• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Három évtized az autisták esélyeinek előmozdításáért

Hírek 2018.12.04 Forrás: MTI-OS
Három évtized az autisták esélyeinek előmozdításáért

2004-ben ismerte el a hazai jogszabály önálló fogyatékossági ágként az autizmust. A történet állomásaiból.

Miniszteri elismerést kapott az Autisták Országos Szövetsége. 2018. december 3-án a fogyatékossággal élő emberek világnapján a Nemzeti Színházban megrendezett "Jobb velünk a világ" gálaesten adta át Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár az Esélyteremtésért díjat Kővári Editnek az Autisták Országos Szövetsége elnökének - tudatta a civil szervezet közleményben.

Az AOSZ mára közel 100 tagszervezetet tömörítő, országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. A közhasznú civil szervezet fő tevékenysége az érdekvédelem és érdekképviselet, megbízható és tudományosan alátámasztott szakszerű információk terjesztése, azon alapuló szülősegítés, országos közösség építése és támogatása, rendezvények, képzések, tréningek szervezése, tájékoztató kiadványok, folyóirat, hírlevél kiadása, az autizmussal kapcsolatos korszerű, tudományos evidenciákon alapuló ismeretek terjesztése.

Az AOSZ jelenleg az európai uniós forrásból megvalósuló "DATA - Digitális Autonómia-Támogatás az Autizmus spektrumon" című projektben, autizmusban érintett személyek életvitelét támogató mobil alkalmazás és szolgáltatás fejlesztésén dolgozik az ELTE autizmus munkacsoportjával közösen.

Az AOSZ mai eredményei nem jöhettek volna létre a szervezetben korábban dolgozó szülők, szakemberek felbecsülhetetlen értékű munkája nélkül.

A történet állomásaiból:

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők és szakemberek alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt harminc év alatt az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének.

2004-ben elismeri a hazai jogszabály önálló fogyatékossági ágként az autizmust.

2008-ban Országos Autizmus Stratégia készül, 2010-ben kormányhatározat formájában indulnak el az autizmus területére irányuló fejlesztések.

2009-ben az ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karán az autizmus spektrum zavarok pedagógiája szakirányú továbbképzési szakon kezdhetik meg tanulmányaikat a gyógypedagógusok.

2010-ben az Autista Majorságok Hálózata, az általuk egyedülállóként nyújtott autizmus-specifikus szolgáltatások feltételrendszeréről Irányelvet készít.

2011-ben megjelenik az első egészségügy szakmai irányelv az autizmusról/autizmus spektrumzavarról az autista személyek szakszerű egészségügyi ellátásának előmozdítása érdekében.

2015-ben autista személyekből ASD munkacsoport alakul az AOSZ támogatásával, majd 2017-ben az AOSZ közgyűlése autista alelnököt választ a szervezet elnökségébe.

2018-ban a Szövetség egy autista fiatal kezdeményezésére megalapította és először adta át a Senpai díjat.

Legolvasottabb cikkeink