• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hematológiai daganatok: 1800 új beteg évente

Hírek Forrás: Weborvos

A limfómát nehezen felismerhető, hétköznapi tünetei miatt rejtőzködő kórnak is nevezik.

Világszerte ismeretterjesztő programokkal hívták fel nemrégiben a társadalom figyelmét a rosszindulatú vérképző- és nyirokszervi megbetegedésekre (limfóma, leukémia, mielóma multiplex), amelyeket a világon az 5. leggyakoribb rosszindulatú betegségként tartanak számon.

Első ízben hívták életre az Európai Vérképző Szervi Betegségek Fórumát Brüsszelben, ahol 30 ország betegszervezetének képviselői, szakorvosok, az Európai Parlament tagjai és döntéshozói, s egyéb nemzetközi szervezetek tagjai vitatták meg e betegségek elleni európai szintű harc fontosságát és aktualitását.

Tragikusan kevesen tudunk ezekről a betegségekről, pedig a limfómák, a leukémiák és a mielóma multiplex a rosszindulatú megbetegedések 6-7 százalékáért felelősek. Vagyis közel egymillió új beteget diagnosztizálnak évente világszerte. Például minden egyes percben felfedeznek egy új limfómás (a nyirokrendszer sejtjeinek rosszindulatú betegségét) beteget! Magyarországon ez évente 1.800 főt jelent.

A limfómát nehezen felismerhető, hétköznapi tünetei miatt rejtőzködő kórnak is nevezik. Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha nyirokcsomó-duzzanatot, megmagyarázhatatlan lázat, erős éjszakai izzadást, köhögést, nehézlégzést, akaratlan és jelentős fogyást vagy ok nélküli makacs bőrviszketést észlelünk, és ezek a tünetek több mint két hétig fennállnak.

A leukémiák, a limfómák, a mielóma multiplex kapcsán elmondható, hogy e betegségek esetén is folyamatosan bővül a modern, innovatív gyógyszerek köre. Ennek ellenére sajnos Magyarországon nem mindig és nem megfelelő arányban jutnak hozzá a betegek. Cél, hogy ha egy gyógyszerről a klinikai vizsgálatok során kiderül, hogy hosszabb túlélést, jobb életminőséget biztosít, akkor a betegek minél gyorsabban, könnyebben és átláthatóbban jussanak hozzá. A mai gyakorlat, az egyedi méltányossági kérelem hatalmas terhet ró az orvosokra, lassú és nem transzparens eljárás. Egyértelműbb lenne átlátható szakmai elvek alapján meghatározni egy betegkört, akik biztosan megkapják a kezelést.