• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Három generációval az egészségért akció szombaton

Hírek 2018.12.07 Forrás: Weborvos
Három generációval az egészségért akció szombaton

Az ingyenes rendezvényen sor kerül szénmonoxid-mérésre, dohányzásról való leszokást célzó tanácsadásra.

A dohányosok körében magasabb a betegségben töltött életévek száma. Számos daganatos megbetegedés, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegség kialakulása köthető a dohányzáshoz. A leszokás támogatására és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet azon a decemberi rendezvényen is, amit az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szervez. Az ingyenes szűrés mellett, a dohányzók szakértői támogatást kaphatnak a leszokáshoz, a legkisebbeket pedig a rászokást megelőző játékos programokkal várják - invitálnak a szervezők.

„Világszerte 7,2 millióan, az Európai Unióban évente közel 700 ezren veszítik el életüket dohányzás következtében. A dohányzók mintegy fele idő előtt – nem dohányzó kortársaiknál átlagosan 14 évvel korábban – hal meg” – hangsúlyozta Dr. Cselkó Zsuzsa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezetője.

„A Három generációval az egészségért névre hallgató kezdeményezésünk része a kormány által jóváhagyott, a keringési betegségek megelőzését célzó, szerteágazó programnak, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósítunk meg. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendszeres testmozgás és a dohányfüstmentes élet segítségével megőrizhetjük szívünk, ereink és tüdőnk egészségét, csökkenthetjük a szívkoszorúér betegség, az agyvérzés, az érszűkület és számos rákos betegség okozta halálozás kockázatát” – tette hozzá Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

A dohányzás akadályozza a tüdő egészséges fejlődését a gyermekekben és serdülőkben, amelynek következtében emelkedik az idült légzőszervi betegségek, így az asztma és a COPD kialakulásának kockázata. A dohányzó várandósok magukat és magzatuk egészségét is veszélyeztetik káros szokásukkal. A passzív dohányzást elszenvedő csecsemők körében gyakoribb a hirtelen csecsemőhalál-szindróma és a fejlődési rendellenességek, valamint a viselkedési zavarok kialakulásának valószínűsége gyermek és serdülőkorban. A legfrissebb tudományos adatok szerint, ha egy várandós kismama dohányzik, az nemcsak születendő gyermeke egészségére van káros hatással. Az úgynevezett epigenetikai változások a leendő unoka tüdőfejlődését is hátrányosan érinthetik. A család és a kortársak példamutatása kiemelkedő: a családi és baráti körben tapasztalt dohányzás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a fiatal is kipróbálja, illetve rászokjon. Az otthoni zárt térben való dohányzás mellőzése ugyanakkor segíti a leszokást és csökkenti a felnőttkori dohányzás mértékét.

A keringési betegségek megelőzését célzó komplex program részeként, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Campona bevásárlóközpontban a Costa Coffee melletti téren az egészséges, dohányfüstmentes életmódot segítő esemény részeként az érdeklődők az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezető orvosaival és egészségfejlesztő szakembereivel találkozhatnak. Az ingyenes rendezvényen 11:00-15:00 óra között szeretettel várják a résztvevőket szénmonoxid-mérésre, dohányzásról való leszokást és egészséges táplálkozást célzó tanácsadásra.

 

Legolvasottabb cikkeink