• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hepatitisz C: az intravénás szerhasználok fele fertőzött

Hírek Forrás: OEK - beb

A HIV vírus továbbra is jelen van a hazai intravénás szerhasználói közösségben.

Tavaly hetedik alkalommal került sor Magyarországon az intravénás kábítószer-használattal összefüggő fertőzések előfordulásának vizsgálatára az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) koordinálásában. A vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy milyen mértékű a hazai intravénás kábítószer-használó populáció fertőzöttsége a vér közvetítésével terjedő vírusok (HIV, HBV, HCV) tekintetében.

A cél megvalósításához az OEK 2015-ben 600 fő intravénás kábítószer-használó szűrővizsgálatát tervezte. Az OEK a vizsgálat lebonyolításához alacsony küszöbű programok, drogambulanciák és tűcsere-programok együttműködését kérte.

Összességében a vizsgálatban Budapesten három tűcsere-állomás, három kezelőhely, egy alacsony küszöbű program illetve egy alacsony küszöbű programmal rendelkező drogambulancia vett részt. Vidéken három drogambulanciát, hat tűcsere-állomást és kettő tűcsere-programmal rendelkező drogambulanciát vontak be.

2015. április 1. és 2015. szeptember 30. között 19 szervezetnél összesen 604 fő szűrővizsgálata történt meg. Az adatbázis tisztítása során 8 személy adatait törölték, így a további számadatok és statisztikai elemzések 596 személyre vonatkoznak.

Az 596 vizsgált személy közül egy férfi bizonyult HIV-pozitívnak (0,2%). A férfi a 25-34 évesek közül került ki, egyike az elmúlt évben ugyanebben a programban azonosított HIV-fertőzötteknek.

Összesen 13 személy vérmintájában találtak hepatitis B (HBV) felületi antigént, így a hepatitis B előfordulási gyakorisága 2,2% volt. A hepatitis C (HCV) érintettséget vizsgálva 37 személy eredménye kétes volt, a további 559 vizsgált személy közül 278 főnél mutattak ki hepatitis C vírus elleni ellenanyagot, ez 49,7% előfordulási arányt jelent.

Összefoglalásként megállapítható, hogy a 0,2%-os HIV-előfordulási érték rámutat, a vírus továbbra is jelen van a hazai intravénás szerhasználói közösségben, veszélyeztetve a HIV-fertőzött szerhasználók szexuális partnereit, illetve azokat, akik közösen tűt vagy egyéb eszközt használnak a HIV-pozitív kliensekkel.

A mért 2,2%-os HBV-előfordulás jelentősen magasabb a 2011-ben mért értéknél (0,5%), igaz, a HCV-előfordulás tavalyi 49,7%-a a 2014-ben mért értékkel összehasonlítva (48,8%) nem mutat túl nagy emelkedést a szerhasználói populációban. A csaknem 50%-os hepatitis C előfordulás azonban továbbra is felhívja a figyelmet a HCV-szűrővizsgálatok számának növelésére, és a gondozásba/kezelésbe utalás fontosságára.

Az OEK elemzése szerint a szerhasználók elérésének és a magatartásukkal összefüggő kockázatok csökkentésének leghatékonyabb módja, ha a tűcsere-programok és a drogambulanciák folyamatosan, egész évben felajánlják a HIV -, HBV, és HCV-szűrővizsgálatok lehetőségét a klienseiknek, illetve biztosítják számukra a steril tűk/fecskendők és egyéb eszközök használatát.

Legolvasottabb cikkeink