• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Hepatitisz: államilag támogatott szűrőprogram kell

Hírek Forrás: Weborvos

A betegség legyőzéséhez szükséges nulladik lépés az egészségügyi dolgozók kötelező hepatitisz szűrése.

A Hepatitisz Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR), valamint a Májbetegekért Alapítvány annak a WHO-s kezdeményezésnek a végrehajtására hívta fel a figyelmet, amihez hazánk is csatlakozott: cél 2030-ra a krónikus vírushepatitiszek, mint népegészségügyi probléma teljes felszámolása. Ehhez a fertőzöttek szervezett felderítésére és a kiszűrt betegek feltételek nélküli, azonnali kezelésének megkezdésére van szükség - áll az alkalomból kiadott sajtóanyagban.

A hazai lakosságot tekintve elmondható, hogy az ún. vírushepatitisz fertőzések (B és C) Magyarországon hozzávetőlegesen a lakosság 1%-át érintik . Ez a fertőzés hosszú ideig, akár hosszú évtizedekig (20-50 év) sem okoz semmilyen panaszt, így az érintett nem is tudja, hogy ezzel a betegséggel él együtt.

A hepatitisz C fertőzötteknek csak az egyharmada (34%-a) tud arról, hogy valaha találkozott a fertőzéssel, a számítások szerint 46 ezer honfitársunk nem tud fertőzöttségéről és fertőzőképességéről (!). Az ő felderítésük csak célzott szűrővizsgálattal valósulhat meg.

Napjainkra a hepatitisz C immár gyógyíthatóvá vált, a krónikus hepatitisz B pedig tartósan kezelhetővé. Ezen technológiai előrelépés tette lehetővé, hogy az Egészségügyi Világszervezet 2030-ra a krónikus vírushepatitisz, mint népegészségügyi probléma teljes felszámolását tűzte ki célul . E kezdeményezéshez csatlakozott Magyarország is, tehát az ezzel járó feladatokat és teendőket végre kell hajtani.

A betegség legyőzéséhez szükséges „nulladik lépés" az egészségügyi dolgozók kötelező hepatitisz szűrése, aminek végrehajtása már bekerült a költségvetésbe is, és az ÁNTSZ-OTH fogja koordinálni.

Természetesen ez csak kezdő lépés, a fertőzöttek felderítésének módja, a rizikófaktorokkal rendelkezők célzott szűrése. Cél, a még fel nem ismert betegek mihamarabb kiszűrésre, kezelésbe vétele, ezzel megelőzvén a korábbi súlyos szövődmények (májzsugor, májrák) kialakulását, amihez elengedhetetlen, hogy legyen államilag támogatott szűrőprogram!

(A hepatitis B és C által okozott krónikus vírusos májgyulladás rizikófaktorainak felmérését mostantól egy okostelefonokra kifejlesztett applikáció (HepaCare Mobil Applikáció) is segíti. A rizikótényezők online felmérésére a Hepatitisz Regiszter főoldalán is van lehetőség: https://hepreg.hu/index.php).

Fontos, hogy a már említett technológiai fejlődésnek köszönhetően a vírushepatitiszek diagnózisához ma már nincsen szükség májbiopsziára! A máj elváltozásának (kötőszövetesedésének, fibrózisának) mértéke immár fájdalommentes elasztográfiás vizsgálati módszerekkel (pl. FibroScan), vagy vérből kimutatható tesztekkel is meghatározható (pl. ELF teszt).

A krónikus hepatitisz C kezelésében történt változásoknak köszönhetően elmondható, hogy az előrehaladott állapotú betegek sürgős kezelése már megoldott, azonban csak az övék. A jelenlegi hátrányos megkülönböztetés miatt pont azok a korai stádiumban felfedezett és meggyógyítható betegek nem juthatnak hozzá, akik a korszerű kezeléssel, a vírusmentessé tétellel, és a máj így meginduló lassú regenerációjával a legtöbbet nyernének.

Mindemellett nemzetgazdasági szempontból is megelőzhetőek lennénk így a munkaképesség csökkenése/elvesztése, valamint a súlyos szövődmények kialakulása (májzsugor, májrák) miatti további egészségügyi kiadások.

Egyértelmű tehát: aki kiszűrésre kerül, azonnal kapjon korszerű és biztonságos kezelést! A számos, akár súlyos mellékhatással járó, hosszú terápiás idővel rendelkező, 50% alatti kezelési hatékonyságú, injekciós, interferon kezelések ideje lejárt! Az európai kezelési protokollok alapján a rövid terápiás idejű, közel 100%-os hatékonyságú, tablettás kezelések alkalmazása indokolt és javasolt orvosszakmai szempontok szerint.

Minden eszköz a kezünkben van tehát, hogy a WHO ambiciózus tervét teljesítsük. Ahhoz azonban, hogy az elmélet gyakorlattá váljon, a már sikeresen megtett lépéseken túl, szükség van a nagyobb állami szerepvállalásra a szervezett szűrések megvalósítása, és a kiszűrt betegek feltételek nélküli azonnali kezelésére. Ez nem csak az érintett betegek és kezelőorvosaik, hanem az egész társadalom egészségügyi és gazdasági érdeke.

Összefoglaló a betegségről: vírusok és jellemzőik

x   x   x

Az MSD Pharma világnapi állásfoglalása
A Hepatitis C világnapja alkalmából az MSD Pharma Hungary felhívja a figyelmet, hogy elérhető az Egészségügyi Világszervezet által megfogalmazott cél, vagyis, hogy 2030-ra felszámoljuk a Hepatitis C vírust Magyarországon.

• Az MSD szerint a vírus felszámolásához kiemelten fontos az úgynevezett magas rizikójú csoportok - mint például a droghasználók - célzott szűrése. Egy átlagos, HCV vírussal fertőzött drogfüggő ugyanis további kettő-hat embert fertőz meg a kábítószer használata során – emelte ki egy szakértő a Nemzetközi AIDS Szövetség 2017-es párizsi konferenciáján.

Magyarországon az említett populációban a hepatitis C vírus előfordulási gyakorisága 2011-ig 25% körül alakult az intravénás szerhasználók körében, 2014-re a fertőzöttség mértéke meghaladta 48%-ot, amely mintegy kétszerese az előző években mért országos HCV prevalencia értéknek.

• Az MSD ezért is támogatja, hogy mindenki számára egyformán elérhetőek legyenek a Magyarországon kapható, legkorszerűbb kezelések.

Az egészséghez mindenkinek joga van! A hepatitis C gyógyítható, a fertőzés megállítható - áll az állásfoglalásban.

Legolvasottabb cikkeink