• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Háziorvosi vizitdíjat fontolgatnak Ausztráliában

Hírek Forrás: Weborvos

Az összeg nem haladja meg egy hamburger menü vagy egy korsó sör árát.

Az Ausztrál Egészségügyi Kutatóintézet javaslatot tett a kormány pénzügyi felügyeleti bizottságának a háziorvosi vizitek hat dollár értékű önrészének bevezetéséről. A javaslat nyomán felmerültek olyan félelmek, hogy a kisebb panaszokkal jelentkező betegek vagy egyáltalán nem fordulnak segítségért betegség esetén, vagy a kórházak sürgősségi osztályát keresik fel a háziorvosi co-payment elkerülésére. Terry Barnes, a jelentés szerzője és Tony Abbott miniszterelnök korábi tanácsadója szerint ez leginkább úgy akadályozható meg, hogy lehetővé teszik a sürgősségi osztályt felkereső betegek egyenértékű vizitdíjának felszámítását is - adta hírül a HealthOnlie.

Barnes úgy véli, kicsi annak a valószínűsége, hogy egy kis összeg fizetése megakadályozná az embereket abban, hogy orvoshoz forduljanak. Mindezzel az árérzékenységet szeretnék növelni az emberekben, a co-payment szintje pedig nem haladja meg egy hamburger menü vagy egy korsó sör árát.

A jelentés javaslata a díjfizetés számát maximum 12-ben határozza meg, amely éves szinten 72 dollár többletterhet jelentene. Az orvosoknak jogában állna felmentést adni a betegeknek pénzügyi nehézségek esetén.

Az ausztrál szövetségi kormány szerint több javaslat van terítéken a vizitdíj bevezetésével kapcsolatban, de még nem született döntés az ügyben. Peter Dutton egészségügyi miniszter nyilatkozatában kifejtette, hogy a kormány az egészségügy olyan finanszírozása mellett kötelezi el magát, amely biztosítja a rendszer fenntarthatóságát és elérhetőségét. A felügyeleti bizottság ajánlását egyelőre nem kívánta kommentálni, mivel a munka még folyamatban van és valamikor 2014-ben kerül a kormány elé.

Az Ausztrál Orvosszövetség bírálta a co-payment bevezetésének szándékát, mivel betegség esetén akadályt gördítene az orvoshoz fordulás elé. Bár szükségesnek látja a költségek visszafogását, az Orvosszövetség szerint nem ezen a területen kellene keresni a megoldást.

A munkáspárti ellenzék úgy véli, hogy a vizitdíj megszüntetné az ingyenes egészségügyi ellátást, amit az adófizetők elvárnak a Medicare adója után. Emellett azt is felróják Tony Abbott miniszterelnöknek, hogy a vizitdíjjal megszegi azon ígéretét, hogy nem vezetnek be új adókat. A munkáspárt szerint a bevezetendő díj azon szülők megadóztatását jelentené, akik orvoshoz viszik a beteg gyermekeiket. Mivel sok család szenved már a megélhetési költségek emelkedése miatt, nincs értelme ehhez még további költségeket hozzáadni.