• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Hatalmas egyenlőtlenségek a gyermekhalálozásban

Hírek 2019.09.19 Forrás: Weborvos
Hatalmas egyenlőtlenségek a gyermekhalálozásban

Bár javultak az eredmények, mégis tizenegy másodpercenként meghal egy terhes nő vagy újszülött a világon.

Több nő és gyerek marad életben, mint valaha – áll az UNICEF és a WHO által készített gyermekhalandóságról és gyermekágyi halálozásról szóló legújabb ENSZ-jelentésben. A szomorú tény azonban még mindig az, hogy 11 másodpercenként meghal egy terhes nő vagy egy újszülött a világon. 

2000 óta közel felére csökkent a gyermekek, és mintegy harmadára a terhes anyák halálának száma, mert egyre többen férnek hozzá megfizethető és minőségi egészségügyi ellátáshoz. „Azokban az országokban, amelyek mindenki számára biztosítják a biztonságos, megfizethető, magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásokat, a nőknek és a csecsemőknek sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre és a teljes életre” – mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója. „Ezen múlik az általános egészségügyi lefedettség." 

 

A legújabb becslések mégis azt mutatják, hogy 6,2 millió tizenöt év alatti gyermek halt meg 2018-ban, és több mint 290 ezer nő halt bele a terhesség vagy a szülés során fellépő komplikációkba 2017 folyamán. A gyermekek közül 5,3 millióan nem élhették meg ötödik születésnapjukat, közel ötven százalékuk pedig még életük első hónapját sem. Évente körülbelül 2,8 millió terhes nő és csecsemő veszti életét, többnyire megelőzhető okok miatt. Ez azt jelenti, hogy minden 11. másodpercre jut egy haláleset. 

A koraszülötteknél, illetve az alacsony testsúllyal világra jött babáknál különösen nagy a kockázata annak, hogy életük első hónapjában meghalnak. Veszélyt jelent a szülés során fellépő komplikáció, a veleszületett rendellenességek vagy a szerzett fertőzések is. A halálesetek fele az újszülött első napján, háromnegyede pedig már az első héten bekövetkezik. 

„Egy gyermek születése világszerte egy rendkívül örömteli alkalomnak számít. De minden 11. másodpercben családi tragédiát jelent a születés" – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. "Egy pár szakképzett, segítő kéz, tiszta víz, alapvető gyógyszerek és oltóanyagok, megfelelő táplálék élet-halál kérdése lehet az anyák és gyermekeik számára. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy javítsunk az általános egészségügyi lefedettségen, megmentve ezzel ezeket az értékes életeket.” 

Világszinten hatalmas egyenlőtlenségek mutatkoznak a halálozások számában. A jelentés szerint a Szubszaharai Afrikában élő nőknél és gyerekeknél sokkal magasabb a halál kockázata, mint bármely más régióban. A gyermekágyi halálozások száma ötvenszer magasabb az itt élő nőknél, gyermekeik pedig tízszer nagyobb valószínűséggel halnak meg életük első hónapjában, mint a magasabb jövedelmű országokban. Míg Európában 1 a 6500-hoz, addig a Szubszaharai Afrikában 1 a 37-hez a kockázata annak, hogy egy nő belehal a terhesség vagy a szülés alatt fellépő komplikációkba. A globális kismama-és gyermekhalálozások számának 80 százaléka Szubszaharai Afrikára és Dél-Ázsiára esik. 

 

A konfliktus sújtotta vagy humanitárius válsághelyzetben lévő országok egészségügyi rendszere gyakran nem megfelelő, a nők és a gyerekek nem juthatnak hozzá még az alapvető életmentő ellátáshoz sem. A Dél-Szudánban, Csádban, Sierra Leonéban, Nigériában, Közép-afrikai Köztársaságban és Szomáliában élő anyáknak kell a legnagyobb gyermekszületéshez kapcsolódó kockázattal számolniuk. 

A világ jelentős előrelépést tett a gyermekek és gyermekágyi halálozás csökkentésében. 1990 óta 56 százalékkal csökkent a 15 év alatti gyerekek halálának száma, 14,2 millióról 6,2 millióra. A Kelet- és Délkelet-ázsiai országokban mutatható ki a legnagyobb fejlődés, az öt év alatti gyerekeknél 80 százalékos csökkenést értek el. 2000-től 2017-ig az anyák halálozásának aránya 38%-kal csökkent. Közép-és Dél-Ázsia tette a legnagyobb előrelépést, ahol ez idő alatt 60%-kal csökkent a halálesetek száma. 

Fehéroroszország, Banglades, Kambodzsa, Kazahsztán, Malawi, Marokkó, Mongólia, Ruanda, Kelet-Timor és Zambia néhány azon országok közül, amelyek jelentős fejlődést mutattak a gyermek vagy a gyermekágyi halálozások számának csökkentésében. A siker többek között a minőségi egészségügyi rendszer kiépítéséről szóló politikai döntéseknek, az egészségügyi dolgozókba invesztálásnak, a terhes nők és a gyerekek számára bevezetett ingyenes ellátásnak és a családtervezés támogatásáról szóló rendelkezéseknek köszönhető. A felsorolt országok közül a legtöbben az alapvető egészségügyi ellátásra és az általános egészségügyi lefedettségre fókuszálnak. 

Legolvasottabb cikkeink