• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hét ember halt meg a dunai hajóbalesetben

Hírek Frissítve 2019.05.30 Forrás: MTI nyomán
Hét ember halt meg a dunai hajóbalesetben

A felborult sétahajón harmincnál többen utaztak a legénységgel együtt,  már csak egy ember van kórházban a  túlélők közül.

Hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este - jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak az MTI híradása szerint.  A mentést nehezíti, hogy jelenleg is szakad az eső, a Duna árad, és folyónak gyors a sodrása.

Három nagy kórház fogadja a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjeit - nyilatkozta a helyszínen Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az MTI-nek. Azt mondta: hét sérültről tud, könnyebb sérüléseket szenvedtek, kórházba vitték őket. Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a baleset a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal köszönetét fejezte ki a mentésben részt vevőknek.

Kiszámíthatatlan, hogy milyen sérüléseket szenvedtek a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjei - mondta az M1 aktuális csatornának Zacher Gábor toxikológus. A lehűlés komoly fenyegetést jelent, hiszen a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt. A toxikológus elmondta azt is, hogy a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset, melynek következtében elsüllyedt a Hableány elnevezésű sétahajó - mondta az M1 aktuális csatornának Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka. Mint mondta, semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják. A hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak, amit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt. A környezeti tényezők, köztük a sodrás is nehezíti a mentést - tette hozzá. A sétahajón 32, főleg távol-keleti turista utazott és a kéttagú legénység.    

Nagy problémákat okozhat a sodródó hajóroncs is - emelte ki Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató az M1 aktuális csatorna szerda esti hírfolyamában. A kikötőknél, a hídpilléreknek ütközve is komoly károkat okozhat a hajóroncs. Ezért minél gyorsabban be kell avatkozni. Ilyenkor - a protokoll szerint - riasztják a katasztrófavédelmet, ők az önkéntes mentőszervezetet, nekik is a vízimentésre szakosodott egységeiket. Budapesten két ilyen cég van - tette hozzá.

Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a Dunából annak a turistahajónak a roncsait, amely szerda éjjel összeütközött egy szállodahajóval, majd elsüllyedt a Parlamentnél - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornának. Gál Kristóf hozzátette, jelenleg a kiemeléshez szükséges előmunkálatokat végzik. Az alsó rakpartokon a mentési munkálatokkal kezdődően bevezetett fogalomkorlátozást feloldották, de időszakosan korlátozásokra kell majd számítani. Az M1 aktuális csatorna tudósítója azt jelentette, két holttestet a Rákóczi hídnál, egyet pedig az M0-s autópálya déli szakasza közelében találtak meg a vízben. Eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak.

 

 Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart 2019. május 30-án az Uzsoki Utcai Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán, ahol meglátogatták a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbaleset túlélőit

A mentők és a sürgősségi intézmények kiválóan dolgoztak - mondta Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, miután meglátogatta a dunai hajóbaleset Uzsoki utcai kórházban ápolt sérültjeit Budapesten csütörtökön délelőtt. Kásler Miklós a kórház épületében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a mentők azonnal beszállították a sérülteket az Uzsoki, a Honvéd illetve a Szent Imre kórházba, a sürgősségi osztályok pedig azonnal átvették és megfelelően ellátták őket. A hét sérültből négyen már elhagyhatták kórházat, a többi három állapota kielégítő - tette hozzá.

A Hableány elnevezésű turistahajó feltehetően egy nagyméretű luxushajóval ütközött a szakadó esőben, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó gyorsan elsüllyedt, roncsát a Margit híd pilléréhez közel találták meg a folyó medrében.

Hivatalos rendszerbe állítása előtt először vetették be a dunai sürgősségi mentőhajót a szerdai hajóbalesetnél - közölte a Wein János Alapítvány, a Fővárosi Vízművek és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata csütörtökön az MTI-vel. "A szolgálat életre hívói mély megrendüléssel és az áldozatok hozzátartói iránti együttérzéssel tekintenek a tragédiára, és természetesen a mind vízijártasságban, mind elsősegélynyújtásban gyakorlott, tapasztalt személyzet mindaddig rendelkezésre áll, amíg a körülmények azt szükségessé teszik" - írták a közleményükben. Az áradó Duna és a kedvezőtlen időjárás súlyosbította helyzettel csak speciális jármű tudott megbirkózni. A szerda este felborult hajó vízbe esett utasainak felkutatásában az áradó Duna, a sötétség és az eső nehezítette körülmények között speciális kialakítású és felszereltségű, tapasztalt személyzettel rendelkező járműre volt szükség. Ezért a mentésirányítók felkérésére haladéktalanul útnak indították a három szervezet együttműködésével létesített sürgősségi mentőhajót, amelynek a március végi műszaki átadást követően Pünkösd utánra tervezték a hivatalos rendszerbe állítását - olvasható a közleményben.

A járműnél elsődleges szempont volt, hogy kialakítása és felszereltsége alapján rendkívüli körülmények közt is alkalmas legyen a dunai vízimentésre. Ezt az adottságát felhasználva az utasok felkutatásán túl a tűzoltósággal kötelékben az elsüllyedt hajó szonáros keresésében és megtalálásában, majd csütörtökön annak ellenőrzésében kapott meghatározó szerepet, hogy a hajótest nem mozdult-e el - írták.

A hatóságok jelenleg 21 embert eltűntként keresnek a Duna teljes Lánchíd alatti magyar szakaszán.


Már csak egy ember van kórházban a szerda esti dunai hajóbaleset túlélői közül - hangzott el az M1 aktuális csatornán csütörtök délután. A sérült többnapos kórházi megfigyelésre szorul. A többieket hazaengedték. Cseke Béla, az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztályának orvosa azt mondta: a sérültnek több bordája eltört, ami többnapos megfigyelést igényel. Valamennyi sérült nagy lelki traumán ment át - tette hozzá.

Vasárnap nem merültek le a búvárok a dunai hajóbalesetben szerdán elsüllyedt kishajóhoz, talán hétfőn próbálkoznak - mondta az M1 aktuális csatorna helyszínről bejelentkező riportere.  A vasárnap kora délutáni híradás szerint egyelőre sem a magyar, sem az osztrák, sem pedig a dél-koreai búvárok nem látnak lehetőséget a merülésre.

A szakemberek abban bíznak, hogy apad a folyó, és enyhül a sodrása. Továbbá megpróbálják leárnyékolni az elsüllyedt hajót, hogy a búvárok könnyebben mozoghassanak - magyarázta az M1 riportere.

MTI/Szigetváry Zsolt fotói

Legolvasottabb cikkeink