• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hideg idő: szervezik az elesettek védelmét

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

A hétvégi jelentős lehűlés fokozott veszélyt jelent az egyedül élő idős emberek és a fedél nélkül élők számára.

Figyelem a krízishelyzetben lévőkre Szolnokon

A szolnoki polgármesteri hivatal intézmények és magánszemélyek összefogását kéri ahhoz, hogy közülük minél kevesebben kerüljenek krízishelyzetbe – tájékoztatta Gyuricska Éva, a hivatal sajtóreferense a weborvost.

A városban a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központja végzi elsősorban a hajléktalanok ellátását, azonban nem mindenki kerül az intézmény látókörébe. Ezért kérik a lakosok segítségét, hogy amennyiben nehéz helyzetbe lévő (hajléktalan, fűtetlen lakásban élő, ellátatlan) embertársukról szereznek tudomást, az alábbi telefonszámok valamelyikén jelezzék azt: 56/503-503, 20/442-1772, 20/442-2024.

Szolnokon a hajléktalanok részére az alábbi ellátások állnak rendelkezésre. A Prizma út 13. szám alatti nappali melegedő (telefonszám: 56/210-343) naponta 8-16 óráig nyújt lehetőséget a hajléktalanoknak nappali tartózkodásra, illetve melegedésre. A nappali melegedőben naponta forró teát és étkezést biztosítanak.

A Tószegi út 32-34. alatti hajléktalan szálló (telefon: 56/421-988; 20/440-55-59) első szintjén található az Éjjeli menedékhely, amely a jelenlegi krízisidőszakban (azaz amíg az éjszakai hőmérséklet -10 C° körüli, s nappal sem emelkedik 0 C° fölé) folyamatos nyitva tartással egy adott időben 21 férfi és 6 nő számára biztosít elhelyezést.

Az utcai szociális munkások hétfőtől péntekig 16 órától 22 óráig a járják a várost, illetve a jelzések alapján keresik meg az utcán élő hajléktalan személyeket, akikkel igyekeznek segítő kapcsolatot kialakítani. Élelmiszerrel, meleg ruhával látják el, valamint motiválják őket a segítségnyújtás elfogadására, és a szolgáltatások igénybe vételére. A szolgálat mind a nappali ellátás, mind pedig az átmeneti ellátás telefonszámán elérhető, illetve eljuttatható jelzés a számukra.

Az evangélikus egyház összefogásra és segítségnyújtásra buzdít

Széleskörű gyülekezeti, közösségi összefogásra buzdít a rendkívüli hidegben a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai munkáért felelős püspöke - Fabiny Tamás erről szóló közleményét pénteken juttatta el az MTI-nek.
   
A püspök azt írta: a következő napokban tartósan rendkívüli hideg lesz Magyarországon, ez a hajléktalanokat, az utcán élőket különösen nagy veszélynek teszi ki. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az is előfordulhat, hogy otthonaikban élő idős, beteg emberek sem tudják magukat ellátni, és saját lakásukban fagynak meg.
   
Tájékoztatása szerint az evangélikus diakónia néhány városban - más szervezetekkel is együttműködve - segíti a rászorulókat. Budapesten hőtartó fóliákat juttatnak el hajléktalanokhoz, Szarvason az Ótemplomi Szeretetszolgálat újra megnyitotta a krízisszálló kapuit, Nyíregyházán az Oltalom Szeretetszolgálat többletkapacitással várja a rászorulókat. Az Abaffy Gyula Szeretetszolgálat Borsod megyében meleg ruhák adásával segít, a dombóvári gyülekezet pedig az Evangélikus Diakóniai Otthonnal közösen meleg ételt oszt.
   
Fabinyi Tamás nyomatékosan kéri a híveket, hogy a felebaráti szeretet és az irgalmasság jegyében vegyék észre és segítsék a kiszolgáltatott embertársaikat. Lehetőség szerint legalább néhány órára nyissák meg a gyülekezet vagy egyházi intézmények fűtött helyiségeit a rászorulók előtt, nekik forró teát és élelmet biztosítsanak - tette hozzá.
   
Szükségesek lehetnek takarók, hálózsákok, meleg ruha, hőtartó fólia, tűzifa - sorolta és kérte: a bajbajutottakat segítsék abban, hogy mielőbb szállókra kerüljenek. Szükség esetén hívjanak orvost vagy mentőt - írta a püspök. Különös odafigyeléssel legyenek a tanyákon vagy máshol egyedül élők, valamint a kisgyermekek iránt - javasolta. Azt is kérte a gyülekezetektől, hogy hívjanak fel segítésre templomi hirdetésben, körlevélben vagy a Facebookon. Támogassák az önkéntesek munkáját, működjenek együtt a polgárőrséggel, a rendőrséggel és más szervekkel.

Többen használják a debreceni menedékhelyeket a megszokottnál

Zsúfoltak a debreceni menedékhelyek: a rendkívüli hideget megelőző napokban ötven olyan hajléktalant sikerült elhelyezni, akit eddig soha nem tudtak becsalogatni a szabad ég alól - közölte a helyi hajléktalan-ellátást végző ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatója pénteken az MTI-vel.
   
Szemerédy Zsolt tájékoztatása szerint a 35 férőhelyes Dobozi utcai szálláson 55-en vannak, az 50 személyes Wesselényi utcai menedékhelyen pedig 80 rászorulót látnak el folyamatosan.
   
A ReFoMix-ot egyébként nem érte váratlanul a szokatlanul hideg idő: már november elsejétől "téli üzemmódban" működnek. Azt a mintegy ötven hajléktalant, aki semmilyen körülmények között nem hajlandó igénybe venni a nappali melegedőket vagy éjszakai szállásokat, a közterületeken, parkokban, erdőkben keresik fel folyamatos teajárataikkal - ismertette az igazgató.
   
Hozzátette: őket a forró ital mellett élelemmel, ruhával és meleg takarókkal is ellátják.
   
Debrecenben összesen 320 férőhelye van a ReFoMix-nak a rászorulók ellátására. A zsúfoltság csökkentése érdekében jövőre szeretnének újabb éjszakai menedékhelyet megnyitni - tette hozzá.

Vezető képünkön: Turóczi László (b) és Biszku Attila rendőr főtörzszászlós segít tűzifát aprítani Kovács Jánosné nagycserkeszi otthonában 2017. január 6-án. A környéken éjjel -15 Celsius-fokot mértek, és napközben sem emelkedett a hőmérséklet -10 fok fölé. A körzeti megbízottak felkeresnek minden olyan idős embert, akikről tudják, hogy egyedül élnek vagy segítségre szorulnak. MTI Fotó: Balázs Attila


Melegedőhelyeken várja a rászorulókat az Ökumenikus Segélyszervezet

Országszerte három, valamint egy határon túli helyszínen, éjjel-nappal nyitva tartó melegedőhelyeken és fűtött sátorban, meleg étellel várja a rászorulókat az Ökumenikus Segélyszervezet - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.
   
A közlemény szerint a segélyszervezet Csepelen éjszakára is megnyitotta és fűtött sátorral bővítette nappali melegedőjét. A központban nemcsak hajléktalanokat fogadnak, hanem mindenkit, aki fűtetlen vagy nem megfelelően fűtött lakásban él. A meleg helyiségben tartózkodási és tisztálkodási lehetőséget, valamint étkezést is biztosítanak.

A szervezet gyulai és a debreceni központjában is minden betérőnek biztosítanak helyet, szükség esetén ideiglenes helyekkel bővítik a központot. A segélyszervezet "utcai megkereső szolgálatai" folyamatosan járják a városokat és a környező tanyavilágot meleg teával és élelemmel.
   

A szokatlan hideg miatt Kárpátalján is rendkívüli intézkedésekre volt szükség. Beregszászon a város és több szervezet együttműködésével péntek este krízismelegedő nyílt, ahol folyamatosan várják a rászorulókat. Az Ökumenikus Segélyszervezet a fűtéshez szükséges brikettel támogatja a melegedő működését, egy tonna tüzelőanyagot már a helyszínre vittek - olvasható a közleményben.


Változott a katonák szolgálati rendje a határon a hideg miatt

A harckészültség megőrzése érdekében a hideg időjárás miatt több intézkedést is tettek a határon szolgáló katonák munkavégzésének biztosítására, a többi között átalakították a szolgálat rendjét - közölte az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka szombaton Röszkén az MTI-vel.
   
Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, a téli felszerelés mellé a katonák további meleg ruházatot, kámzsákat, polársapkát és -pulóvert kaptak. Mindenki kapott termoszt, és naponta többször osztanak nekik meleg teát és kávét - tette hozzá.
   
A főtiszt hangsúlyozta, a határ védelme, a feladatok ellátása az első. A katonák folyamatosan figyelik, hol próbálnak meg illegálisan magyar területre lépni, ha pedig ezt megkísérlik, a rendőrökkel együtt elfogják őket, és visszakísérik a határzár másik oldalára. A hideg időjárás miatt azonban szükséges volt, hogy változtassanak a szolgálati eljárásokon.

A határ teljes hosszában olajkályhákkal fűtött sátrakat állítottak föl, szolgálat közben a katonák ott melegedhetnek, akár a készételkonzervjeiket is megmelegíthetik. (A kép a sátrak egyikében készült. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely.) A helyszíni parancsnokok váltott feladatokat adnak az állománynak, akik a gyalogos és gépkocsis járőrözés mellett a széltől védett magaslati figyelőpontokon is szolgálatot teljesítenek - ismertette a tábornok.
   
A gyalogos járőrözés hossza nincs időtartamhoz kötve, hiszen nem mindegy, hogy mínusz egy-két fokban, vagy mínusz 15 fok alatti hőmérsékletben és erős szélben kell dolgozniuk a katonáknak - jelezte Ruszin Romulusz.                                                          

Menhely Alapítvány: még van hely a szállásokon

A Menhely Alapítvány szállásain éjjel körülbelül 90 százalékos volt a kihasználtság, vannak tehát még szabad helyek, várják a rászorulókat - közölte a szervezet igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.
   
Aknai Zoltán elmondta, péntek este több mint 350 bejelentés érkezett hajléktalanokról a diszpécserszolgálatukhoz, munkatársaik ilyenkor a helyszínre mennek segíteni, előfordul azonban hogy már senkit sem találnak ott.
   
Az igazgató azt tanácsolta, ha valaki veszélyeztetett emberrel találkozik az utcán, próbáljon beszélgetni vele, és ha úgy látja, nincs nagy baj, hívja a diszpécserszolgálatot. Ha viszont nem kap rendes válaszokat, és úgy tűnik, hogy a hajléktalan nem tud térben és időben tájékozódni, akkor a mentőket kell értesíteni - tette hozzá.

Országszerte segítettek a rendőrök fagyoskodó embereken

Az elmúlt napokban országszerte több településen segítettek a rendőrök saját házukban vagy elhagyott épületekben fagyoskodó embereken - derült ki a rendőrség honlapján szombaton megjelent közleményekből.
   
A balatonlellei rendőrök csütörtökön délelőtt Karádra mentek, mert bejelentést kaptak férfiről, aki egy fűtetlen, lakatlan épületben próbálta meghúzni magát. A kihűlés veszélye miatt a körzeti megbízottak értesítették a mentőszolgálat munkatársait, akik a siófoki kórházba vitték a férfit.
   
A Barabási Határrendészeti Kirendeltség járőrei Tiszavid községben találkoztak egy asszonnyal csütörtök késő este, akinek házán a nyílászárók sérültek-hiányosak voltak, az épületben pedig nem volt se fűtés, se áram. Az 53 éves asszony rosszullétre is panaszkodott, elmondása szerint már napok óta nem evett, mert nem volt pénze ételre és tüzelőre. A rendőrök értesítették a mentőszolgálatot, akik az asszonyt kórházba vitték.
   
Egy galgamácsai házhoz péntek délután azért mentek ki a rendőrök, mert az ott élő, közmunkából élő 56 éves férfi napok óta nem jelentkezett munkára. A járőrök a fűtetlen családi házban megtalálták a férfit, mentőt hívtak hozzá, amely kórházba vitte.
   
Egy szajoli férfi péntek délután hívta fel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrséget és azt mondta, hogy egy fűtetlen épületben lakik és meg fog halni, lakcímét azonban nem árulta el, hanem letette a telefont. A csekély információ ellenére sikerült rövid időn belül megtalálni a telefonálót egy fészerszerű építményben. Az átfázott férfi zavartan viselkedett és összefüggéstelenül beszélt, ezért a rendőrök mentőt hívtak, amely kórházba vitte.
   
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrséget éjjel értesítette egy bejelentő, hogy rokonát Tornyospálcán feltehetően kihűlés fenyegeti. A rendőrök egy romos, korábban szinte teljesen kiégett, ajtó és ablak nélküli épületben megtalálták az 58 éves férfit, aki először nem akarta elhagyni a helyszínt, de végül sikerült meggyőzni, és rokona otthonába kísérni.

Takács Miklós (elöl) beviszi házába átfagyott kutyáját Turóczi László (b) és Biszku Attila rendőr főtörzszászlósok, nagycserkeszi körzeti megbízottak társaságában a Nyíregyházához tartozó Gerhátbokorban. A körzeti megbízottak felkeresnek minden olyan idős embert, akikről tudják, hogy egyedül élnek vagy segítségre szorulnak. MTI Fotó: Balázs Attila
   
Nógrád megyében pénteken három esetben kellett intézkedniük a rendőröknek: egy átfázott 62 éves nőt fűtött lakóhelyére, míg egy 61 éves és egy 69 éves nőt az önkormányzat által üzemeltetett melegedőbe vittek a rendőrök, mivel otthonukban nem volt fűtés.
   
A rendőrség kéri a lakosságot, hogy a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel haladéktalanul hívják az ingyenes 112-es segélyhívószámot, ha a közvetlen környezetükben egyedül élő ember nem ad életjelet magáról, feltételezhető, hogy nincs fűtési lehetősége, ha nem tudják felvenni hozzátartozóikkal a kapcsolatot vagy ha közterületen segítségre szoruló embert látnak.