• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Harminc fölött csökken az esély a teherbeesésre

Lapszemle 2020.12.04 Forrás: növekedés.hu
Harminc fölött csökken az esély a teherbeesésre

Ha a nők lombikprogramot vesznek igénybe, akkor is csak fele annyi gyermek fog születni, mint ha nem vártak volna a gyermekvállalással.

Minél idősebb egy nő, annál kisebb valószínűsége, hogy spontán, vagy akár valamelyik mesterséges megtermékenyítési eljárással teherbe essen. A férfiaknak sem érdemes nagyon várniuk a családalapítással, 40 éves kor felett már ők is kétszer olyan eséllyel ütközhetnek nehézségbe a megtermékenyítő képességüket illetően, mint a fiatalabbak - írta a növekedés.hu.

Az életkor előrehaladtával nemcsak szignifikánsan csökken a spontán fogantatás esélye, de a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonysága is lényegesen rosszabb – mutat rá friss tanulmányában Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa. A Kohorsz’18 (Magyar Születési Kohorszvizsgálat) várandósságról szóló adatait elemező munka az első nagymintás kutatás arra vonatkozóan, hogy a gyermekre vágyó párok mekkora része küzd meddőségi problémákkal, mennyien fordulnak orvoshoz, és hogy a gyermekvállalás milyen gyakran sikerül a különféle kezelések, orvosi beavatkozások következményeként.

Azt már több kutatás is igazolta, hogy az életkor alapvetően befolyásolja a sikeres gyermekvállalást, minél idősebb valaki, annál nagyobb a valószínűségét, hogy a kívánt várandósság elérése nehézségekbe ütközik. Makay Zsuzsanna és munkatársai azonban ennél pontosabban is meg tudta határozni a várható hendikepet, mégpediga 30 év alatti nőkhöz viszonyítva. Hozzájuk képest már a 30–34 évesek esetében is 1,63-szor valószínűbb, hogy nem lesz könnyű a teherbe esés, a 35–39 évesek körében ez már 3,6-szor esélyesebb, a 40 évesek és idősebbek esetében pedig 8,3-szor nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem lesz problémamentes a fogantatás.Ez különösen az első gyermeküket váró nőkre igaz, a második, harmadik stb. várandósság esetén valamelyest csökkennek az életkori hatások.

Külön elemezték az apák életkorát, és kimutatták, hogy magasabb életkorban a férfiak esetében is nehézségekbe ütközik a gyermekvállalás. A 40 évesek és idősebbek kétszer nagyobb eséllyel találkoznak megtermékenyítési gondokkal, mint a fiatalabb korosztályok tagjai.

A kutatók feltételezték, hogy a nehézségek összeadódhatnak, ha a leendő anya és apa is idősebb, de erre vonatkozóan nem voltak egyértelműek az eredmények. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink