• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Híres rákkutatóé a Semmelweis Budapest Award

Hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Dr. Klein György sejtbiológus, immunológus, onkológus nyerte idén a Semmelweis Budapest Award elismerést.

A magyar származású svéd tudós nemzetközileg elismert munkássága alapján érdemelte ki a díjat. A daganatképződés sejtszintű folyamatainak világhírű kutatója, aki a modern  immunológia alapkövét tette le - a többi közt - a természetes ölő sejtek (NK azaz Natural Killer sejtek) felfedezésével. A Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan adják át ma, immár ötödször.

A Budapesten született Dr. Klein György (George Klein), a svéd Karolinska Intézet kutatója, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. A Semmelweis Egyetemen tanult és tagja volt a Tudományos Diákkörnek is. Az  1940-es évek elején a neves rákkutatóként ismert Huzella Tivadar tanítványa volt. 1948-ban telepedett le végleg Svédországban. A ’93-as és ’94-es években Szentágothai Jánossal levelező kapcsolatban álltak. 1957-től a stockholmi Karolinska Intézet daganatbiológiai tanszékének vezetője volt, 1993-tól kutatócsoport-vezetője, jelentős tudományos közleményeinek száma közel 1400.

Fő kutatási területe a rákos megbetegedések kialakulásának sejtbiológiai, sejtgenetikai, virológiai vonatkozásai, a rákos sejtek által kiváltott immunválaszok sajátosságai. A Karolinska Intézet kutatójaként 1948-tól napjainkig felesége, Klein Éva a legközelebbi munkatársa, több sejtbiológiai kérdést közös erőfeszítéssel tisztáztak. Nevéhez fűződik a daganatok elleni védekezésben  alapvető szerepet játszó természetes ölő (NK) sejtek felfedezése, ami azóta a modern immunológia egyik mérföldköve, a daganatok elleni immunvédekezés egyik alapja lett. A természetes ölő sejtek (NK= natural killer cells) fontos szerepet játszanak a daganatok kialakulásának gátlásában, mivel a tumor sejteket képesek  elpusztítani.

A sejtek rosszindulatú elváltozásait, a daganatképződést tanulmányozva már pályája korai szakaszában felismerte a daganatsejtek szelekciós mechanizmusait. Behatóan  vizsgálta több DNS-vírus daganatképző képességét, így többek között foglalkozott a bőr- és méhnyakrákot előidéző humán papilloma vírusokkal, a nyirokszövetrákot okozó Epstein–Barr-vírussal, illetve a Kaposi-szarkóma kialakulásában közrejátszó herpeszvírusokkal.

Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora (b) adta át a Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat Klein György (George Klein) magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológusnak. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az immár ötödszörre átadott Semmelweis Budapest Award díj célja olyan világszerte elismert, az élvonalból is kiemelkedő külföldi, az orvos biológiai kutatás terén aktív tudósok tevékenységének elismerése, akiknek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez, és tekintélyes mértékben járul hozzá az emberiség javához.