• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan értsünk szót a fogyatékossággal élőkkel?

Hírek Forrás: Weborvos

Tíz intézményből több mint 250 egészségügyi dolgozó vett részt a kommunikációs képzésen.

A TÁMOP 5.4.6.A-12/2 „A fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés szakmai tudásának elterjesztése és hozzáférhető szolgáltatások fejlesztése" pályázat keretében az eddigi tizenkét tanfolyamot követően újabb hat csoport képzését bonyolította le a Mindennapi Kultúráért Egyesület. A hat képzésen 78 fő vett részt. Ezzel a program befejeződött, a 18 képzésen összesen 252 egészségügyi dolgozó vett részt, Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs- Szatmár-Bereg és Veszprém megye 10 egészségügyi intézményéből - közölte az egyesület.

Az elmúlt két hónapban 6 képzést bonyolítottak le Várpalotán, Szigetváron, Komlón és Kisvárdán, az egyes helyszíneken 10-15 fős résztvevői létszámmal.

A speciális képzés az ismeretátadás mellett a fogyatékos emberek életminőségének javítására is lehetőséget adott. Elméleti és gyakorlati tudást is nyújtott fogyatékos embertársainkról, a résztvevők így hozzájárulhatnak saját munkájuk keretei között a sérült emberek társadalmi integrációjához, szolgálhatják az egyenlő esélyű hozzáférés megvalósítását az egészségügyben is.

A program első részében a hallgatók találkozhattak filmen és előadás során is az autizmussal, megismerkedhettek e fogyatékosság sajátosságaival és a számukra is jól érthető környezet megteremtésének gyakorlatával. Megismerhették a kommunikációelmélet legalapvetőbb téziseit, majd gyakorlati képzésben megtanulhatták, hogyan kell és lehet „KÉK" nyelven, azaz könnyen érthető módon kommunikálni mindazokkal, akiknek erre van szüksége. „Kékítettek" környezetet, szakmai szöveget közösen és egyénileg is.

A program harmadik eleme a siketvak emberekkel foglalkozó rész. Sokakban felmerült a kérdés vajon lehet-e olyan emberekkel beszélgetni, akik nem látnak és nem is hallanak? Bizony lehet, és erre több módszert is megismerhettek.

Minden képzés végén a hallgatók kitöltöttek egy kérdőívet, mely alapján megállapítható, hogy valamennyi helyszínen nagyon hasznosnak ítélték meg a képzést, olyan ismerteket kaptak, amit a napi munkájuk során hasznosítani tudnak.

Ezek a képzések a pályázat keretei között ingyenesek voltak a résztvevők és az egészségügyi intézmények számára is. Az egyesület a jövőben térítéses formában tudja ajánlani a képzést, bíznak benne, hogy így is lesznek, akik igényt tartanak majd rá.