• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Három jelölt az Akadémia elnöki posztjára

Hírek Forrás: MTI

A többi akadémiai tisztségre is legalább két nevet terjesztettek elő.

Nincs változás a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöki posztjára előterjesztett személyek vonatkozásában, a jelölőbizottság Lovász László matematikust, Maróth Miklós klasszika-filológust és Németh Tamás agrokémikust javasolja az MTA jövő heti közgyűlésén.
"Május 6-án 11 órakor Pálinkás József, az MTA jelenlegi elnöke zárt ülést rendel el, ezután előterjesztem, kiket javasolunk, és titkos szavazással fogjuk megválasztani a Magyar Tudományos Akadémia új vezetőjét, aki az intézmény történetében a huszadik lesz a sorban" - mondta Vizi E. Szilveszter, a jelölőbizottság elnöke, az MTA volt elnöke szerdán az MTI-nek. Megjegyezte, hogy az elnöki posztra többen is jelölést kaptak, de a jelölőbizottság hármukat tartotta leginkább érdemesnek előterjeszteni.

A jelölőbizottság a többi akadémiai tisztségre is legalább két nevet terjesztett elő. Főtitkárnak Török Ádám közgazdászt és Csépe Valéria pszichológust, élettudományi alelnöknek Freund Tamás neurobiológust és Kosztolányi György klinikai genetikust, társadalomtudományi alelnöknek Vékás Lajos jogtudóst és Csépe Valériát, természettudományi alelnöknek pedig Szász Domokos matematikust és Blaskó Gábor vegyészmérnököt jelölték.

Vizi E. Szilveszter hozzátette: megválasztják a főtitkárhelyetteseket, a Doktori Tanács tagjait és póttagjait, a Felügyelő Testület tagjait, a Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottság elnökét és tagjait, a Tudományetikai Bizottság tagjait, valamint a Vagyonkezelő Testület tagjait.

A jelölőbizottság elnöke kitért arra, hogy a törvény értelmében ha a kétszer három év letelik egy tisztségviselő számára, nem pályázhat ugyanarra a pozícióra, de másikra lehet, erre van is példa.

"A titkos szavazás elektronikus úton történik, vagyis nagyon gyorsan ki tudjuk hirdetni, ki az MTA új elnöke. Valamennyi közgyűlési tag, tehát az akadémikusok, illetve a kétszáz küldött szavaz. Mintegy 350 akadémiai tag van, így összesen 550 körül van a voksolni jogosult közgyűlési tagok száma. A határozat-képességhez a mintegy 550 tag felének, plusz egy főnek a jelenléte szükséges" - szögezte le Vizi E. Szilveszter.

Elvileg a helyszínen is lehet még jelölni posztokra, de ehhez a közgyűlés előtt írásban több akadémikusnak vagy küldöttnek módosító indítványt kell beadnia.