• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hat és félmilliárd többletforrást kér az MTA

Hírek Forrás: MTI

A megújult kutatóintézet-hálózat versenyképessége és hatékonyságának javítása a cél.

Hat és félmilliárd forint többlettámogatást kér jövőre a Magyar Tudományos Akadémia - derült ki az MTA 183. rendes közgyűlése által kedden elfogadott 2013-as költségvetési irányelveiből. A jelenlegi gazdasági-társadalmi környezetben a kutatás, a fejlesztés és az innováció továbbra is egyike a gazdaság kitörési pontjainak, érdemi eszköze a versenyképesség javításának. A Magyar Tudományos Akadémia e célokhoz a sikeresen megújuló kutatóhálózat fejlesztésével és eredményes működtetésével kíván hozzájárulni - hangsúlyozta Pálinkás József.

Az MTA elnöke rámutatott arra, hogy idén jelentősen, 7,7 milliárd forinttal nőtt az Akadémia költségvetési támogatása. További 1,4 milliárd forintot jelentett, hogy az Akadémiához került az elektronikus információs szolgáltatás (EISZ), azaz a számítógépes tudományos adatbázisok finanszírozására a hazai kutatóintézetek és egyetemek számára. Összességében az MTA forrásai 9,1 milliárd forinttal bővültek.

"Az akadémiai fejezet 2013. évi költségvetési irányelveit azzal a céllal alakítottuk ki, hogy költségvetése biztosítsa egy nemzetközileg is versenyképes, folyamatosan javuló teljesítményű kutatási tevékenység finanszírozási kereteit" - emelte ki az MTA elnöke. Megfogalmazása szerint 2013-ban az Akadémia a megújult kutatóintézet-hálózat versenyképességének és hatékonyságának javítását tűzi ki célul: a koncentrált és komplex "tudományos portfólióval" megjelenő, így az adott tudományterületen a korábbinál versenyképesebb kutatóközpontok differenciált fejlesztését.

Kiemelt intézményi feladat a kutatóközpontok és kutatóintézetek hazai és nemzetközi konzorciumalkotó képességének javítása, az ehhez szükséges szabályozási és finanszírozási feltételek biztosítása. A (többlet)források elosztásának legfontosabb alapelve a tudományos kiválóság és a teljesítmény.

A 2013. évi költségvetési irányelvekben az előterjesztés három fő területen javasol forrásbővítést. Ez egyrészt a kutatási tevékenységeket megalapozó infrastrukturális feltételek biztosítása, amelyeknek 500 millió forint a többletigénye. A másik kiemelt terület a kutatási közfeladatok személyi feltételeinek javítása, ösztönzése, erre 1,5 milliárd forint többlettámogatást kér az MTA.

A harmadik az MTA kiválósági programjainak a folytatása: a Lendület-program bővítésére 600 millió forint szükséges, az egyetemi támogatott kutatócsoportok indítására további 400 millió forint, a posztdoktori ösztöndíjprogramra 600 millió forint, az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) programok fejlesztésére 1 milliárd forint a többletigény. További hatszáz millió forintot kér az MTA az elektronikus információs szolgáltatásra finanszírozására.

Legolvasottabb cikkeink