• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Helyszínelés és múmiavizsgálat a Kutatók Éjszakáján

Hírek Forrás: MTI

Az idén kétszer annyi bonctermi bemutatóval várják a látogatókat, mint korábban.

Akik a több ezer éve halott vagy az élő emberi test rejtelmeire kíváncsiak, választ kaphatnak kérdéseikre a Kutatók éjszakáján a Semmelweis Egyetem legnépszerűbb programjain, amelyeken idén is akcióba lépnek a helyszínelők és lesz múmiavizsgálat is. "Az Üllői úton a CSI Hungary tart akciót, vagyis a magyar helyszínelők mutatják be mindennapjaikat. Az érdeklődők rendőrségi szalagkordon mögül nézhetik végig, miként állapítják meg a holttestről, hogy gyilkosság áldozata lett-e, mikor és hogyan halt meg. Azt is láthatják, hogyan vizsgálják át alaposan a helyszínt esetleges nyomok után kutatva" - olvasható az SE keddi közleményében.

Az idén kétszer annyi bonctermi bemutatóval várják a látogatókat, mint korábban. A tavalyi nagy érdeklődésre tekintettel a Kutatók éjszakáján a látogatók az Anatómiai Intézetbe, a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetbe, a II. számú Patológiai Intézetbe és az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetbe is bejuthatnak. Ez utóbbi vadonatúj bonctermében a televíziós sorozatból ismert Dr. Csont helyébe képzelhetik magukat és például csontmaradványok alapján készíthetnek biológiai profilt, azaz gyakorlati szempontból figyelhetik meg a klasszikus személyazonosítás lépéseit. A látogatóknak rá kell jönniük, hogy két csontváz közül melyik az előzetesen kapott rendőrségi jelentésben szereplő áldozaté.

A Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán a múmiák belsejébe 3 dimenziós utazásra invitálják a látogatókat. A CT-vel átvilágított testek vizsgálatakor láthatják a csontrendszer elváltozásait, kiderülhetnek a több ezer éve élt emberek betegségei is.

Az Egészségtudományi Kar demonstrációs termében az érdeklődők úgynevezett ambubabákon, vagyis életnagyságú, tüneteket produkáló babákon próbálhatják ki a mindennapos ápolási beavatkozásokat, megnézhetik a csecsemő-szimulátort, valamint szülészeti bemutatóval is várják a látogatókat.

A Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben megmutatják, hogyan lehet "belenézni" egy élőlénybe, és azt is, miként nyernek háromdimenziós képet egy állat anatómiai felépítéséről és élettani folyamatairól a test felvágása nélkül. Az egyetemi helyszínek között húszpercenként busz is közlekedik 16 órától éjjel 2 óráig.

A közlemény szerint a keddi regisztráció megkezdése után percek alatt elfogytak a helyek a Semmelweis Egyetem legnépszerűbb programjaira, így azokon csak a leggyorsabbak vehetnek részt. A Semmelweis Egyetem ugyanakkor így is több mint száz programmal várja a látogatókat idén szeptember 28-án.

Hetedik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány szeptember 28-án a Kutatók éjszakáját, amelynek idén harmadszor a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. Az érdeklődők tudományterületet, programot és helyszínt a http://www.kutatokejszakaja.hu/2012/ oldalon, valamint a Facebookon (http://www.facebook.com/kutatokejszakaja) választhatnak.