• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hazatért a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsoportja Bangladesből

Hírek 2024.05.07 Forrás: Weborvos
Hazatért a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsoportja Bangladesből

Több mint 100 műtétet végzett a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsoportja Bangladesben, és a szétválasztott sziámi ikrek kontrolljában is részt vettek.

Újra a Bangladesi Sirajganjba látogatott a magyar missziós csapat, ahol főként égési sérülést szenvedett gyermekeken és felnőtteken, valamint fejlődési rendellenességgel világra jött csecsemőkön végzett helyreállító műtétekkel tudott segíteni. A jelenlegi misszió során 78 betegen csaknem 122 műtéti beavatkozást végeztek mindössze 10 nap alatt. A szűrőmunka részeként pedig 250 embert vizsgáltak meg esetleges későbbi beavatkozások céljából adta hírül az alapítvány.

A csapatmunkát igénylő komplex műtéteket 12 fős orvos és egészségügyi szakasszisztens csoportunk végezte a bengáli kollégák segítségével. Az idei misszió során a legfiatalabb kis beteg egy 7 hónapos lány csecsemő volt ajak fejlődési rendellenességgel, míg a legidősebb egy 60 éves férfi beteg volt, mozgáskorlátozó húzóhegekkel a kezén. A gyermekek körében a leggyakoribb fejlődési rendellenesség az ajakhasadék volt, melynek eredményeképpen a gyermekek táplálása megnehezül, ezért rendkívül fontos már fiatalkorban megtervezni a helyreállító műtétek sorozatát, melyet missziós csoportunk is megkezdett már az első napon. Komplex kézsebészeti esetek ellátását kéz- és plasztikai sebész szakorvosaink végezték, hiszen a gyermekkorban történt ellátatlan égési sérülések később húzóhegek formájában szűkítik be a kezek mozgástartományát, potenciálisan veszélyeztetve a gyermekek fejlődését - számoltak be róla.

A missziós csapat: Dr. Magyar Sarolta, Dr. Péterfy Nóra, Dr. Baranyai Krisztina, Dr. Pusztainé Szenohradszki Katalin, Dr. Ezer Erzsébet, Dr. Varga Tamás, Dr. Vancsó Péter, Dr. Maksa Dániel, Dr. Pataki Gergely, Karsza-Kiri Zsuzsanna, Micskei László, Lőrincz Erika, H: Császár Zsuzsa, Dr. Takács Szabolcs, Dr. Sipos Péter.

A nagyszámú karitatív műtét mellett a magyar orvosmisszió alkalmából konferenciát tartottak Dakkában és Sirajganjban, ahol több mint 100 bangladesi orvos és szakember hallgathatta meg az alapítvány sebészeinek szakmai előadásait.

Alapítványunk megszervezte önkéntes orvosaink által 2019 augusztusában szétválasztott, fejüknél összenőve született – idén nyolcesztendős – bangladesi sziámi ikrek éves kontrollvizsgálatait, melyre a szétválasztó műtét helyszínén a Dakkai Katonai Kórházban került sor. Az alapítvány 5 fős szakembercsoportja helyben a bangladesi kollégákkal együtt áttekintette a vizsgálati eredményeket és egy 5. éves évfordulós ünnepségre is sor került, melynek során a magyar és bangladesi orvosok megköszönték egymásnak a 7 éve tartó eredményes együttműködést az ikrek műtétsorozata kapcsán.

Az orvosok együttesen megállapították, hogy a szétválasztó műtét egyértelmű nyertese Rabeya, aki a kétéves intenzív rehabilitációt és az eredményes iskolai szocializációt követően, minimális mozgási és látási nehezítettséggel ugyan, de korának megfelelő képességekkel bír, írása, kézimunkája kiemelkedő.

Ikertestvére Rukaya halmozottan sérülten éli életét, de fejlődés nála is van, jobban érzékeli a körülötte zajló történéseket, és reagál környezetére; szereti, ha társaságban van és nagyon sokat mosolyog.

A 2024 évi misszió sikeres volt. Annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló eszköz és időkapacitást missziós csapatunk sikeresen maximalizálta, a gyógyításra szoruló betegek létszáma folyamatosan nő, így már a jövő évi misszió keretein belül operációra szoruló páciensek listáját is megnyitottuk. Reményeink szerint a következő évben is hasonló bizalommal fordul csoportunkhoz a lakosság és még több emberen tudunk majd segíteni.

Legolvasottabb cikkeink