét adagot. A nagyobb oltóközpontok országszerte bezártak, vakcinát az iskolákban, a háziorvosoknál és a gyógyszertárakban lehet még igényelni, miközben a társadalombiztosítás munkatársai egyesével keresik fel és próbálják meggyőzni a még be nem oltott mintegy 3 millió idős vagy veszélyeztetett embert.

A kormány szerdán megerősítette, hogy október 15-től a felnőtteknek csak a receptre felírt teszt lesz ingyenes, a 18 éven aluliak számára viszont bármilyen indok esetén ingyenes marad. A társadalombiztosításnak az idei évben eddig 6,2 milliárd euróba kerültek a szűrések.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának augusztus közepi tetőzése óta a mutatókkal párhuzamosan a szűrések száma is csökkenő tendenciát mutat: augusztusban heti 5,7 millió, egy hónappal később már csak 3,6 millió tesztet végeztek a rendelőintézetekben és a gyógyszertárakban. Jelenleg ezeknek már csak 1 százaléka bizonyul pozitívnak.

Kórházban még 7 ezer fertőzöttet ápolnak, számuk naponta több mint százzal csökken, közülük 1200-an vannak súlyos állapotban. A napi esetszám átlaga hétről hétre 20-30 százalékkal csökken, a múlt héten már 5 ezer alatt volt. A járvány szövődményeiben elhunytak száma 116 ezer, az elmúlt 24 órában a számuk 62-vel emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink