• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Hazatért a magyar orvoscsoport Bangladesből

Hírek 2020.11.02 Forrás: Weborvos
Hazatért a magyar orvoscsoport Bangladesből

Rabeya ma elhagyhatja az intenzív osztályt, s visszaköltözhet a családjához a kórházi szobába.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsoportja missziója teljesítését követően a hétvégén épségben, egészségesen hazaérkezett Bangladesből - tudatta az alapítvány közleményben. Az orvosaink által tavaly szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén – Rabeyán – múlt héten végrehajtott koponya-helyreállító műtét után 5 nappal a kislány állapotát a misszió orvoscsoportja továbbra is jónak látja, de szövődmények továbbra is lehetségesek - írták.

A  Covid-19 járvány miatt a posztoperatív szakaszban is fokozott biztonságra törekedtek orvosaink, így a gyermek a mai napon hagyhatja el az intenzív osztályt, s költözhetett vissza a családjához a kórházi szobába.

A rehabilitációs csapat a kislány mentális fejlettségének tesztelését a műtétet megelőzően elvégezte, az eredmények alapján további specifikus vizsgálatokat kért a bangladesi orvosoktól, illetve megtervezte mind Rabeya, mind Rukaya további rehabilitációját. A vizsgálatok otthoni kiértékelését követően teamünk mindkét kislány számára további fejlesztési tervet készít.

A tervezett koponyarekonstrukciós műtét mellett teamünk dr. Pataki Gergely vezetésével elvégezte még egy, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány márciusi missziója során orvoscsapatunk által sürgősséggel operált 9 éves koponyasérült kislány plasztikai műtétét is. Fatima hajas fejbőre alá egy az ikerkislányokéhoz hasonló szövettágítót ültettek be, annak érdekében, hogy egy jövőre végzendő 3. műtét után a kislány fejét kiterjedt, akadályozó és torzító hegek helyett egészséges hajas fejbőr boríthassa.

Dr. Csókay András idegsebészt pedig egy 10 éves fiú agytörzsi tumor eltávolító műtétéhez kérték fel közreműködőnek a kinti idegsebész kollégák.

Mindhárom műtét kapcsán a magyar orvosok a bangladesi orvosoknak elméleti és gyakorlati képzést nyújtottak. Alapítványunk nemcsak a legkiszolgáltatottabb sérült, beteg emberek életének jobbra fordításában segít Bangladesben, de egyúttal elérhetővé teszi a speciális magyar szakmai tudást a kinti kollégák számára is.

A műtétek sikeréért ismételten közösen imádkoztak a magyar katolikus és a bangladesi muszlim és hindu orvosok és a műtős személyzet. A világ egyik legnépesebb muszlim országában arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a 10 éve (az ikrek kapcsán 3 éve) különleges harmóniában zajló orvosi missziós együttműködéshez szükség volt egymás kultúrájának és vallásának elfogadására is.

Köszönjük mindenki jókívánságait, imáit, melyek a tudományos ötletek és a precíz logisztika mellett komoly segítséget jelentettek csapatunk számára.

Egyúttal továbbra is kérjük lelki támogatásukat, hiszen a megoperált kislány jó műtéti eredménye még nem mondható ki, az első egy hónapban még plasztikai- és idegsebészeti szövődmények is lehetségesek - írták.

Legolvasottabb cikkeink